Skip to main content

Ποια ακίνητα της Θεσσαλονίκης κυνηγούν ξένοι και Έλληνες επενδυτές

Τα έργα που υλοποιούνται στην πόλη ισχυρό δέλεαρ για τους επενδυτές - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές - Τι ζητούν οι εν δυνάμει ενοικιαστές

Ακίνητα που βρίσκονται στη Λεωφόρο Νίκης και στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Ίωνος Δραγούμη, Αγγελάκη και Εγνατία βρίσκονται στο στόχαστρο Ελλήνων αλλά και ξένων επενδυτών, με αιχμή του δόρατος τους Ισραηλινούς και τους Τούρκους. Στόχος η δημιουργία Airbnb και κατοικιών για φοιτητές.

Η ζήτηση επικεντρώνεται σε παλιά ακίνητα, που μπορεί να απαιτούν ανακαίνιση και μάλιστα γενναία, αλλά πωλούνται σε χαμηλές τιμές. Ωστόσο το γεγονός ότι πολλά από τα παλιά ακίνητα και δη τα διατηρητέα έχουν αρκετούς ιδιότητες, αποτελεί αντικίνητρο για τους εν δυνάμει αγοραστές. Και αυτό γιατί οι πολλοί ιδιοκτήτες δεν αποκλείεται να έχουν διαφορετική άποψη για τη ζητούμενη τιμή πώλησης, γεγονός που προκαλεί διχογνωμίες και συχνά ναυάγιο των αγοραπωλησιών.

Όπως διαπιστώνει η μελέτη του ομίλου Δανός - an alliance member of BNP Paribas Real Estate, για το δεύτερο εξάμηνο του 2018, η κατασκευή του μετρό, η δημιουργία του Μουσείου του Ολοκαυτώματος, η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και τα έργα αναβάθμισης που πραγματοποιούνται στο αεροδρόμιο της πόλης αποτελούν ισχυρά κίνητρα για την αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται για την κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης.

Κίνητρο αποτελεί και η απόκτηση της Golden Visa, κυρίως για τους Τούρκους, ενώ αξιοσημείωτη είναι η ζήτηση στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης για διαμερίσματα από 50  εως 70 τμ. Σημαντική ζήτηση καταγράφεται και για την αγορά μεγάλων ακινήτων εικοσαετίας, που μπορούν να χωριστούν σε δύο η τρία διαμερίσματα προκειμένου να αξιοποιηθούν για ενοικίαση.

Η μελέτη επικαλείται τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με τα οποία οι τιμές των ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, το τρίτο τρίμηνο του 2018, ενισχύθηκαν κατά 1,9% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2017.

Τι ζητούν οι εν δυνάμει ενοικιαστές

Για τους εν δυνάμει ενοικιαστές σημαντικά κριτήρια επιλογής για μια κατοικία αποτελούν:

-η αυτόνομη θέρμανση
-ο χώρος στάθμευσης
-η ασφάλεια και η ησυχία
-η καλή κατάσταση του ακινήτου
-η ύπαρξη ασανσέρ
-η καλή κατάσταση της πολυκατοικίας
-η θέα

Ζήτηση για γραφεία στο κέντρο  

Κινητικότητα καταγράφηκε στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 για γραφειακούς χώρους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι της πόλης, με αποτέλεσμα οι τιμές ενοικίασης να αυξηθούν και οι ελεύθεροι χώροι να περιοριστούν. Οι τιμές ενοικίασης στην οδό Τσιμισκή ανά τμ κυμαίνονται από 5 εως 10 ευρώ, στη Μητροπόλεως από 3 έως 7 ευρώ, ενώ στην Εγνατία δεν ξεπερνούν τα 6 ευρώ. Στην οδό Ανδριανουπόλεως, αλλά και στην Πυλαία οι τιμές είναι αντίστοιχες με αυτές της Τσιμισκή.

Αναφορικά με τις τιμές πώλησης στην οδό Τσιμσική η τιμή του τμ διαμορφώνεται από 1.000 έως 3.000 ευρώ, στην Εγνατία από 600 έως 1.800 ευρώ, στην Μητροπόλεως από 800 έως 2.100, ενώ στην Ανδριανουπόλεως από 900 έως 2.500 ευρώ.

Πάντως για όσους αναζητούν χώρους μεγαλύτερους από 350 τμ, λύση αποτελεί η ανατολικη πλευρά της πόλης καθώς διαθέτει οικοδομές που στεγάζονται μεγάλοι, σύγχρονοι, γραφειακοί χώροι με συγκριτικό πλεονέκτημα και τους χώρους στάθμευσης.  

Σύμφωνα με τη Δανός, η οδός Τσιμισκή εξακολουθεί να είναι στο στόχαστρο διεθνών και Ελλήνων παικτών του λιανεμπορίου, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά και για τα εμπορικά σήματα που τοποθετήθηκαν στη δημοφιλή οδό, η ενίσχυσαν την παρουσία τους σε αυτή. Μεταξύ αυτών η Pull & Bear, η Dust & Cream, η Tamaris, η ΝΑΚ, η Scetchers, η Scetchers. Η έντονη ζήτηση έχει επαναφέρει, όπως έγραψε και η Voria.gr, τον «αέρα» που στα χρόνια της κρίσης είχε εξαφανιστεί. Ωστόσο, κάποιες φορές, κατά τις διαπραγματεύσεις για την αγοροπωλησία, ο «αέρας» τελικά εξανεμίζεται.

Την ώρα, πάντως, που τα ελεύθερα καταστήματα στην οδό Τσιμισκη γίνονται ανάρπαστα, σε δρόμους, μέχρι πρότινος, άκρως εμπορικούς όπως η Δελφών και η Βασιλίσσης Όλγας τα ξενοίκιαστα... βρίθουν. Στον αντίποδα βρίσκονται η οδός Λαμπράκη και ο Εύοσμος, όπου τα ξενοίκιαστα είναι ελάχιστα.