Skip to main content

Το Κίεβο κατέσχεσε τα περιουσιακά στοιχεία του Ιβάν Σαββίδη στην Ουκρανία

Τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία του Ιβάν Σαββίδη περιλαμβάνουν το 100% των μετοχών της PJSC Pentopak και το 100% των εταιρικών δικαιωμάτων της θυγατρικής της Atlantis-Pak Ukraine

Με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά της Διαφθοράς, οι αρχές της Ουκρανίας προχωρούν σε κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Ιβάν Σαββίδη και της συζύγου του, Κυριακής.

Σύμφωνα με το kyivindependent.com, το Ανώτατο Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς έκανε δεκτή την αξίωση του υπουργείου Δικαιοσύνης για κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Ιβάν Σαββίδη και της συζύγου του Κυριακής. Η απόφαση ελήφθη από τριμελή επιτροπή.

Σημειώνεται ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και της συζύγου του, θα αποτελούν πλέον έσοδα του ουκρανικού κράτους.

Τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία του Ιβάν Σαββίδη περιλαμβάνουν το 100% των εταιρικών μετοχών της PJSC Pentopak, η οποία είναι μία από τις ηγέτες στην παραγωγή συσκευασιών για προϊόντα κρέατος και αλλαντικών, και το 100% των εταιρικών δικαιωμάτων της θυγατρικής της, Atlantis-Pak Ukraine.

Το Κέντρο Δράσης Κατά της Διαφθοράς (ANTAC) ανέφερε ότι η Κυριακή Σαββίδη είναι η νόμιμη ιδιοκτήτρια αρκετών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, αν και ο σύζυγός της επί της ουσίας έχει στην κατοχή του τον έλεγχο, σύμφωνα με την εφημερίδα Kyiv Independent.

Η κατασχεθείσα επιχείρηση απασχολεί περίπου 200 άτομα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν είναι ακόμη οριστική και ως εκ τούτου ο Ιβάν Σαββίδης έχει δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη.

Το καλοκαίρι του 2023, το πρόγραμμα Trap Aggressor της δεξαμενής σκέψης StateWatch συμπεριέλαβε τον Σαββίδη στους 25 ολιγάρχες των οποίων οι εταιρείες εξυπηρετούν το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα και των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία δεν είχαν ακόμη κατασχεθεί από την Ουκρανία.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο Ιβάν Σαββίδης ίδρυσε τον Όμιλο Agrocom, ήταν μέλος της ρωσικής Βουλής με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία, σχετιζόμενος με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το 2015, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο Ιβάν Σαββίδης «καλωσόρισε δημοσίως την κατοχή στην Κριμαία και την παράνομη προσάρτησή της από τη Ρωσία. Κατέχει τόσο τη ρωσική όσο και την ελληνική υπηκοότητα, έχει στην κατοχή του ένα λιμάνι (σ.σ. εννοεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης) και τον ΠΑΟΚ, μεταξύ άλλων».