Skip to main content

«Όχι» της Θ΄ ΔΟΥ για την περαίωση του δήμου Θεσσαλονίκης

Αρνητική θα είναι η εισήγηση της Θ ΔΟΥ στην αίτηση του Δήμου Θεσσαλονίκης για υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου περί περαίωσης. Ποιος θα λάβει την τελική απόφαση.
Αρνητική θα είναι η εισήγηση της Θ΄ ΔΟΥ στην αίτηση του Δήμου Θεσσαλονίκης για υπαγωγή στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου περί περαίωσης (Ν.3888/2010), σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Voria.gr.

Αιτία είναι ότι ο δήμος συνιστά νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου κι όχι κερδοσκοπικό φορέα όπως προβλέπεται από τη ρύθμιση. Αυτό βέβαια ο δήμαρχος δεν το αποδέχεται, καθώς όπως υποστήριξε στη χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τα οικονομικά του δήμου, «ο νόμος αντιμετώπισε τον δήμο ως ιδιώτη, επιτηδευματία, επιχειρηματία και του επέβαλε πρόστιμα και του δέσμευσε τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, με τον ίδιο νόμο θα τον εντάξει στη ρύθμιση της περαίωσης».

Το θέμα με την ένταξη των χρεών του δήμου Θεσσαλονίκης στις διατάξεις της περαίωσης έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με έγκυρες πηγές, την τελική απόφαση θα λάβει ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς, αφού συνεκτιμήσει τις γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται πως ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στις 12 Νοεμβρίου(όπως είχε προαναγγείλει πρώτη η voria.gr), και στην περίπτωση που το αρμόδιο υπουργείο δώσει το «πράσινο φως», τότε  θα μπορέσει να απαλλαγεί από ένα μεγάλο μέρος των χρεών, των προστίμων και των προσαυξήσεων που του επιβλήθηκαν για φορολογικές παραβάσεις ως αποτέλεσμα του σκανδάλου της υπεξαίρεσης από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Την απόφαση, μάλιστα της απερχόμενης διοίκησης του δήμου για ένταξη στις διατάξεις του νόμου περί περαίωσης στηρίζει και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γ. Μουτάρης. Υπενθυμίζεται ότι η «μαύρη τρύπα» στα ταμεία του κεντρικού δήμου ανέρχεται σε 7,1 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο με τις προσαυξήσεις ανέρχεται στα 22 εκατ. ευρώ.