Skip to main content

«Οι εκλογές στη Ρωσία δεν είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες» λέει η ΕΕ και το ΝΑΤΟ

Για να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές πρέπει να υπάρχει πολυφωνία και ανοιχτός διάλογος, διαμήνυσε ο γγ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας

Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισαν σήμερα ότι οι προεδρικές εκλογές, που ξεκινούν αύριο Παρασκευή στη Ρωσία, δεν μπορούν να θεωρηθούν «δίκαιες» ή «δημοκρατικές».

«Οι εκλογές στη Ρωσία δεν θα είναι ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου.

Για να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές πρέπει να υπάρχει «πολυφωνία, πολλές λίστες (υποψηφίων), ανοιχτός διάλογος και ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης», που δεν υπάρχουν στη Ρωσία, συμπλήρωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

'Ενας εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την πλευρά του, θεώρησε ότι είναι «πολύ δύσκολο» να κριθούν οι ρωσικές εκλογές μια «δίκαιη, ελεύθερη και δημοκρατική» διαδικασία καθώς οι Ρώσοι ψηφοφόροι «δεν έχουν στην πραγματικότητα άλλη επιλογή».

Υπάρχει η βεβαιότητα ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επανεκλεγεί.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ωστόσο, ότι την απόφαση για την αναγνώριση ή όχι του αποτελέσματος των ρωσικών εκλογών, που διαρκούν τρεις ημέρες μέχρι την Κυριακή, θα την λάβουν τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης.

ΕΕ και ΝΑΤΟ κατήγγειλαν επίσης ως «παράνομη» τη διεξαγωγή αυτών των εκλογών σε εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο δήλωσε ότι η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει τις ρωσικές εκλογές στα «προσωρινά κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη».

Η Γιούλια Ναβαλνάγια, χήρα του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε στη φυλακή στις 16 Φεβρουαρίου, κάλεσε τους δυτικούς ηγέτες χθες Τετάρτη να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των ρωσικών προεδρικών εκλογών.

«Καλώ τους δυτικούς πολιτικούς ηγέτες να βοηθήσουν τους Ρώσους πολίτες που είναι ενάντια στη συμμορία του Πούτιν», έγραψε σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε από την Washington Post. «Ο κόσμος πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι ο Πούτιν δεν είναι αυτός που ισχυρίζεται ότι είναι, είναι σφετεριστής, τύραννος, εγκληματίας πολέμου και ένας δολοφόνος», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα σήμερα να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των ρωσικών προεδρικών εκλογών, χαρακτηρίζοντας αυτές εκλογές «φάρσα».