Skip to main content

Οι ενθαρρυντικές κρατήσεις, οι προσφορές, τα καλάθια, οι τιμές νερού και μήλων και τα άυλα έργα του Κυρίζογλου

Μεγάλη κινητικότητα στη Βόρεια Ελλάδα και προς πολλές κατευθύνσεις προβλέπεται για την εορταστική περίοδο. Η… μάχη των καταναλωτών με προσφορές, καλάθια και την τιμή των μήλων. Πώς προχωρούν αθόρυβα τα ψηφιακά έργα στον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Πολύ καλή εικόνα παρουσιάζουν οι κρατήσεις στους χειμερινούς προορισμούς της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Βορείου Ελλάδος. Στη Θεσσαλονίκη οι κρατήσεις για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά κινούνται ικανοποιητικά, οπότε στην πόλη θα έρθουν πολλοί επισκέπτες. Την ίδια ώρα έντονα κινούνται και οι εκδρομές για το εξωτερικό που διοργανώνουν τα ταξιδιωτικά γραφεία στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα. Συμπέρασμα: η κινητικότητα των επόμενων ημερών θα είναι μεγάλη, κάτι αναμενόμενο την εορταστική περίοδο, που όμως είχε ατονίσει τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας. Ακόμη και πέρσι, που τα πράγματα ήταν σαφώς καλύτερα, το πρόβλημα δεν είχε πλήρως ξεπεραστεί, κάτι που συμβαίνει φέτος. Πλήρης κανονικότητα!  

Προσφορές και καλάθια

Στη… μάχη της καλύτερης προσφοράς και των χαμηλότερων τιμών θα επιδοθούν και τις επόμενες ημέρες οι Θεσσαλονικείς την ώρα μάλιστα που τα σούπερ μάρκετ, εν όψει των Χριστουγέννων, κλιμακώνουν τις προωθητικές τους ενέργειες με μειωμένες τιμές στα επώνυμα προϊόντα αλλά και στην ευρεία γκάμα των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας που διαθέτουν. Την ίδια ώρα, ως άλλες… Κοκκινοσκουφίτσες, οι καταναλωτές ετοιμάζονται να κάνουν χρήση στα καλάθια των γιορτών, το «καλάθι των Χριστουγέννων» για τα τρόφιμα και το «καλάθι του Άι Βασίλη» για τα παιδικά παιχνίδια. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως με τις παρεμβάσεις αυτές, σε συνδυασμό και με την εντατικοποίηση των ελέγχων για αθέμιτες πρακτικές στο λιανεμπόριο και το μέτρο για «Μόνιμη Μείωση Τιμής», όπου έχουν ενταχθεί σχεδόν 1.300 προϊόντα και 100 προμηθευτές, δημιουργούνται οφέλη για την αγορά και τους καταναλωτές. Τελικά αυτή είναι η λύση; Ή μήπως κάποια στιγμή, πριν εξαντληθούν εντελώς τα νοικοκυριά, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως τα εκπτωτικά καλάθια, οι μειώσεις τιμών κ.λπ. «θάβουν» τις πραγματικές αιτίες των ανατιμήσεων! Και μάλιστα τη στιγμή που οι πολίτες καλούνται να αντιμετωπίσουν το αχόρταγο «τέρας» της ακρίβειας με... καρτελάκια προσφορών.

Για την τιμή του… νερού

Κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, κατά την οποία θα συζητηθούν τα δύο καυτά ζητήματα που απασχολούν τους αιρετούς της χώρας. Το τέλος ταφής και το μέλλον των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης. Με αγωνία περιμένουν οι δήμαρχοι την επίσημη απόφαση για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με στόχο την ακύρωση της τροπολογίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή για την αναδρομική επιβολή του τέλους, η οποία προβλέπει τη συσσωρευμένη παρακράτηση του τέλους ταφής από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των δήμων για τα έτη 2022, 2023 και 2024. Μια τροπολογία που προκαλεί… τρόμο, καθώς αφαιρεί σημαντικά ποσά από τα ταμεία των δήμων σε μία -ακόμα- έτσι κι αλλιώς δύσκολη οικονομικά χρονιά. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι διευκρινίσεις που θα δώσει στη συνεδρίαση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, σχετικά με τον κυβερνητικό σχέδιο για τις ΔΕΥΑ, που προβλέπει να μειωθούν από 124 σε 13, όσες και οι περιφέρειες της χώρας. Είναι μία ρύθμιση που στοχεύει στην οικονομική εξυγίανση των επιχειρήσεων που βουλιάζουν στα χρέη εξαιτίας του ενεργειακού κόστους, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι θα φέρει επιπρόσθετα βάρη στους ΟΤΑ και σημαντική αύξηση των τιμολογίων του νερού για τους πολίτες. Και να σκεφτεί κανείς ότι οι υδροδοτούμενοι καταναλωτές στην περιφέρεια της χώρας, δηλαδή εκτός ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, είναι συνηθισμένοι σε πολύ-πολύ χαμηλές τιμές για το νερό και την αποχέτευση. Όπου υπάρχουν τιμές δηλαδή, διότι στην Ελλάδα του 2023 ακόμη υπάρχουν παροχές νερού χωρίς υδρόμετρο!

Ένα μήλο την ημέρα…

Η φονική κακοκαιρία Daniel που λάβωσε τη Θεσσαλία άφησε πίσω της ανυπολόγιστες καταστροφές. Στα απόνερά της έχει προστεθεί και η καλλιέργεια των μήλων. Και σαν μην έφτανε που η ελληνική παραγωγή θα είναι φέτος μειωμένη, καθώς η θεομηνία χτύπησε τα μήλα στην καρπόδεση, ήρθαν και τα νέα από την ευρωπαϊκή αγορά για αντίστοιχη μείωση. Ο συνδυασμός αυτών των γεγονότων έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές να τραβούν την ανηφόρα. Χωρίς… σημαίες και χωρίς… ταμπούρλα. Έτσι στο ράφι και στους πάγκους των λαϊκών αγορών τα μήλα πωλούνται από 0,96 μέχρι -κρατηθείτε- 2,55 ευρώ το κιλό. Οι εισαγωγές είναι σχεδόν πενταπλάσιες σε σχέση με πέρσι, αφού η ελληνική παραγωγή είναι περιορισμένη. Κι αν σας αρέσουν τα νούμερα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η μείωση της παραγωγής αναμένεται να αγγίξει το 34% φτάνοντας στους 212.000 τόνους, έναντι 321.000 τόνων το 2022, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο η μείωση θα είναι στο 3,3% και σε νούμερα 11.411.000 τόνοι έναντι 11.796.000 τόνων πέρσι. Όσο για τις εξαγωγές, η λέξη είναι άγνωστη φέτος για τους Έλληνες παραγωγούς, τους εμπόρους και τα συσκευαστήρια, αφενός λόγω της έλλειψης αποθεμάτων κι αφετέρου επειδή οι εμπορικοί δρόμοι προς Ισραήλ, Ιορδανία και Ινδία περνούν μέσα από την εμπόλεμη ζώνη της Μέσης Ανατολής.
Με τούτα και με εκείνα η επίσκεψη σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ χθες έδειξε το εξής: ένα τεμάχιο κόκκινου μήλου ζυγίζει περίπου 270 γραμμάρια. Με τιμή κιλού στα 2,55 ευρώ, καταλήγουμε ότι μπορεί «ένα μήλο την ημέρα να κάνει τον γιατρό πέρα», αλλά την ίδια στιγμή αυτό το ίδιο ένα μήλο «πληγώνει» την τσέπη και το πορτοφόλι μας.

Από τη γκρίνια στα… (ψηφιακά) έργα

Είναι ομολογουμένως εντυπωσιακή η προσπάθεια που γίνεται στον δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης για την πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του. Όχι για το έργο αυτό καθαυτό, αφού ούτως ή άλλως οι συγκυρίες λίγο πολύ θα υποχρεώσουν όλους του ΟΤΑ να υιοθετήσουν έξυπνα συστήματα διαχείρισης για όλες τις υπηρεσίες και υποδομές τους. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο δήμος του Λάζαρου Κυρίζογλου δεν μένει στην γκρίνια του ότι «στη δυτική Θεσσαλονίκη δεν γίνεται τίποτα». Αφήνει το ασαφές και απρόσωπο και πηγαίνει στο συγκεκριμένο σε συνδυασμό με το πρώτο ενικό ή το πρώτο πληθυντικό, το κάνω ή κάνουμε, διότι η προσπάθεια είναι συλλογική. Κι όλα αυτά σε έναν δήμο που περιλαμβάνει στα όριά του δύσκολες περιοχές, όπως είναι ο Δενδροπόταμος και η ευρύτερη περιοχή, τις οποίες κανένας δήμαρχος δεν θα ήθελε να διαχειριστεί. Πρόκειται για μια ασφαλή απόδειξη ότι ορισμένες τουλάχιστον φορές δεν χρειάζονται φαραωνικά έργα από έναν δήμαρχο για να φανεί ότι έκανε έργο. Δουλειά -και μάλιστα σοβαρή- γίνεται και με τα άυλα έργα, την αξία των οποίων οι δημότες δυστυχώς ανακαλύπτουν αρκετό καιρό μετά…