Skip to main content

PHARMApoint 2023 - Έρευνα: Ανάδειξη του έργου των φαρμακοποιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Τι έδειξε έρευνα για τη στήριξη της διαδικασίας αντιμετώπισης της πανδημίας από τα φαρμακεία

Ακόμη και κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων σε ασθενείς που είτε ήταν ανήμποροι είτε δεν έπρεπε να βγουν από το σπίτι τους χρειάστηκε να κάνουν 9 στους 10 φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης (94,4%), κατά τη διάρκεια των lockdowns της πανδημίας COVID-19.

Την ίδια στιγμή, σχεδόν 7 στους 10 φαρμακοποιούς παρατήρησαν αύξηση στην επικοινωνία των ασθενών μέσω τηλεφώνου και email για την παροχή υποστήριξης και για τις ανάγκες της συνταγογράφησης σε σύγκριση με την περίοδο πριν την πανδημία.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα με θέμα «Έλληνες Φαρμακοποιοί στην πανδημία», που θα παρουσιαστεί αύριο Σάββατο 21 Οκτωβρίου, στις 18:30, κατά τη διάρκεια του PHARMApoint 2023, που διοργανώνει στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2023, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» στην Θεσσαλονίκη, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Μάιο έως και τον Ιούλιο του 2023 με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου, συμμετείχαν 339 φαρμακοποιοί μέλη του ΦΣΘ, εκ των οποίων το 61,9% ήταν γυναίκες και το 38,1% άνδρες.
Τη σύνταξη και την επιμέλεια του ερωτηματολογίου είχε ο φαρμακοποιός, M.Sc. Βιομηχανική Φαρμακευτική, τακτικός αντιπρόσωπος ΠΦΣ, Δημήτριος Κόπανος και την επίβλεψη ο Γραμματέας Δ.Σ. ΦΣΘ, φαρμακοποιός, M.Sc Διοίκηση Μονάδων Υγείας, Γεώργιος-Κωνσταντίνος Κιοσές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα φαρμακεία στήριξαν τη διαδικασία της αντιμετώπισης της πανδημίας συμμετέχοντας στον προγραμματισμό των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της COVID-19, λειτουργώντας ως κανάλια δωρεάν διανομής self tests από την πολιτεία και ως σημεία διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων και εγγραφής στον προσωπικό γιατρό. Μάλιστα η παροχή αυτών των υπηρεσιών αύξησε τον αριθμό των επισκεπτών στα φαρμακεία, όπως διαπίστωσε το 76,4% των συμμετεχόντων φαρμακοποιών.

Εξάλλου, σχεδόν 7 στους 10 φαρμακοποιούς (70,5%) τόνισαν ότι πάρα πολύ συχνά πολίτες που είναι θετικοί στην COVID-19 ζητούν τη συμβουλή τους για τη διαχείριση της λοίμωξης, ενώ 8 στους 10 (85,9%) δήλωσαν ότι η συμβολή των φαρμακοποιών στην έγκυρη πληροφόρηση και τη σωστή καθοδήγηση των πολιτών ήταν σημαντική και λειτούργησε ως ασπίδα στην έντονη παραπληροφόρηση σχετικά με τα χαρακτηριστικά της COVID-19, των θεραπειών της, των εμβολίων και των μέτρων πρόληψης που θέσπιζε η πολιτεία.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 50,7% των συμμετεχόντων φαρμακοποιών δήλωσε ότι η πανδημία συνέβαλε πάρα πολύ/πολύ στην ανάδειξη του ρόλου του φαρμακοποιού ως αναπόσπαστου μέρους του συστήματος υγείας, το 29,5% αρκετά, το 16,2% λίγο και το 3,6% καθόλου.