Skip to main content

Οι γυναίκες του Έβρου ετοιμάζουν παραδοσιακά προϊόντα

Παραδοσιακά φαγητά, γλυκά, ποτά και κάθε λογής εδέσματα είναι το αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται οι γυναικείοι αγροτικοί συνεταιρισμοί του Έβρου. Ρεπορτάζ της Voria.gr.

Με παραδοσιακές συνταγές, αγνά προϊόντα... και πολύ μεράκι, οι γυναικείοι αγροτικοί συνεταιρισμοί του Νομού Έβρου ετοιμάζουν καθημερινά τοπικές λιχουδιές, τις οποίες προσφέρουν στους κατοίκους της περιοχής.

Ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Τριγώνου «Η Γαία» λειτουργεί από το 1998 και απασχολεί 35 περίπου μέλη. Οι γυναίκες που εργάζονται εκεί παράγουν τοπικά προϊόντα, όπως τυπικό Θρακιώτικο κόκκινο τραχανά από λαχανικά (ξινός και καυτερός), ουμάτς (άσπρος τραχανάς), ιφκάδια, κους-κους, μπιμπιρίτσα (είδος καρυκεύματος), καθώς και γλυκά του κουταλιού (ριτσέλι και γλυκό σύκο), μαρμελάδες με φρούτα του δάσους, λικέρ (τσάπουρνο, δυόσμο, βασιλικό, κράνο, σπαθόχορτο) και παραδοσιακές πίτες (κατεψυγμένες ή με χειροποίητο φύλλο).

Η ζήτηση για τοπικά προϊόντα είναι πολύ μεγάλη, όπως δηλώνει στη Voria.gr η υπεύθυνη του Συνεταιρισμού, Ζωή Φραγκούδη, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται κατά καιρούς εξαγωγές σε περιοχές εκτός Θράκης, οι οποίες ωστόσο κρίνονται δύσκολες από την κα Φραγκούδη, καθώς «είμαστε μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα και η μεταφορά των προϊόντων μας είναι ακριβή».  Συγκεκριμένα, σε κατάστημα στην πλατεία Άθωνος στη Θεσσαλονίκη, μπορεί κανείς να βρει τα προϊόντα τους. Ο Συνεταιρισμός διατηρούσε εστιατόριο, ενώ αυτόν τον καιρό ετοιμάζει αναψυκτήριο, όπου θα πουλάει τα παραγόμενα προϊόντα.


Όποιος ζητάει παραδοσιακά φαγητά της Θράκης, τραχανά, χυλοπίτες, γλυκά του κουταλιού και ποτά, πρέπει να επισκεφτεί την ταβέρνα του Αγροτικού Τουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Αισύμης. Οι έξι γυναίκες που απαρτίζουν από το 2004 τον Συνεταιρισμό με ιδιαίτερη φροντίδα και μεράκι προσφέρουν παραδοσιακά φαγητά όπως: κιλιντίρια, κατσικάκι φούρνου, όσπρια, λαδερά, γλυκά ταψιού & κουταλιού, καθώς και μαρμελάδες, ενώ τα ζυμαρικά, όπως γιουφκάδες και τραχανάδες, αποτελούν τη σπεσιαλιτέ τους.

Παράλληλα, όπως δηλώνει στη Voria.gr η αντιπρόεδρος, Κυριακή Γαλεντερίδου, ανάλογα με τη ζήτηση, οι καλεσμένοι μπορούν να απολαύσουν ζυμωτό ψωμί μία με δύο φορές την εβδομάδα. Οι πρώτες ύλες, σύμφωνα με την κα Καλεντερίδου,  προμηθεύονται από τα βουνά της περιοχής, ενώ η ζήτηση κρίνεται πολύ μεγάλη.


Πίτες και γλυκά παράγει ο Γυναικείος Αγροτουριστικός ΣυνεταιρισμόςΠέπλου «Ακρίτισες», ο οποίος ιδρύθηκε το 1999 και απασχολεί 15 μέλη.Σύμφωνα με δηλώσεις στη Voria.gr της υπεύθυνης, κας Λίνα Κατσικούδη, ο εν λόγω Συνεταιρισμός διατηρείιδιόκτητο εργαστήριο στο οποίο παράγει αγαθά όπως: γλυκά, τραχανά,κους-κους, μαρμελάδες & κομπόστες. Τα προϊόντα  πωλούνται στοαναψυκτήριο του Συνεταιρισμού.

Αλέξανδρος Μητάκης

Business Story
Off