Skip to main content

Παραμένει η διαφορά Ευρωπαίων - ΔΝΤ για χρέος και πλεονάσματα

Ποιες είναι οι δύο διαφορετικές απόψεις που επικρατούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων - Δύσκολο να υπάρξει συνολική συμφωνία για τη χώρα απόψε

Μεγάλες παραμένουν οι αποστάσεις μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας αναφορικά με τη συνολική συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση από τους θεσμούς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, στο Euroworking group που προηγήθηκε δεν υπήρξε κάποια πρόοδος ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παραμένουν αρκετά διαφορετικές, κάτι που παραδέχτηκε και ο κ. Ντάισελμπλουμ στις δηλώσεις του πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση.

Τα δύο βασικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι:

- Πρώτον, αυτό που υποστηρίζει η Γερμανία, σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υπολογίζεται ότι θα φτάσει τις εκτιμήσεις της Ε.Ε. (2,1% το 2017 και 2,5% το 2018), υπολογίζοντας αντίστοιχη θετική ανάπτυξη μέχρι το 2060. Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης μέχρι το 2060 για να εφαρμόζεται η ελάφρυνση του χρέους, ενώ τα πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας θα κυμαίνονται από 2% έως 2,6% μέχρι το 2060. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο τα μέτρα που συμφωνήθηκαν τον Μάιο του 2016 είναι αρκετά για να μετατρέψουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο.

- Δεύτερον, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να υπολογιστεί με πολύ πιο συντηρητικές εκτιμήσεις από αυτές των ευρωπαϊκών θεσμών και να μην ξεπερνάει το 1% μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, εξαιτίας της χαμηλής ανάπτυξης, το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας θα πρέπει από το 2023 να πέσει από το 3,5% του ΑΕΠ αμέσως στο 1,5%. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το οποίο υποστηρίζει το ΔΝΤ, είναι ξεκάθαρο ότι θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα, πέραν των συμφωνηθέντων του Μαΐου του 2016, για να γίνει το χρέος βιώσιμο.

Η λύση προβλέπεται να αποτελεί έναν συμβιβασμό μεταξύ των παραπάνω προτάσεων και αυτή τη στιγμή δείχνει πολύ δύσκολο να βρεθεί απόψε ή έστω τα ξημερώματα.