Skip to main content

Οι περίεργες διώξεις ενός Κούρδου πρόσφυγα που συνελήφθη με διεθνές ένταλμα στη Θεσσαλονίκη

Η Τουρκία τον κατηγορεί για εμπόριο ναρκωτικών με αποφάσεις που εκδόθηκαν μέχρι το 2010 αλλά δεν εκτελέστηκαν ούτε στη γειτονική χώρα - Καταδικάστηκε και για συμμετοχή στο PKK

Ο 50χρονος Σ.Σ., Κούρδος πρόσφυγας, οδηγείται στον τέταρτο όροφο των δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης με τη συνοδεία αστυνομικών του τμήματος ασφαλείας Λευκού Πύργου. Δείχνει προβληματισμένος όταν αντικρίζει τη σύζυγο και την κόρη του. Δεν περίμενε πως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών χορήγησης πολιτικού ασύλου και 2,5 χρόνων παραμονής στην Ελλάδα θα ζούσε άλλη μία περιπέτεια. Περιπέτεια διώξεων, όπως υποστηρίζει ο ίδιος.

Συνελήφθη με βάση διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η τουρκική δικαιοσύνη, στο οποίο αναφέρεται ότι σε βάρος του εκκρεμούσαν τέσσερις καταδικαστικές αποφάσεις. Δύο για υποθέσεις εμπορίας 173 και 29 κιλών ηρωίνης, το 2005 και το 2006, μία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που συνδέεται με τη δράση του αδερφού του ως μέλους του ΡΚΚ και μία για παραχάραξη εγγράφων. Του έχουν επιβληθεί συνολικά περισσότερα από 30 χρόνια φυλάκισης, σύμφωνα με το τουρκικό διωκτικό έγγραφο. Η εισαγγελέας Εφετών, ενώπιον του οποίου προσήχθη, αποφάσισε να κρατηθεί, μέχρι να φτάσουν όλα τα έγγραφα των τουρκικών δικαστηρίων και να κρίνει την έκδοσή του στην Τουρκία το Συμβούλιο Εφετών.

Ο ίδιος, μέσω του συνηγόρου του Θοδωρή Καραγιάννη όπως το μετέφερε στη Voria.gr αρνείται κάθε εμπλοκή με υποθέσεις ναρκωτικών και υποστηρίζει πως όλα αποτελούν ένα σχέδιο των τουρκικών αρχών πίσω από το οποίο κρύβονται πολιτικές διώξεις, επειδή ο 50χρονος ήταν ενεργό μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP) και χρηματοδότης του, μέχρι που συνελήφθη το 2018 και αφέθηκε ελεύθερος αφού κατέβαλαν οι δικοί του 10.000 ευρώ. Έτσι αποφάσισε να φύγει παράνομα και έφτασε με την οικογένειά του στην Ελλάδα μέσω των περασμάτων του Έβρου και πήρε πολιτικό άσυλο ως πολιτικά διωκόμενος. Είναι μάλιστα εύλογα τα ερωτήματα που θέτει για τον χρόνο έκδοσης του διεθνούς εντάλματος, όπως και για το γεγονός ότι ποτέ αυτές οι αποφάσεις δεν εκτελέστηκαν στην Τουρκία, όπου ζούσε μέχρι το 2020. Άλλωστε συνελήφθη το 2018 για την εμπλοκή του με κουρδικές οργανώσεις, όμως δεν κρατήθηκε παρ’ ότι οι καταδίκες του εκκρεμούσαν από το 2010, σύμφωνα με την τουρκική δικαιοσύνη. «Ο ίδιος συνελήφθη και φυλακίστηκε το 2015 και το 2018. Είναι γνωστό και διεθνώς επιβεβαιωμένο ότι η κυβέρνηση Ερντογάν στοχοποιεί ευθέως τους αντιπολιτευόμενους ως τρομοκράτες με βαριά κατηγορητήρια και δικαστικές αποφάσεις με μεγάλες ποινές, δίχως καμιά δυνατότητα νομικής εκπροσώπησης και καμία τήρηση διαδικαστικών εγγυήσεων», δήλωσε στη Voria.gr ο συνήγορός του Θοδωρής Καραγιάννης.

Οι άγνωστες υποθέσεις ναρκωτικών

Σύμφωνα με τα τουρκικά διωκτικά έγγραφα η πρώτη σύλληψη για 173 κιλά ηρωίνης έγινε στις 18 Μαΐου 2005. Ωστόσο η κατάσχεση της μεγάλης αυτής ποσότητας και η αστυνομική επιχείρηση με τον τίτλο «Gediz-2» δεν διαφημίστηκε καθόλου από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο διαδίκτυο για τη συγκεκριμένη ποσότητα και σύλληψη του 50χρονου. Οι προβληματισμοί ενισχύονται και για τη δεύτερη υπόθεση για την οποία κατηγορείται. Σύμφωνα με τα διωκτικά έγγραφα των τουρκικών αρχών συνελήφθη στις 15 Οκτωβρίου 2006 με 29 κιλά ηρωίνης που σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση έστελνε με πλοία σε διάφορες περιοχές. Ούτε αυτή η αστυνομική επιχείρηση έτυχε ανάλογης δημοσιότητας. Αντίθετα υπάρχει δημοσίευμα της εφημερίδας Sabah για τη σύλληψη ενός συνονόματου του 50χρονου το Νοέμβριο του 2006 για 160 κιλά ηρωίνης. Τέτοιο κατηγορητήριο όμως και τέτοια σύλληψη δεν περιλαμβάνεται στα διωκτικά έγγραφα.

Οι αμφιβολίες που θέτει η πλευρά του Κούρδου πρόσφυγα ενισχύονται από τον χρόνο έκδοσης του διεθνούς εντάλματος. Ειδικότερα οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ερυθρά αγγελία με τις συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις το 2022, δηλαδή περισσότερα από 12 χρόνια μετά την τελευταία καταδικαστική απόφαση. Και το κύριο ερώτημα είναι για ποιόν λόγο δεν εκτελέστηκαν αφού έχει συλληφθεί το 2018, ενώ μέχρι το 2020 κυκλοφορούσε στην πόλη Βαν όπου έμενε και δραστηριοποιούταν πολιτικά με το HDP η σύζυγός του. «Ο κ.Σ.Σ. είναι προφανές ότι διώκεται στην Τουρκία για τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός αλλά και η κόρη του, είναι γνωστά ενεργά μέλη του κόμματος HDP στο οποίο και παρείχαν υποστήριξη με κάθε δυνατό τρόπο. Πέρα από την χρηματοδότηση η οποία ήταν διαρκής, υπήρξαν στελέχη πρώτης γραμμής για το κόμμα. Η σύζυγός του υπήρξε εκλεγμένη αντιδήμαρχος το 2014 ενώ καθαιρέθηκε μετά από απειλές από το καθεστώς Ερντογάν», τόνισε στη Voria.gr ο κ. Καραγιάννης.

Ο ίδιος στη συνέντευξη που έδωσε στην υπηρεσία ασύλου, μετά την οποία πήρε πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα εξηγεί τί ακριβώς έγινε: «Το 1997 η αδερφή μου τάχτηκε στο ΡΚΚ, το 2004 την πιάσανε στην Κωνσταντινούπολη, τη βασάνισαν και την πίεσαν να πει για εμένα ότι εγώ έχω πάρε - δώσε με τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ ήμουν μέλος του HDP, υποχρέωσαν την αδερφή μου να υπογράψει ότι είμαι με κάποιες τρομοκρατικές οργανώσεις, ότι εγώ βοηθούσα τους Κούρδους του ΡΚΚ, και την υποχρέωσαν να υπογράψει».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη «τον Φεβρουάριο του 2021 εκδίδεται εις βάρος του καταδικαστική απόφαση με την κατηγορία «παροχή βοήθειας και συνδρομής στην Τρομοκρατική Οργάνωση PKK» και ίσως αυτή η απόφαση να είναι η αιτία έκδοσης της ερυθράς αγγελίας. Ενδεχομένως και η πληροφόρηση των τουρκικών αρχών ότι κίνησε τις διαδικασίες για χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα.