Skip to main content

Όταν ο Τούρκος πρόξενος ακολούθησε την τακτική του... Φιλίππου

Οι 300 γραβάτες στο Κοσσυφοπέδιο, οι πλαστές ταυτότητες δύο Αλβανών βουλευτών και οι μεικτές περιπολίες Ελλήνων, Ρουμάνων και Βουλγάρων στο Μπάνσκο

Μέλη της κοινωνίας των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου κρέμασαν 300 γραβάτες στην περίφραξη μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης, τις οποίες προόριζαν για τον πρωθυπουργό Ραμούς Χαραντινάι προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την πρόσφατη απόφασή του να διπλασιάσει τον μισθό του.

«Πρέπει να ανταποκρίνομαι στο ύψος των ευθυνών μου. Είμαι υποχρεωμένος να έχω μια γραβάτα, δεν μπορώ να βγαίνω έξω όπως να ’ναι, πρέπει να έχω ένα πουκάμισο να φορέσω», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός σε μια συνέντευξη, δικαιολογώντας την απόφασή του.

Η αλβανική εισαγγελία υπέβαλε στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή το αίτημα της απώλειας της έδρας σε δύο βουλευτές της αλβανικής βουλής. Σύμφωνα με το γραφείο της Δίωξης, αναφέρεται ένας βουλευτής του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων PDIU και ένας του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση- LSI.

Οι δύο βουλευτές κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ιταλία, εδώ και χρόνια, χρησιμοποιούσαν πλαστές ταυτότητες, και έχουν συλληφθεί για το ποινικό αδίκημα της κλοπής. [Σιγά το νέο].

Μέχρι το τέλος της χειμερινής τουριστικής περιόδου στο χιονοδρομικό κέντρο του Μπάνσκο, στο βουνό Πιρίν, η βουλγαρική αστυνομία πραγματοποιεί μεικτές περιπολίες με τη ρουμανική και την ελληνική. Περισσότεροι από 40 αστυνομικοί αποσπάστηκαν στη Βουλγαρία για ένα μήνα.

Οι Έλληνες αξιωματικοί της αστυνομίας είναι οκτώ, οι Ρουμάνοι δύο. Μεταξύ των πιο συχνών επισκεπτών το χειμώνα, είναι Ρουμάνοι και Έλληνες πολίτες και η παρουσία των μικτών περιπολιών βοηθά στην προστασία της δημόσιας τάξης.

Προσέξτε πώς βαδίζουν βήμα-βήμα οι Τούρκοι, αργά και σταθερά, όταν δεν βρίσκουν αντίσταση  Κατά την επίσκεψη του τότε πρόξενου στα Αρριανά του νομού Ροδόπης, το 2014, ο Τούρκος πρόξενος Σενέρ γράφει στο λογαριασμό του στο τουίτερ για αποχαιρετιστήρια επίσκεψη που έκανε τότε στον δήμαρχο Κοzlukebir και γράφει και μέσα σε παρένθεση την ελληνική ονομασία "Αρριανά". 

Το 2017, ο Τούρκος πρόξενος Ακιντζί, αναφερόμενος σε επίσκεψή του στον ίδιο δήμο Αρριανών χρησιμοποιεί ΜΟΝΟ την τουρκική επωνυμία του χωριού, δηλαδή γράφει "Kozlukebir". Δεν σημαίνει φυσικά πως ο Ακιντζί είναι "χειρότερος" για την Ελλάδα από τον Σενέρ. Απλώς ακολουθούν μια σταθερή πολιτική διείσδυσης.

Η τακτική αυτή, είναι παρμένη από τον Φίλιππο. Ο οποίος, συνήψε μεν ειρήνη με τους Αθηναίους, αλλ’ αμέσως έστειλε πολεμικό πλοίο στον Πειραιά για να δει τις αντιδράσεις τους. Ρωτήθηκε ο πλοίαρχος για τον λόγο της επίσκεψής του, και απάντησε ότι ήθελε να ζητήσει πληροφορίες για αγορά ξυλείας.

Βεβαίως, αυτό δεν ήταν δουλειά πολεμικού πλοίου, αλλά το κυριότερο ήταν ότι οι Αθηναίοι δεν διέθεταν ξυλεία την οποία αγόραζαν από τους Μακεδόνες. Προφανέστατα, ο Φίλιππος παραβίασε την συνθήκη, προκαλώντας και αναμένοντας να δει πώς θα αντιμετωπίσουν αυτό οι Αθηναίοι, οι οποίοι έκαναν πως δεν κατάλαβαν.

Ο Δημοσθένης έλειπε. Όταν πληροφορήθηκε το περιστατικό είπε στους Αθηναίους στην αγορά, οργισμένος: «Έπρεπε να το βυθίσετε. Επειδή τώρα οι Μακεδόνες στέλνουν ένα πλοίο και μικρό, αύριο όμως θα στείλουν πολλά και μεγάλα». Όπως και έγινε. Και όπως πράττουν οι Τούρκοι εδώ και πολλά χρόνια.

Αυτά, προς όσους χαράσσουν την εξωτερική πολιτική, και νομίζουν πως θα εξευμενίσουν με τεμενάδες τον Σουλτάνο.