Skip to main content

Πάνω από 112.000 αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης σε λιγότερο από δύο ημέρες

Μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων, αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο

Μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες από το άνοιγμα της πλατφόρμας, οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης είχαν ξεπεράσει τις 112.000 μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης. Χαρακτηριστικά, μόνο το πρώτο τρίωρο είχαν υποβληθεί 41.000 αιτήσεις.

Μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων, αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο.

Διαδικασία υποβολής αίτησης

  • Είσοδος στην πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ
  • Επιλογή μονοκατοικίας ή πολυκατοικίας
  • Επιλογή ιδιοκτήτης ή ένοικος- ο ένοικος συμπληρώνει τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη
  • Επιλογή είδους καυσίμου
  • Συμπλήρωση του αριθμού παροχής ρεύματος
  • Επιλογή οικισμού
  • Συμπλήρωση των τετραγωνικών μέτρων της κατοικίας
  • Συμπλήρωση του λογαριασμού σε μορφή IBAN για να γίνει η καταβολή του επιδόματος

Δικαιούχοι

Χορηγείται επίδομα θέρμανσης σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Ειδικά για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013 ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Το επίδομα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα για την κατανάλωση των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, για τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολη.

Ποσό επιδόματος

Το ποσό δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από τα 100 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 800.

Λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών σε οικισμούς των οποίων ο συντελεστής επιδότησης είναι μεγαλύτερος ή ίσος της μονάδας (1), το ως άνω υπολογιζόμενο ύψος του επιδόματος προσαυξάνεται κατά ποσοστό εικοσιπέντε τοις εκατό (25%) και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των χιλίων (1.000) ευρώ κατ’ ανώτατο όριο
Εισοδηματικά κριτήρια

Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο, και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δύο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ, και για μια οικογένεια με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.

Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δήλωσαν φέτος στην Εφορία ακαθάριστα έσοδα πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.