Skip to main content

Ομολογία Μπουτάρη: Kατέρρευσε ο διοικητικός μηχανισμός του δήμου

Συνεδρίαση «Πρωτοβουλίας»: Ο Ψαρράς παραδέχθηκε ότι δεν γνώριζε πώς λετουργεί ο τομέας του για τον αποχιονισμό! Ηχηρό καμπανάκι από τον Αβραμόπουλο

του Δημήτρη Παπανίκου

Το φιάσκο του αποχιονισμού εξ αιτίας του οποίου παρέλυσε η Θεσσαλονίκη την περασμένη Τρίτη απασχόλησε όπως ήταν αναμενόμενο τη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας του Γιάννη Μπουτάρη η οποία συνήλθε το βράδυ της Παρασκευής. Στην εισαγωγική ομιλία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αφού είπε ότι αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη για ό,τι έγινε, εν συνεχεία παραδέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες ότι «υπήρξε κατάρρευση του διοικητικού μηχανισμού του δήμου». Απέφυγε, ωστόσο, να καταλογίσει ευθύνες, τόσο σε πολιτικά πρόσωπα όσο και σε υπηρεσιακά στελέχη λέγοντας ότι θα αναμένει το πόρισμα της έρευνας την οποία κάνει η υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου.

Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του γενικού γραμματέα του δήμου Θωμά Ψαρρά ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι δεν είχε γνώση για το πώς λειτουργεί ο τομέας πολιτικής προστασίας σε αυτές τις περιπτώσεις. Σημειώνεται ότι στον κ. Ψαρρά είχε αναθέσει ο δήμαρχος τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα για το λόγο αυτόν, άλλωστε, ο γενικός γραμματέας υπέβαλε χθες την παραίτησή του η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από τον κ. Μπουτάρη.

Στο θέμα των ευθυνών για την εικόνα που εμφάνισε η διοίκηση του δήμου αναφέρθηκαν σχεδόν όλοι όσοι μίλησαν. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος είπε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για κατάρρευση της διοικητικής μηχανής όταν είμαστε έξι χρόνια στη διοίκηση». Τόνισε πως το γεγονός αυτό «ανάλωσε πολιτικό κεφάλαιο από τον Μπουτάρη» ενώ «έπληξε και το κύρος του δήμου». Αναφερόμενος στις παραιτήσεις ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως «όποιος νοιώθει ότι έχει ευθύνες ας τις αναλάβει, διαφορετικά αυτές θα πρέπει να τις καταλογίσει ο δήμαρχος».

Η αντιδήμαρχος Έλλη Χρυσίδου είπε πως προβλήθηκαν μόνον οι αδυναμίες του δήμου και δεν αναδείχθηκαν οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που έγιναν για να είναι έτοιμα τα σχολεία ώστε να λειτουργήσουν από βδομάδα. Τόνισε, δε, ότι «η ‘Πρωτοβουλία’ δεν είναι αυτή που ήταν το 2005 και το 2010, είναι πλέον ένα άθροισμα προσωπικών στρατηγικών».

Πέρα από τις όποιες πολιτικές ευθύνες, ανάλογες ευθύνες υπάρχουν και στον στελεχιακό μηχανισμό, επισήμανε ο δημοτικός σύμβουλος Λάζαρος Ζαχαριάδης ο οποίος διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένα σαφές πρωτόκολλο για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν σε αυτές τις περιπτώσεις.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι αντιδήμαρχοι Θανάσης Παππάς και Πέτρος Λεκάκης καθώς και ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι.