Skip to main content

Παρατεταμένη περίοδο «μηδενικών» επιτοκιών προβλέπει η Fed

Στα μεγέθη της ανεργίας και στην επιτοκιακή πολιτική, που η Fed θα ακολουθήσει κατά τα ερχόμενα έτη, έκανε τις ακόλουθες επισημάνσεις, αναφέρθηκε ο Μπεν Μπερνάνκι.
Στα μεγέθη της ανεργίας και στην επιτοκιακή πολιτική, που η Fed θαακολουθήσει κατά τα ερχόμενα έτη, έκανε τις ακόλουθες επισημάνσεις, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, καταθέτοντας σήμερα ενώπιον της "Κοινής Επιτροπής Οικονομικών" του Κογκρέσου.

-Όσον αφορά την ανεργία στις ΗΠΑ, που το ποσοστό της έχει διαμορφωθεί στο υψηλότερο επίπεδο μιας γενιάς (στο +9,8%), ο αξιωματούχος τόνισε ότι "αδιαμφισβήτητα είναι ένα θετικό γεγονός ότι και οι απολύσεις επιβραδύνονται και οι προσλήψεις επιταχύνονται".

Δεν απέκρυψε, όμως, ότι χρειάζεται μεγαλύτερος αναπτυξιακός ρυθμός, για να ξεπεραστεί οριστικά η ανιούσα καμπύλη της ανεργίας στις ΗΠΑ. "Θα χρειαστεί ακόμα κάποιος καιρός γι΄ αυτό", τόνισε.

-Όσον αφορά την επιτοκιακή του πολιτική, που βέβαια "κατευθύνει" αυτήν των εμπορικών τραπεζών, ο κ. Μπερνάνκι προέβλεψε "μία παρατεταμένη παραμονή των ΗΠΑ στη σφαίρα των «ακραία» χαμηλών δανειακών επιτοκίων", που είναι σήμερα--και εδώ κι ένα 12μηνο--διαμορφωμένα στο εύρος Ο%-Ο,25%.

Πάντως τόνισε ότι η επιτοκιακή πολιτική, που ακολουθεί στην "κεφαλή" της Fed είναι η συνάρτηση των πορισμάτων του για την "παράλληλη" εξέλιξη "πληθωρισμού-ανεργίας-ανάπτυξης" και ότι "αν ένας από τους τρεις παράγοντες" της συνάρτησης "μεταβληθεί αισθητά, τότε η Fed άμεσα θα ανταποκριθεί".

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, τον χαρακτήρισε "ελεγχόμενο".

"Διαχρονικός σκοπός μου είναι να διαθέτει συνεχώς ρευστότητα η τραπεζική αγορά", υπογράμμισε τέλος στη σημαντική κατάθεσή του στο Κογκρέσο ο κ. Μπεν Μπερνάνκι.