Skip to main content

Πανελλαδικές - Θεσσαλονίκη: Τρεις μαθητές που χτύπησαν πρωτιές μιλούν στη Voria για τη διαδρομή και τα όνειρά τους

Ο Παναγιώτης Φραντζολάς, η Άννα - Μαρία Τσαραβά και η Αγγελίνα Θεοδωρακίδου πέρασαν πρώτοι στα τμήματα Πληροφορικής, Φυσικής και Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ

Το τέλος μας ακόμη σχολικής χρονιάς για χιλιάδες μαθητές της Γ’ Λυκείου σηματοδότησε η ανακοίνωση σήμερα το πρωί από το υπουργείο Παιδείας των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Μπορεί λίγο – πολύ οι υποψήφιοι να γνώριζαν εάν περνούν ή όχι στις σχολές της επιλογής τους με βάση τις βαθμολογίες που συγκέντρωσαν, όμως για κάποιους μαθητές η χαρά ήταν διπλή, καθώς η σημερινή ανακοίνωση τους έφερε στην κορυφή των τμημάτων που δήλωσαν, ανταμείβοντας τους κόπους τους με τον καλύτερο τρόπο.

Ο Παναγιώτης Φραντζολάς, η Άννα - Μαρία Τσαραβά και η Αγγελίνα Θεοδωρακίδου, που πέρασαν πρώτοι στα τμήματα Πληροφορικής, Φυσικής και Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ αντίστοιχα, μιλούν στη Voria.gr για τις προσπάθειες που κατέβαλαν στη σχολική τους διαδρομή, αλλά και για τα όνειρά τους για το μέλλον.

Παναγιώτης Φραντζολάς, 1ος στο τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ

Ο Παναγιώτης Φραντζολάς από τα εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος» συγκέντρωσε κατά μέσο όρο 19.450 μόρια (κάθε σχολή έχει διαφορετικούς συντελεστές) και πέρασε πρώτος στο τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ με 19.550 μόρια. Μιλώντας στη Voria.gr κάνει λόγο για μία απαιτητική χρονιά και αποκαλύπτει γνωστά και άγνωστα συστατικά από τη συνταγή της επιτυχίας.

«Ήταν σίγουρα απαιτητική (σ.σ. η χρονιά) και στη δική μου περίπτωση απαιτητική ψυχολογικά και όχι τόσο μαθησιακά. Θέλει αρκετή πίστη στον εαυτό σου και αρκετή αυτοπεποίθηση που σταδιακά απέκτησα. Σίγουρα επιμονή και πιστεύω κι ένα άλλο μυστικό που δεν ακούγεται συχνά είναι να μη φοβόμαστε την αποτυχία, γιατί είναι πρόσκαιρη και όσο νωρίτερα συμβαίνει τόσο πιο ψηλά θα πάμε μετά. Και το πιο προφανές είναι ο ύπνος. Είναι το άλφα και το ωμέγα η ξεκούραση στις πανελλήνιες», λέει χαρακτηριστικά.

Η Πληροφορική ήταν η πρώτη του επιλογή, αν και όχι από τα πρώτα μαθητικά του χρόνια. Πλέον, περιμένει να δει τις προοπτικές που του ανοίγουν τα διαφορετικά γνωστικά πεδία της σχολής για να επιλέξει τι θα ακολουθήσει. «Από τα τέλη του γυμνασίου και στις αρχές του λυκείου σκεφτόμουν κάποια σχολή προς το πεδίο των Οικονομικών. Μετά μου γεννήθηκε η ιδέα της Πληροφορικής. Το έψαξα λίγο παραπάνω, είδα τις προοπτικές που μπορώ να έχω, τι μπορώ να δημιουργήσω, πού μπορώ να φτάσω. Είδα ότι μου ανοίγει πάρα πολλές πόρτες και είναι όντως το επάγγελμα του παρόντος μέλλοντος. Είδα επίσης μέσα από το μάθημα της Πληροφορικής στη Γ’ Λυκείου ότι ταιριάζει πάρα πολύ με τον τρόπο σκέψης μου και κατάλαβα ότι εκεί ήμουν. Στον λίγο χρόνο που μου έμενε είχα δει κάποια πράγματα, αλλά δεν έχω κατασταλάξει. Θέλω να μπω μέσα στη σχολή για να έχω μία εικόνα των γνωστικών αντικειμένων προτού επιλέξω. Ίσως θα με ενδιέφερε η ασφάλεια και η κρυπτογραφία, ίσως τα δίκτυα, ίσως η τεχνητή νοημοσύνη. Θέλω να μπω, για μπορέσω να καταλάβω πραγματικά τι μου ταιριάζει», τονίζει

Άννα Μαρία Τσαραβά, 1η στο Φυσικό ΑΠΘ

Με 19.340 μόρια η Άννα - Μαρία Τσαραβά από τη Ραιδεστό, που φοίτησε στο ΓΕΛ Βασιλικών, κατέκτησε την πρωτιά στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, που ήταν η βασική της επιλογή, καθώς, έχοντας πατέρα καθηγητή Φυσικής, την τράβηξε από μικρή η αστρονομία. «Ήταν η πρώτη μου επιλογή και όνειρό μου από μικρή. Ο πατέρας μου είναι φυσικός, οπότε από μικρή είχα επαφή με το αντικείμενο. Μου αρέσει ιδιαίτερα η αστρονομία. Τώρα δεν ξέρω αν στο μέλλον θέλω να ασχοληθώ με την εκπαίδευση. Δεν ξέρω είναι εφικτό να ασχοληθείς στην Ελλάδα με την έρευνα. Θα με ενδιέφερε, αλλά και η εκπαίδευση είναι ελκυστικός τομέας», λέει στη Voria.gr.

Η Άννα – Μαρία υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά τα αποτελέσματα, τονίζοντας πάντως ότι η χρονιά δεν ήταν τόσο δύσκολη όσο την φανταζόταν. «Είναι μεγάλη χαρά, κυρίως όταν βγήκαν οι βαθμοί. Ήταν η ανταμοιβή των κόπων της χρονιάς, αν και ένα 50% της προσπάθειας ήταν από τα προηγούμενα χρόνια, όταν έμαθα πώς να διαβάζω. Γιατί το σημαντικό είναι να διαβάζεις ποιοτικά. Τη χρονιά μου την είχαν παρουσιάσει χειρότερα Το διάβασμα ήταν κουραστικό -όχι τόσο υπερβολικό όσο μου το είχαν παρουσιάσει- οπότε δεν είχα κλειστεί τόσο στο σπίτι κι έβγαινα τα Σαββατοκύριακα. Κυρίως ήταν η ψυχική πίεση πολλές φορές, παρά η κούραση από το διάβασμα», δηλώνει.

Αγγελίνα Θεοδωρακίδου, 1η στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ

Προερχόμενη από δημοσιογραφική οικογένεια, για την Αγγελίνα Θεοδωρακίδου, που φοίτησε στο 5ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, το τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ ήταν… μονόδρομος. Με 18.820 μόρια (21.950 με τα Αγγλικά), που κατακτήθηκαν με κόπους και θυσίες, κατετάγη πρώτη.

«Σήμερα τελειώνει ένας μεγάλος κύκλος. Μεγάλος και δύσκολος. Για τους περισσότερους από μας οι μήνες που προηγήθηκαν είχαν άγχος, πίεση και διαρκή αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα. Στερηθήκαμε προσωπικές χαρές, ελεύθερο χρόνο, παρέες, εξόδους, καταπιέσαμε με άλλα λόγια πτυχές της προσωπικότητάς μας. Προσωπικά, βασικό στοιχείο της όλης προσπάθειας ήταν η οργάνωση, η καταγραφή καθηκόντων στο… ημερολόγιο μέρα τη μέρα! Πάνω από όλα όμως ήταν η επιμονή, η θέληση για την επίτευξη του στόχου και η στήριξη της οικογένειας, των καθηγητών και των φίλων. Συγχαρητήρια σε όλους όσοι προσπάθησαν, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Τα καλά αρχίζουν τώρα για όλους μας», δηλώνει στη Voria.gr. Και προσθέτει πως πλέον περιμένει να ξεκινήσει τις σπουδές της, ώστε να διαλέξει τον δρόμο που θα ακολουθήσει στην κατεύθυνση της επικοινωνίας που της αρέσει ιδιαίτερα.