Τρίτη 19 Ιουνίου 2018
x

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΘΕΙ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ

Ο ΠτΔ βρίσκεται στην Κάσο για τις εκδηλώσεις μνήμης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου.

Η Ελλάδα, εάν και όταν χρειασθεί, θα υπερασπισθεί στο ακέραιο και δίχως εκπτώσεις τα σύνορά της, την εδαφική της ακεραιότητα και την κυριαρχία της, υπογράμμισε από την Κάσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία.

Ο ΠτΔ βρίσκεται στο νησί για τις εκδηλώσεις μνήμης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου.

«Η όλη ιστορία της Κάσου, και ιδίως η θυσία των Κασίων στον βωμό της Ελευθερίας στις 28 Μαΐου 1824, μας δίνει το δικαίωμα αλλά και μας επιβάλει το εθνικό και ευρωπαϊκό χρέος να στέλνουμε, προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς την γείτονα και φίλη Τουρκία, το εξής μήνυμα, ιδίως στο πλαίσιο της επετείου της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων και της Κάσου στον Εθνικό μας Κορμό: Πρώτον, η Ελλάδα επιδιώκει, εμπράκτως, την ανάπτυξη των σχέσεων καλής γειτονίας και ειλικρινούς φιλίας με την Τουρκία. Επιπλέον δε είναι έτοιμη να προσφέρει την ενεργό στήριξή της στην προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Δεύτερον, πρόσθεσε, «η υπεύθυνη αυτή στάση της Ελλάδας τελεί, αυτονοήτως, υπό τον απαράβατο όρο της πλήρους τήρησης του Ευρωπαϊκού και του Διεθνούς Δικαίου, στο σύνολό τους, άρα, και της Συνθήκης της Λωζάνης καθώς και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947, πρωτίστως δε του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ».

Τρίτον, συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος, «στα Δωδεκάνησα, όπως και σ' όλο το Αιγαίο, δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες», όπως ορισμένοι διατείνονται είτε από άγνοια είτε, πολύ περισσότερο, από δόλο.
«Η Ελλάδα, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ έχει, στο πλαίσιο του δικαιώματος προληπτικής άμυνας, την δυνατότητα της πλήρους αμυντικής θωράκισης των Δωδεκανήσων έναντι κάθε επικείμενης απειλής», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ