Skip to main content

Οι εκλογικές παρενέργειες στην αυτοδιοίκηση, η δροσερή Βαφοπούλου κι ένα διδακτικό βίντεο με φίδι στη Θέρμη

Τι δείχνουν οι επιλογές της ΝΔ σε Αττική, Πελοπόννησο, αλλά και ΚΕΔΕ και τι η αδυναμία ΣΥΡΙΖΑ να υποδείξει υποψηφίους, η οδός που σε διακτινίζει στο Πήλιο και το νευρικό φίδι που σκαρφαλώνει σε παράθυρο στη Θέρμη

Τις παρενέργειες του εκλογικού αποτελέσματος της 25ης Ιουνίου «πληρώνουν» τώρα οι αυτοδιοικητικές εκλογές, που πολιτικά απαξιώνονται καθημερινά, κάτι που στο τέλος της ημέρας θα φανεί εάν αποβεί υπέρ ή κατά του θεσμού. Η παντοδυναμία Μητσοτάκη έχει ως αποτέλεσμα την ανακοίνωση κεντρικών αποφάσεων για τη στήριξη υποψηφίων, σχεδόν χωρίς καμία ζύμωση ή συζήτηση, όπως συνέβη στις περιπτώσεις των περιφερειών Αττικής και Πελοποννήσου με την καρατόμηση με συνοπτικές διαδικασίες των νυν περιφερειαρχών κυρίων Πατούλη και Νίκα. Είχε προηγηθεί η περίπτωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, την προεδρία της οποίας εγκατέλειψε υποχρεωτικά ο πρώην δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος «προήχθη» σε υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στη θέση του στο συλλογικό όργανο των δήμων εξελέγη ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, αλλά στη σχετική ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει η αναφορά ότι για την επόμενη θητεία της ΚΕΔΕ μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές το κυβερνητικό κόμμα θα στηρίξει τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος βέβαια πρώτα θα πρέπει να… επανεκλεγεί. Ακόμη και αν ο κ. Μπακογιάννης ως σημερινός δήμαρχος Αθηναίων είναι φαβορί, η βεβαιότητα του αποτελέσματος πριν οι πολίτες προσέλθουν στην κάλπη συνιστά -το λιγότερο- αμετροέπεια, ενώ δείχνει και έλλειψη αγωγής έναντι του κ. Κυρίζογλου, ενός ανθρώπου με μακρά θητεία και εμπειρία στην αυτοδιοίκηση. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, η έλλειψη ηγεσίας λόγω της παραίτησης Τσίπρα μετά τη συντριβή του Ιουνίου έχει ως αποτέλεσμα τη σχεδόν πλήρη παράλυση του κόμματος. Ούτε υποψήφιους δημάρχους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να ορίσει μέχρι στιγμής το δεύτερο σε δύναμη κοινοβουλευτικό κόμμα, ενώ ανάλογες ελλείψεις καταγράφονται και στις υποψηφιότητες πολλών περιφερειών. Αν, μάλιστα, αληθεύουν οι πληροφορίες ότι οι εν δυνάμει αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες εξετάζονται και υπό το πρίσμα τού εάν συνδέονται πολιτικά ή έχουν εκδηλώσει προτίμηση προς κάποιον από τους τρεις – τέσσερις υποψηφίους προέδρους, τότε ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι το θέμα είναι σοβαρό και οι ισορροπίες δεν θα αποκατασταθούν απλά και μόνο με την εκλογή νέας ηγεσίας. Συμπέρασμα: Μια χώρα με παντοδύναμη κυβέρνηση και ημιλιπόθυμη αντιπολίτευση δεν πρέπει να κοιμάται και τόσο ήσυχη!  

 

Οδός Βαφοπούλου στο… Πήλιο

Κάποτε μια φίλη, βέρα Θεσσαλονικιά, έλεγε ότι ο καλύτερος αστικός δρόμος της πόλης είναι η οδός Βαφοπούλου (πρώην Νικολαΐδη). Επειδή έχει πανύψηλα πλατάνια και άλλα δένδρα που δημιουργούν μια πραγματικά όαση πρασίνου στην τσιμεντένια πόλη. Αυτή η επισήμανση επιβεβαιώνεται τα μεσημέρια του φετινού καλοκαιριού για όποιον βρεθεί στον συγκεκριμένο δρόμο. Παρά τη ζέστη και την αποπνικτική ατμόσφαιρα της ασφάλτου στον κεντρικό δρόμο της Βασ. Όλγας, στη Βαφοπούλου η σκιά των μεγάλων δέντρων και η δροσιά που δημιουργούν είναι αναζωογονητική σε βαθμό που να πιστεύει κάποιος ότι διακτινίστηκε στο… Πήλιο. Τέτοιους καταπράσινους δρόμους χρειάζεται η Θεσσαλονίκη κι επειδή δεν τους έχει πρέπει να δημιουργηθούν. Από την όποια επόμενη δημοτική αρχή ενδεχομένως…

 

Αμφιθέατρα χωρίς φοιτητές  

Τώρα που καταλάγιασαν οι πανηγυρισμοί των επιτυχόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κι οι φοιτητές -πλέον- έφυγαν για την Ίο, την Πάρο, τη Σκιάθο και τα άλλα νησιά, αξίζει να δούμε μερικά στοιχεία που προέκυψαν από τις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2023. Δέκα τμήματα μετρούν αριθμό υποψηφίων λιγότερους από πέντε, 20 τμήματα έχουν εισακτέους λιγότερους από δέκα, ενώ σε 153 τμήματα δεν καλύφθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από το υπουργείο Παιδείας θέσεις. Εντελώς άδεια θα είναι τα έδρανα του νέου τμήματος Αειφορικής Γεωργίας του Πανεπιστημίου Πατρών, που βρίσκεται στο Αγρίνιο, αφού δεν έχει ούτε έναν εισακτέο, ενώ αφόρητη μοναξιά θα νιώθει ο ένας ή η μία και μοναδικός ή μοναδική πρωτοετής φοιτητής ή φοιτήτρια της Νοσηλευτικής Σχολή του Διδυμότειχου στον Έβρο.

Σε κάποια τμήματα οι εισακτέοι είναι αισθητά λιγότεροι από τις θέσεις που είχαν δώσει τα πανεπιστήμια. Όπως για παράδειγμα στο Φυσικό τμήμα του ΑΠΘ, όπου καλύφθηκαν μόνο 87 από τις 144 προσφερόμενες θέσεις, ή στο Μαθηματικό Ιωαννίνων, όπου εισήχθησαν 32 πρωτοετείς φοιτητές για τις 242 διαθέσιμες θέσεις.

Το ακόμη πιο απογοητευτικό ωστόσο είναι πως σε πανεπιστημιακές σχολές εγνωσμένου κύρους μπήκαν φοιτητές που έγραψαν κάτω από τη βάση. Στο Μαθηματικό της Καστοριάς η βάση ήταν 9.950 μόρια, στη Φιλοσοφική Ιωαννίνων 9.931 μόρια, στο τμήμα Φυσικής της Λαμίας 9.925 μόρια, στην Ελληνική Φιλολογία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, στην Κομοτηνή, 9.525 μόρια. Θα είναι καλό να μη μάθουμε τι βαθμούς έγραψε ο απόφοιτος που με 8.540 μόρια είναι πλέον φοιτητής στο τμήμα Ιστορίας της Κέρκυρας. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής «κάθε πόλη και πανεπιστημιακή σχολή, κάθε χωριό και πανεπιστημιακό τμήμα». Είναι προφανές ότι σε αυτή τη χώρα σε σχέση με την εκπαίδευση -ιδιαίτερα με την τριτοβάθμια εκπαίδευση- πολλά δεν γίνονται σωστά.

 

Νευρικό φίδι στο παράθυρο

Αναγνώστρια της στήλης μάς έστειλε το παρακάτω βίντεο, με έναν απρόσμενο επισκέπτη που είχε στο σπίτι της, σε μια αρκετά πυκνοκατοικημένη περιοχή στη Θέρμη. Από το επιφώνημα φόβου που ακούγεται ο καθένας αντιλαμβάνεται το μέγεθος της αγωνίας και της τρομάρας της νεαρής που βρισκόταν στο σπίτι και, βλέποντας ένα φίδι να κινείται τόσο νευρικά επάνω στο παράθυρό της, ένιωσε πως απειλείται, πως κινδυνεύει. Θεώρησε, μάλιστα, αφού τον τελευταίο καιρό καταγράφονται πολλές εμφανίσεις φιδιών σε κατοικημένα σημεία της Θεσσαλονίκης, ότι επρόκειτο για κάποιο δηλητηριώδες φίδι, όπως είναι η οχιά. Σκιάχτηκε, λοιπόν, η γυναίκα και κλειδαμπαρώθηκε, όχι για λίγες ώρες αλλά για... μέρες, και μάλιστα εν μέσω καύσωνα! Ρώτησε αρκετούς, αλλά κανείς δεν ήξερε να την κατατοπίσει ως προς το είδος τού... εκτινασσόμενου φιδιού. Προφανώς δεν φταίει η κυρία, αφού δεν γνωρίζει πού πρέπει να απευθυνθεί σε τέτοιες περιπτώσεις, ποιον να καλέσει για να βοηθήσει να απομακρυνθεί το ερπετό με ασφάλεια για όλους. Την Πυροσβεστική; Την Αστυνομία; Το Δασαρχείο; Κάποιο Κέντρο Περίθαλψης Άγριας Ζωής; Εθελοντές; Ενδεχομένως κάποιους ερπετολόγους, αλλά πώς θα τους βρει; Είναι δεδομένο ότι υπάρχει κενό με αποτέλεσμα η άγνοια να γίνεται φοβία. Από την άλλη, αν πρέπει να μαθαίνουμε και για τα… ερπετά τότε αλλοίμονό μας. Ο άνθρωπος, ένας άνθρωπος, ο κάθε άνθρωπος δεν μπορεί να τα ξέρει όλα, έτσι δεν είναι; Επομένως μια κατεύθυνση προς τους πολίτες είναι απαραίτητη. Η Πολιτεία που πρέπει να φροντίζει για τα πάντα οφείλει να βρει τρόπο να καλύψει το αδιαμφισβήτητο κενό και ταυτόχρονα να προστατέψει την πανίδα. Γιατί και η λογική του χωριού, η λογική «σκότωσέ το να τελειώνουμε», βρίσκει σύμφωνη μόνον τη Μαρία Νεφέλη του Ελύτη, κι αυτό με ερωτηματικό: «ένα φίδι κι ας μην έφταιξε –θα το εξοντώσεις».

Για την ιστορία, το αεικίνητο φιδάκι τού βίντεο δεν είναι ούτε οχιά ούτε κάποιο άλλο δηλητηριώδες ερπετό. Είναι μία σαΐτα (Platyceps najadum), ένα ακίνδυνο αλλά παρεξηγημένο φίδι, κακόφημο λόγω των σπασμωδικών, νευρικών κινήσεών του, της ασύγκριτης ταχύτητάς του και του γεγονότος ότι σκαρφαλώνει σχεδόν παντού. Πώς το ξέρουμε; Ρωτήσαμε ερπετολόγο, γιατί έτυχε να τον γνωρίζουμε.