Skip to main content

Σπανάκης: Ουσιαστική πέραν από υποχρεωτική η επένδυση στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων

Πιο ουσιαστικός πρόκειται να γίνει ο ρόλος του γιατρούς και του τεχνικού ασφαλείας μέσα στην εργασία σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό

«Σήμερα ο πήχης μπαίνει ψηλά για τα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία. Έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο στοίχημα. Να κάνουμε τις χώρες μας πρότυπο, να είναι οι χώρες εκείνες που θα είναι οδηγός στα ζητήματα αυτά» τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης στην εναρκτήρια ομιλία του στο 1ο Διαβαλκανικό Συνέδριο για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία που διοργανώθηκε σήμερα από το ΕΛΙΝΥΑΕ στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Σπανάκης υπογράμμισε ότι «τα κράτη που εκπροσωπούνται ξεπερνούν τα 46 εκατ. εργαζομένων και έχουμε μια μεγάλη ευθύνη απέναντι σε αυτό το εργατικό δυναμικό. Η επένδυση στην Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων δεν πρέπει να είναι μόνο υποχρεωτική, πρέπει να είναι ουσιαστική, πρέπει να είναι αληθινή, πρέπει να είναι σύγχρονη, πρέπει να είναι κοινωνική. Άρα καταλήγουμε ότι η επένδυση στα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας είναι μια μεγάλη κοινωνική επένδυση για το μέλλον» τόνισε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Προανήγγειλε τέλος, ότι

α) θα γίνουν περαιτέρω ενέργειες για να γίνει ο ρόλος του γιατρού και του τεχνικού ασφαλείας μέσα στην εργασία πιο ουσιαστικός και

β) επεσήμανε ότι η  Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας εκσυγχρονίζει τις διαδικασίες σχεδιασμού, προγραμματισμού και υλοποίησης των ελέγχων στη βάση των καλύτερων ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων και της ανάλυσης κινδύνου (risk analysis).

Ο κ. Σπανάκης στο πλαίσιο του 1ου Διαβαλκανικού Συνεδρίου, επισκέφθηκε την Έκθεση που διεξάγεται παράλληλα και παρακολούθησε εκπαίδευση από πυρκαγιά, ενώ οδήγησε ειδικό κλαρκ εργασίας.