Skip to main content

Ομπάμα από το Παρίσι: Προστατέψτε τη Γη αντί να προσπαθείτε να αποικίσετε τον Άρη

«Η ανθρωπότητα πρέπει να προστατεύσει τη Γη αντί να ονειρεύεται τον αποικισμό του Άρη, αφού ακόμη κι ο πυρηνικός πόλεμος όπως και η κλιματική αλλαγή δεν μπορούν να κάνουν τον Κόκκινο Πλανήτη πιο βιώσιμο» δήλωσε χθες από το Παρίσι ο Μπαράκ Ομπάμα.

Μιλώντας σε συνέδριο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη γαλλική πρωτεύουσα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε το δικό του μήνυμα στους μεγιστάνες της Silicon Valley, πολλοί από τους οποίους κατασκευάζουν διαστημόπλοια που θα μπορούσαν να μεταφέρουν ανθρώπους στον Άρη.

«Αλλά όταν ακούω μερικούς από τους οποίους μιλούν για σχέδιο αποικισμού του πλανήτη Άρη επειδή το γήινο περιβάλλον μπορεί να μολυνθεί σε βαθμό που να μην είναι βιώσιμο, τους κοιτάζω απλά...Μα τι λέτε;» επεσήμανε δε ο Ομπάμα.

«Ακόμα και μετά από έναν πυρηνικό πόλεμο, η Γη θα ήταν πιο βιώσιμη από τον Άρη, ακόμα κι αν δεν κάναμε τίποτα για την κλιματική αλλαγή, θα εξακολουθούσε να έχει οξυγόνο, όσο μπορούμε να εκτιμήσουμε, όμως ο Κόκκινος Πλανήτης δεν έχει», τόνισε ο πρώτος Aφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Figaro.

«Θα προτιμούσα να επενδύσουμε στην προστασία του πλανήτη Γη» συνέχισε, λέγοντας ότι η εξερεύνηση του διαστήματος είναι χρήσιμη για τη συλλογή γνώσης και ανακάλυψης παρά για τη δημιουργία νέου ζωτικού χώρου για την ανθρωπότητα.

«Είμαστε σχεδιασμένοι για αυτό το μέρος και θα ήταν καλό να κρατούσαμε αυτό το μέρος με τρόπο που να είναι βιώσιμο», κατέληξε.

Κατά τη διάρκεια της ωριαίας ομιλίας του, ο Ομπάμα αναφέρθηκε και στο κλίμα που επικρατούσε στον Λευκό Οίκο την περίοδο της προεδρίας του (2009 - 2017).

Όσον αφορά τον διάδοχό του και πιθανό μελλοντικό πρόεδρο των Ντόναλντ Τραμπ, έναν μακροχρόνιο σκεπτικιστή για το κλίμα που απέσυρε τις ΗΠΑ από την συμφωνία - ορόσημο του Παρισιού του 2015, ο Ομπάμα είπε ότι τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε ως ειδικός προσκεκλημένος στα εγκαίνια του «Powr Earth Summit», ενός συνεδρίου που διοργανώθηκε από επιχειρηματίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην οποία συμμετείχαν παράγοντες του κλάδου.

Πηγή: protothema.gr