Skip to main content

Οι κάλπες του Μαΐου φουντώνουν την πολιτική αντιπαράθεση - Παπαθανάσης, Πολάκης και στο βάθος... Βενιζέλος

Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση των κομμάτων καθώς συνεχίζεται η άτυπη προεκλογική περίοδος, με τις κάλπες να έχουν μεν κλειδώσει για Μάιο, όπως είπε ο πρωθυπουργός, αλλά με την ημερομηνία να μένει μετέωρη.

Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά την τραγωδία των Τεμπών προβλέπουν ένα ασταθές πολιτικό σκηνικό, αφού η αυτοδυναμία είναι πια όνειρο θερινής νυκτός, κάτι που παραπέμπει είτε σε επαναληπτικές εκλογές, είτε σε μετεκλογικές συνεργασίες.

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν διασταυρώσει τα ξίφη τους, με το κυβερνών κόμμα να έχει προτάξει την υπόθεση Πολάκη, αφού πέρασε ένα εύλογο διάστημα από την τραγωδία των Τεμπών.

Μετά την επιλογή Τσίπρα ο Σφακιανός πολιτικός να επιστρέψει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, η αντίδραση της ΝΔ ήταν αναμενόμενη.

Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει τη θεωρία περί «πολακισμού» του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε έκφανση του αντιπολιτευτικού λόγου των στελεχών της Κουμονδούρου.

«Ο κ. Πολάκης ήταν και παραμένει το άλλο πρόσωπο του κ. Τσίπρα», αναφέρει η σχετική «γαλάζια» ανακοίνωση, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε τον «πολακισμό», βασική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο στην καθιερωμένη του απολογιστική ανάρτηση, επισημαίνοντας ότι «ο κόσμος περιμένει προτάσεις, λύσεις και έργα, όχι τοξικότητα».

Στην αντεπίθεση με Παπαθανάση η Κουμουνδούρου

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, η ανατροπή του σκηνικού και η ταχεία μείωση της ψαλίδας με τη ΝΔ στις δημοσκοπήσεις έφερε… γενικό συναγερμό.

Η επιστροφή του «ασώτου Πολάκη» ήταν δεδομένο ότι θα γινόταν δεκτή με οργή από τη ΝΔ, ωστόσο οι φαρέτρες των δύο κομμάτων φάινεται πως έχουν πολλά ακόμα βέλη μέχρι τις κάλπες του Μαΐου.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν ήταν άλλη από την υπόθεση Παπαθανάση, που δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα Documento που ανέφερε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης ενώ χρωστούσε δάνειο ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ που δεν εξυπηρετούνταν μεταβίβασε περιουσία του στα παιδιά του για να την προστατεύσει, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί πρωτόδικα για «καταδολίευση δανειστών».

Η Κουμουνδούρου ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση, την ώρα που το κυβερνητικό στέλεχος λέει ότι πρόκειται για προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρα του ιδίου, αφού, όπως είπε, «η υπόθεση αφορά σε γονική παροχή στα τρία μου παιδιά το 2010 του 50% του διαμερίσματός μας. Το συγκεκριμένο διαμέρισμα είχε αγοραστεί με στεγαστικό δάνειο, φέρει δε υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου μέχρι και σήμερα, το οποίο εξυπηρετείται κανονικά».

Παράλληλα σημείωσε ότι «το δάνειο των 1,8 εκατ. ευρώ που επικαλείται το Documento, δεν αφορά δάνειο προσωπικό μου, αλλά εταιρικό του 2005 και στο οποίο μπήκα ως εγγυητής. Το εν λόγω εταιρικό δάνειο χορηγήθηκε σε εταιρεία, από την διοίκηση της οποίας και από το διοικητικό συμβούλιο έχω αποχωρήσει εδώ και δεκαοκτώ χρόνια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάραυτα επιμένει και απευθύνει ερώτημα στον πρωθυπουργό εάν θα κρατήσει στα ψηφοδέλτια τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την ώρα που ασαφές περιμένει η τοποθέτηση ή μη στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο του Κώστα Καραμανλή, του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, ο οποίος υπέβαλλε την παραίτησή του μετά το  χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας, αυτό των Τεμπών, που απροσδόκητα θα κρίνει και τις πολιτικές εξελίξεις.

Ο ρόλος του Ανδρουλάκη

Η μη εξασφάλιση αυτοδυναμίας από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μοιραία φέρνει στο προσκήνιο την τρίτη πολιτική δύναμη, το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ να έχει ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων.

Η βόμβα ήρθε αρκετά νωρίς, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του αποκάλυψε τις προθέσεις του όσον αφορά στην επόμενη ημέρα των εκλογών. Αφού ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μπει σε διαδικασία συζήτησης για κυβερνητικές συνεργασίες αν δεν λάβει ένα «ισχυρό διψήφιο» ποσοστό στις κάλπες, υπογράμμισε ότι δεν θα συνεργαστεί ούτε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε με τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο εμφανίστηκε θετικός σε τρίτο πρόσωπο, λέγοντας: «Δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό πρόσωπο».

Η θεωρία περί τρίτου προσώπου προκάλεσε αρκετούς πολιτικούς τριγμούς, με τον πρωθυπουργό να απευθύνεται από τις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν, στον κ. Ανδρουλάκη καλώντας τον να πει ποιο εννοεί.

Το πρωτοσέλιδο της Απογευματινής με τίτλο «Ο Βενιζέλος πρωθυπουργός;» με αρχειακή φωτογραφία των Βενιζέλου και Ανδρουλάκη αλλά και αναφορά σε άλλα τρία πρόσωπα – Διαμαντοπούλου, Γιαννίτσης, Παπανδρέου- έδωσε νέο έναυσμα την πολιτική ονοματολογία.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με δήλωσή του ανήμερα της εθνική επετείου της 25ης Μαρτίου επιχειρεί να ξεκαθαρίσει ότι ουδέποτε δήλωσε «ενδιαφερόμενος», ότι όσα υποστηρίζει αφορούν αυτά που προβλέπονται σε όλα τα συντάγματα της Ευρώπης για τις μονοκομματικές, αλλά και τις κυβερνήσεις συνεργασίας και ότι το ζήτημα με τα πρόσωπα εξαρτάται από τους εκλογικούς και κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς που θα προκύψουν, δηλαδή από τη βούληση του εκλογικού σώματος. Με τη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζει συγκεκριμένα:

«Η συζήτηση περί προσώπων που εντάθηκε είναι ουσιαστικά μια συζήτηση για αυτό που είναι συνυφασμένο σε όλη την Ευρώπη με το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης: οι κυβερνήσεις συνεργασίας και οι μονοκομματικές / αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι δυο ισοδύναμες θεσμικές εκδοχές, που τις προβλέπουν όλα τα συντάγματα.