Skip to main content

«Ωραιόπολις»: Το μεγάλο πρότζεκτ που θα μεταμορφώσει το Ωραιόκαστρο και το Παλαιόκαστρο

Το φιλόδοξο σχέδιο του δήμου Ωραιοκάστρου - Οι πέντε άξονες του πρότζεκτ

Ένα μεγάλο πρότζεκτ που θα μεταμορφώσει και θα βελτιώσει τον αστικό ιστό του Ωραιοκάστρου και του Παλαιοκάστρου, στη Θεσσαλονίκη, έχει σχεδιάσει και προωθεί η δημοτική αρχή, με στόχο έως το 2026 να έχει αλλάξει ριζικά η εικόνα στις δύο περιοχές του δήμου Ωραιοκάστρου.

Πρόκειται για το φιλόδοξο σχέδιο με την ονομασία «Ωραιόπολις», οι μελέτες του οποίου είναι ήδη ολοκληρωμένες. Για το πρότζεκτ αναμένεται στα μέσα Νοεμβρίου να πραγματοποιηθεί μια σημαντική συνάντηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο δήμος Ωραιοκάστρου αναμένει τις ΟΧΕΒΑ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επεμβάσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης) από την Περιφέρεια προκειμένου να προχωρήσει στην κατάθεση της πρότασης και των μελετών για την ανάπλαση των δύο περιοχών. «Στόχος μου είναι να ομορφύνουμε τις γειτονιές μας, να δώσουμε ταυτότητα στον τόπο μας, να δημιουργήσουμε έναν τόπο ανθρώπινο που να αξίζει να ζεις», τόνισε, μιλώντας στη Voria.gr ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης αναφερόμενος στο πρότζεκτ «Ωραιόπολις».

Τα πέντε Π που θα αλλάξουν την εικόνα Ωραιοκάστρου – Παλαιοκάστρου

Μέσα από πέντε λέξεις που ξεκινούν από το γράμμα «π» περιγράφονται οι βασικοί άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου που θα δώσει νέα πνοή στις δύο περιοχές του Ωραιοκάστρου και Παλαιοκάστρου. Πεζοδρόμια, Πλατείες, Ποδηλατόδρομοι, Περίπατοι και Ποιότητα Ζωής. Βασικές αρχές του έργου είναι η λειτουργική και αισθητική ενοποίηση επιμέρους περιοχών, η ενίσχυση της προσβασιμότητας, η εξασφάλιση της κινητικότητας για όλους και η αναγέννηση του αστικού τοπίου με έμφαση στη λεπτομέρεια.

Μία ενιαία διαδρομή που περιλαμβάνει τη σύνδεση αξόνων και ενοποίηση κοινόχρηστων χώρων με αναπλάσεις πλατειών, τμημάτων κεντρικών οδών, αθλητικών χώρων, εμπορικών οδών και πάρκων. «Ενώνουμε βασικούς άξονες της πόλης και δημιουργούμε έναν ενιαίο χώρο όπου μπορούν μικροί και μεγάλοι να απολαμβάνουν ποικίλες δραστηριότητες σε σύγχρονους, λειτουργικούς και καλαίσθητους χώρους», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο σχέδιο «Ωραιόπολις».

Image

Οι πέντε άξονες του σχεδίου

1ο άξονας – Από το Παλαιόκαστρο στο Ωραιόκαστρο
Τμήμα του Παλαιοκάστρου και τμήμα του Ωραιοκάστρου αλλάζει όψη, η αναβαθμισμένη πλατεία Τζαβέλα διασυνδέεται με το «Open Mall» μέσα από έναν καλαίσθητο διάδρομο μετακίνησης

2ος άξονας – Από την οδό Θεσσαλονίκης στην οδό Μαρτίου (Open Mall)
Τμήμα του εμπορικού κέντρου του Ωραιοκάστρου αναβαθμίζεται και δημιουργείται το ανοιχτό κέντρο εμπορίου με δική του ταυτότητα, ενισχύεται η εμπορική δραστηριότητα

3ο άξονας – Από την οδό Β. Γεωργίου με τη λεωφόρο Δημοκρατίας στο 10 δημοτικό σχολείο Ωραιοκάστρου
Ενοποιείται το εμπορικό κέντρο του Ωραιοκάστρου, δίνεται έμφαση σε χώρους συγκέντρωσης πολλαπλών δραστηριοτήτων

4ος άξονας – Από το Κονταξοπούλειο στο πάρκο Καλόγερος
Δημιουργείται ένας πολυλειτουργικός χώρος αναψυχής και άθλησης και διασυνδέεται μέσα από έναν ασφαλή διάδρομο ενταγμένο στο φυσικό τοπίο της περιοχής με το πάρκο «Καλόγερος» και τη λίμνη του Ωραιοκάστρου. Το πάρκο αναβαθμίζεται με διαμορφώσεις και αστικό εξοπλισμό δημιουργώντας έναν χώρο αναψυχής για μικρούς και μεγάλους ενταγμένο στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Στη διάρκεια της διαδρομής ο επισκέπτης συναντά τον χώρο του παλιού λατομείου όπου προτείνεται η δημιουργία ανοιχτού θεάτρου 700 ατόμων

5ος άξονας – Οδός Θεσσαλονίκης – Ωραιόκαστρο
Με τη δημιουργία πέντε ισόπεδων κυκλικών κόμβων, μιας πεζογέφυρας για τη σύνδεση των δύο τμημάτων του οικισμού της Γαλήνης, με τη βελτίωση τμήματος της οδού και αναβαθμίζεται η κυκλοφορία και η ασφάλεια στον άξονα

Image
Image

Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τη διεύρυνση των πεζοδρομίων, τη μετατροπή οδών σε διαδρόμους ήπιας κυκλοφορίας, υπογειοποίηση δικτύου ηλεκτροδότησης και την απρόσκοπτη μετακίνηση όλων των κατοίκων. Προβλέπει επίσης την οριοθέτηση των οδών με πράσινο (δεντροφύτευση και χαμηλή φύτευση), τη δημιουργία και διαμόρφωση θέσεων στάθμευσης και τον επανασχεδιασμό του αστικού χώρου με ενίσχυση του αστικού εξοπλισμού (φωτισμός, σύγχρονοι κάδοι απορριμμάτων πολλαπλών ρευμάτων, παγκάκια, σταθμοί φόρτισης).

Η «Ωραιόπολις», όπως εξηγεί ο κ.Τσακίρης, αφορά όλους τους κατοίκους, επιχειρηματίες και επισκέπτες του δήμου και περιλαμβάνει τέσσερις λειτουργικές ροές της πόλης (ΑΜΕΑ - πεζοί - ποδήλατα - αυτοκίνητο) με έμφαση στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος δίνοντας του μια συνεκτική ταυτότητα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, από τη στιγμή που θα υπογραφεί η χρηματοδότηση, θα χρειαστεί ένας χρόνος για να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία. «Σε τρία χρόνια από σήμερα θα έχουν ολοκληρωθεί και τα έργα, προς το τέλος του 2026», επισημαίνει.

Το σχέδιο περιλαμβάνει και παρακείμενα έργα όπως η διαμόρφωση πάρκου «Ελευθερίας» σε pocket park, τη δημιουργία Πάρκου Παλιγγενεσίας, την ανάπλαση «Τρύπας Γαλήνης», τη δημιουργία πολυθεματικού οικογενειακού πάρκου για όλους και τη διαμόρφωση περιπατητικών διαδρομών στο Δασόκτημα, πράσινες διαδρομές, δημιουργία του Μεγάλου Ιστορικού Πάρκου τμήματα των οποίων συναντούν και ενώνονται με τους πέντε άξονες της «Ωραιόπολις».