Skip to main content

Γέμισαν τα ταμεία του δήμου-Κόπηκαν 21.571 κλήσεις ύψους 1,5 εκατ.ευρώ

Για ποιες παραβάσεις έδωσε κλήσεις στους Θεσσαλονικείς η δημοτική αστυνομία και σε ποιο δρόμο παρατηρείται αυξημένη παραβατικότητα.

Βροχή πέφτουν καθημερινά οι κλήσεις των δημοτικών αστυνομικών του δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μέσα σε διάστημα δύο μηνών έχουν αφήσει το ροζ χαρτάκι σε 21.571 περιπτώσεις. Οι κλήσεις αυτές, σύμφωνα με την αντιδημαρχία Οικονομικών, αντιστοιχούν σε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Ωστόσο, από αυτό το ποσό έως σήμερα έχουν μπει στα δημοτικά ταμεία 270.000 ευρώ.

Από τις 29 Σεπτεμβρίου όταν επαναλειτούργησε η δημοτική αστυνομία, τα περίπου 45 άτομά της «οργώνουν» καθημερινά τους δρόμους της Θεσσαλονίκης από τις 07.30 έως τις 22:00, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η τάξη στην πόλη και κυρίως σε ότι έχει να κάνει με θέματα στάσης και στάθμευσης.

Αναλυτικότερα, από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου βεβαιώθηκαν 21.571 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Από αυτές στο μηχανογραφικό  σύστημα του δήμου έχουν περαστεί οι 14.939 παραβάσεις για τις οποίες υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, οι άντρες της δημοτικής αστυνομίας έκοψαν 10.111 κλήσεις για Ρ40 (Απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση), 1.771 κλήσεις σε οχήματα που είχαν διπλοπαρκάρει, 266 κλήσεις για εμπόδια σε ποδηλατόδρομους. Επίσης, βεβαιώθηκαν 366 παραβάσεις σε ράμπες αναπήρων – διαβάσεις, 408 παραβάσεις σε πεζοδρόμια – πεζόδρομους και άλλες 2.017 λοιπές παραβάσεις.  

Οι περισσότερες κλήσεις στην οδό Τσιμισκή

Τα περισσότερα ροζ χαρτάκια έχουν επιδοθεί στους τρεις οδικούς άξονες που αστυνομεύθηκαν περισσότερο από την πρώτη μέρα που βγήκαν στους δρόμους οι δημοτικοί αστυνομικοί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοτικής αστυνομίας, από τις 14. 939 κλήσεις, στην oδό Τσιμισκή βεβαιώθηκε το 25,8% των παραβάσεων, στη Λεωφόρο Νίκης 7,6% και στην οδό Μητροπόλεως το 12%.

Οι υπόλοιπες παραβάσεις αφορούν κυρίως τις οδούς Εγνατία, Β. Όλγας, Ι. Δραγούμη, Αγ. Σοφίας, Παύλου Μελά, Π.Π. Γερμανού, Αγγελάκη, Σβώλου, Βενιζέλου, Στρ. Καλλάρη, Πλ. Φαναριωτών, Κουντουριώτου, Σαλαμίνος και Αναγεννήσεως.

Ήδη πάντως η εικόνα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχει παρουσιάσει σημαντική βελτίωση, καθώς το πρώτο διάστημα έχει δοθεί έμφαση  στην αποτροπή της παράνομης στάσης και στάθμευσης.

Γεμίζουν τα δημοτικά ταμεία - Άμεσα πληρώνουν τις κλήσεις οι Θεσσαλονικείς

Στα ταμεία του δήμου κατευθύνονται άμεσα οι πολίτες προκειμένου να πληρώσουν γρήγορα τις παραβάσεις που τους βεβαιώθηκαν από τη δημοτική αστυνομία. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοτικής αστυνομίας, πως το 47,3% των παραβάσεων πληρώνονται εντός της δεκαήμερης προθεσμίας, όπου το ποσό της κλήσης μειώνεται κατά 50%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αντιδημαρχίας Οικονομικών, οι  21.571 περιπτώσεις αντιστοιχούν σε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

Από αυτές έχουν περαστεί στο μηχανογραφικό σύστημα του δήμου οι 14.939 κλήσεις, εκ των οποίων έχουν πληρωθεί οι 7.000 (μέσα στο πρώτο δεκαήμερο και με την έκπτωση) και το ποσό ανέρχεται περίπου στις 270.000 ευρώ. Στο σύστημα για να πληρωθούν είναι καταχωρημένες άλλες 7.000 κλήσεις με το ποσό να υπολογίζεται στις 580.000 ευρώ, ενώ αναμένεται να καταχωρηθούν στο μηχανογραφικό σύστημα παραβάσεις που φτάνουν επίσης το ποσό των 580.000 ευρώ. Καθημερινά πάντως όπως αναφέρεται από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, εισπράττονται ποσά από τις παραβάσεις, που βεβαιώθηκαν.  

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει επανειλημμένα δηλώσει πως με τις εισπράξεις από τις κλήσεις επιθυμεί να στελεχωθεί καλύτερα η δημοτική αστυνομία, αλλά και να καλυφθεί ο εξοπλισμός της. Σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, «στόχος είναι να αποκτήσει ο δήμος γύρω στους 250 δημοτικούς αστυνομικούς, καθώς με λιγότερο προσωπικό δε θα μπορεί να γίνει σωστή δουλειά και δε θα υπάρχει ευταξία στην πόλη».