Skip to main content

Πέτροβιτς για φωτιά στον Έβρο: Μια πολύ δύσκολη νύχτα, μια ακόμη πιο δύσκολη εβδομάδα - Νέος συναγερμός για την αλλαγή των ανέμων

Άνιση η μάχη με τα πύρινα μέτωπα - Αναζωπυρώσεις στην Αλεξανδρούπολη, την Αισύνη, τη Λευκίμμη - Τρομάζουν οι νότιοι άνεμοι που αναμένονται τη Δευτέρα

Ανεξέλεγκτη και χωρίς κανένα σημάδι περιορισμού μαίνεται η μεγάλη φωτιά στον Έβρο, η οποία ξέσπασε το Σάββατο 19 Αυγούστου απειλώντας καθημερινά οικισμούς, ενώ έχει κάνει στάχτη τεράστια δασική έκταση. 

Οι αρχές κάνουν λόγο για ένα πολύ δύσκολο βράδυ Κυριακής και για ακόμη μια πιο δύσκολη εβδομάδα, καθώς από τη Δευτέρα οι άνεμοι στρέφονται σε νοτιάδες και οδηγούν τις φλόγες σε κατοικημένες περιοχές. 

«Μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα είναι αυτή της Κυριακής, ενώ τρόμο μας προκαλεί η εβδομάδα που ξεκινά, καθώς από αύριο αναμένονται ενισχυμένοι νοτιάδες που θα στρέψουν τα πύρινα μέτωπα προς τα βορειοδυτικά και συγκεκριμένα στους οικισμούς του Σουφλίου και στον μικρό πυρήνα του δάσους της Δαδιάς», λέει στη Voria, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς

Όλο το βράδυ οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και των εθελοντών επικεντρώνονται στο μέτωπο που βρίσκεται βορειοδυτικά της περιοχής Κοτρωνιά Έβρου προς τη Δαδιά. Εκεί, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, θα στηθεί μία μεγάλη επιχείρηση με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δημιουργούν μία γραμμή άμυνας ώστε να ανακοπεί η πορεία του μετώπου προκειμένου να μην περάσει στο μικρό πυρήνα της Δαδιάς και προσέθεσε ότι μέχρι το πρωί θα διανοίγουν αντιπυρικές ζώνες όπου είναι εφικτό.

Κατά τη διάρκεια της Κυριακής σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, της Αισύμης και της Λευκίμμης και μάλιστα οι κάτοικοι της Λευκίμμης δέχτηκαν μήνυμα από το 112 να εκκενώσουν το χωριό και να κατευθυνθούν προς το Τυχερό. 

Παράλληλα ενισχύθηκε και το πύρινο μέτωπο που έκαιγε προς τη Ροδόπη απειλώντας για άλλη μια φορά τα Κασσιτερά, οι κάτοικοι των οποίων έλαβαν ειδοποίηση να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κινηθούν προς τις Σάπες. 

«Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό προβληματίζει περισσότερο. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει. Η πυρκαγιά δεν περιορίζεται, αντίθετα εξαπλώνεται κάθε φορά και σε διαφορετικές κατευθύνσεις. ελέγχουμε το ένα μέτωπο και ξεφεύγει ένα άλλο, περιορίζεται μια εστία και ξαφνικά αναζωπυρώνεται. Αλλάζουν φορά οι άνεμοι και χάνεται ο έλεγχος», μας είπε ο κ. Πέτροβιτς. 

Την Κυριακή έγινε ευρεία σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, ο οποιός ανέφερε ότι θα ενισχυθούν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Διαβάστε σχετικάΚικίλιας από Έβρο: Ενισχύονται οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις - Δεν κάνουμε εικασίες για το πώς μπήκαν 14 φωτιές σε μία μέρα

Τη Δευτέρα 28 Αυγούστου μεταβαίνει στον Έβρο πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, τα μέλη του οποίου αναμένεται να περιοδεύσουν στις πληγείσες περιοχές. Εκτός του κ.Βορίδη αναμένεται να είναι και ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

Το υπουργικό κλιμάκιο θα συνοδέψουν επίσης ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, μαζί με τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Στάθη Κωνσταντινίδη, οι οποίοι βρέθηκαν την Τετάρτη στις πληγείσες περιοχές της Ροδόπης.

Στην περιοχή θα περιοδεύσουν επίσης ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, όπως και ο γενικός διευθυντής της Ν.Δ. Γιάννης Σμυρλής. Το πολυάριθμο υπουργικό κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει αυτοψία στις πυρόπληκτές περιοχές και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συσκέψεις με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τους πυρόπληκτους δήμους, αλλά και όλους τους φορείς που είναι αρμόδιοι για την αποκατάσταση και διαχείριση των μεγάλων καταστροφών που έχουν υποστεί η Ροδόπη και ο Έβρος.