Skip to main content

Παπακωνσταντίνου: «Δεν κινδυνεύει η ελληνική οικονομία»

Ως τον πιο δύσκολο προϋπολογισμό της μεταπολίτευσης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2010 ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σε ομιλία του σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου.
Η οικονομία της χώρας δεν κινδυνεύει, διαβεβαίωσε  το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν κινδυνεύουμε να βρεθούμε κάτω από το γκρεμό».

Παράλληλα, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2010 ως τον πιο δύσκολο προϋπολογισμό της μεταπολίτευσης, λέγοντας ότι «με αυτόν επιδιώκεται ένα τριπλό στοίχημα, η ανάταξη και το νοικοκύρεμα της οικονομίας και η ανάκτηση της αξιοπιστίας».

Σε ομιλία του σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου με θέμα τον προϋπολογισμό του 2010, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη στήριξη των αδυνάτων με ταυτόχρονη δημοσιονομική προσαρμογή.

Χαρακτήρισε δύσκολη τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος πρέπει να απολογείται στα ευρωπαϊκά συμβούλια και να προσπαθεί να πείσει τους εταίρους του και πρόσθεσε ότι είναι εκτός πραγματικότητας οι αναλύσεις για την ελληνική οικονομία σε ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2010, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ισχύουν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και το βασικό εργαλείο θα είναι η μια πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις στο δημόσιο - εκτός από τους ευαίσθητους τομείς - σε συνδυασμό με τη θέσπιση ενιαίας αρχής πληρωμών των δημοσίων υπαλλήλων.

Όσον αφορά στα έσοδα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «με τον προϋπολογισμό δεν αυξάνεται κανένας φόρος, εκτός από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα».

Δίνοντας το περίγραμμα του διαλόγου για το νέο φορολογικό σύστημα, η διαβούλευση για το οποίο αρχίζει τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «θα υπάρξει ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος φορολόγησης. Θα θεσπιστεί ενιαία φορολογική κλίμακα και τα μερίσματα θα θεωρούνται εισόδημα και θα φορολογούνται, όπως τα εισοδήματα από κάθε άλλη πηγή. Θα καθιερωθεί προοδευτική φορολόγηση για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, ενώ οι φορολογούμενοι θα εγγράφουν στις δηλώσεις τους το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων τους».

Ακολούθως ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι «δεν αλλάζει τίποτε με τη φορολογία των καταθέσεων, οι οποίες δεν κινδυνεύουν και δεν υπάρχει λόγος να φεύγουν στο εξωτερικό».

Μιλώντας για τις διαρθρωτικές αλλαγές, ο υπουργός Οικονομικών ενέταξε σε αυτές το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Τέλος, είπε ότι «από το Δεκέμβριο του 2010 θα υπάρξουν νέοι τύποι προϋπολογισμού με τους πολυετείς προϋπολογισμούς προγραμμάτων».