Skip to main content

Πικρός αποκλεισμός στα πέναλτι και «αντίο» Euro για την Ελλάδα (video)

Η «γαλανόλευκη» έδωσε μάχη εναντίον της Γεωργίας στην Τιφλίδα για τον τελικό πρόκρισης στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα όμως δεν τα κατάφερε μένοντας εκτός στη διαδικασία των πέναλτι

Στο πρώτο ημίχρονο, και δεδομένης της κρισιμότητας του αγώνα στην κατάμεστη «Μπόρις Παϊχάτζε Αρένα», οι δύο ομάδες δεν ρίσκαραν καθόλου, δίνοντας βαρύτητα στην άμυνά τους και κλείνοντας τους χώρους. Τα δυναμικά μαρκαρίσματα κυριάρχησαν και είναι χαρακτηριστικό πως οι τρεις εκ των τεσσάρων της ελληνικής άμυνας δέχθηκαν κίτρινη κάρτα (Μπάλντοκ, Μαυροπάνος και Χατζηδιάκος) στην προσπάθειά τους ν' αναχαιτίσουν τα επιθετικά ατού των Γεωργιανών και ιδίως τον Κβαρατσχέλια.

Στο 8' ο Χατζηδιάκος έφυγε στην πλάτη της άμυνας των γηπεδούχων αναμένοντας τη βαθιά μπαλιά του Χατζηδιάκου με τον Ντβάλι ν' απομακρύνει τελευταία στιγμή ενώ στο 19' συνδυάστηκαν Μπακασέτας και Μάνταλος ωστόσο ο δεύτερος δεν κατάφερε να εκτελέσει εντός περιοχής.

Το σύνολο του Βίλι Σανιόλ δεν είχε κάποια μεγάλη φάση, διατηρώντας ωστόσο υψηλή ένταση στο παιχνίδι του και πρεσάροντας συνεχώς τη «γαλανόλευκη» και τα ατού της. Η πρώτη φάση των γηπεδούχων ήρθε στο 45' με τον Τσακβετάτζε να εκτελεί φάουλ με τον Βλαχοδήμο να αποκρούει εντυπωσιακά σε κόρνερ. Στο φινάλε για το πρώτο ημίχρονο υπήρξε ένταση μεταξύ παικτών και πάγκων έπειτα από ένα παρατεταμένο τράβηγμα του Κβαρατσχέλια από τον Μάνταλο και η σύρραξη επέφερε των αποβολή των Λόρια για τη Γεωργία και Τζαβέλλα από την Ελλάδα αντίστοιχα.

Στο δεύτερο ημίχρονο, το σύνολο του Πογιέτ απείλησε πρώτο καθώς στο 53' ο Μπάλντοκ σέντραρε με την άμυνα της Γεωργίας να διώχνει πριν εκτελέσει ο Πέλκας ενώ στο 64' το μακρινό σουτ του Τσιμίκα έφυγε εκτός εστίας. Ο Ουρουγουανός τεχνικός προχώρησε στις αναγκαστικές αλλαγές των Μπάλντοκ - Κουρμπέλη (Ρότα και Σιώπης τους αντικατέστησαν) ενώ έβαλε τον Κωνσταντέλια αντί του Πέλκα για να τονώσει επιθετικά την ομάδα. Το μοτίβο δεν άλλαξε στο τελευταίο ημίωρο με το ματς να οδηγείται σε παράταση με λευκή ισοπαλία.

Εκεί οι γηπεδούχοι ήταν αυτοί που έχασαν πρώτοι φάση καθώς στο 95' ο Κβαρατσχέλια έκανε ωραίο σλάλομ αλλά κακό σουτ με τη μπάλα να φεύγει μακριά από την εστία του Βλαχοδήμου με την Ελλάδα να απαντά στο 100' με τον Μπακασέτα να εξαπολύει δυνατό σουτ όμως ο Μαμαρντασβίλι έπεσε στην αριστερή του γωνία και έδιωξε σε κόρνερ. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε την ευκαιρία του αγώνα στο 102' αγγίζοντας το χρυσό προβάδισμα με τον Τσιμίκα να εκτελεί κόρνερ από τ' αριστερά και ο Μαυροπάνος έπιασε κεφαλιά με τη μπάλα να σταματά στο οριζόντιο δοκάρι. Δύο λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του Ρότα να αστοχήσει από θέση βολής σουτάροντας από μοναδική θέση μετά από πάσα του Γιακουμάκη.

Η σκυτάλη των μεγάλων χαμένων ευκαιριών πέρασε στα χέρια της Γεωργίας όταν στο 105' ο Μαυροπάνος έκανε μεγάλο λάθος σε παράλληλη πάσα προς τον Χατζηδιάκο με τον Μικαουτάτζε να το εκμεταλλεύεται αλλά ο Βλαχοδήμος απέκρουσε σωτήρια το πλασέ του. Μάλιστα στην επόμενη φάση ο κίπερ της Νότιγχαμ φώναξε «παρών» ξανά όταν ο Μαυροπάνος έκανε ξανά λάθος με τον Μικαουτάτζε να παίρνει τη μπάλα γυρίζοντάς την στον Νταβιτασβίλι για να πλασάρει εξ επαφής όμως ο Βλαχοδήμος ήταν ξανά εκεί...

Στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης, ο σούπερ σταρ της Νάπολι, Κβαρατσχέλια βγήκε νοκ άουτ και αντικαταστάθηκε τραυματίας ενώ οι γηπεδούχοι δοκίμασαν ξανά τον Βλαχοδήμο στο 110' με τον Τσβιταϊσβίλι να εφορμά από τ' αριστερά στην περιοχή εκτελώντας πάνω του. O «τελικός» για την πρόκριση στο Euro 2024 oδηγήθηκε στα πέναλτι.

Εκεί, ο Μαμαρντασβίλι σταμάτησε την εκτέλεση του Μπακασέτα ενώ αυτή του Γιακουμάκη έφυγε εκτός εστίας με τον Τσακβετάτζε να ευστοχεί στην τελευταία (4-2) δίνοντας το εισιτήριο στη Γεωργία για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του προσεχούς καλοκαιριού στα γήπεδα της Γερμανίας.

Η διαδικασία

Κοτσορασβίλι 1-0

Μπακασέτας - αποκρούει ο Μαμαρντασβίλι

Nταβιτασβίλι 2-0

Μασούρας 2-1

Μικαουτάτζε - άουτ

Μπουχαλάκης 2-2

Ντβάλι 3-2

Γιακουμάκης - άουτ

Τσακβετάτζε - 4-2

Οι συνθέσεις:

Γεωργία (Σανιόλ): Μαμαρντασβίλι, Κβερκβέλια, Κάσια, Ντβάλι, Κακαμπάτζε, Σενγκέλια (Τσιταϊσβίλι 86'), Κιτεϊσβίλι (Κβεκβεσκίρι 104'), Κοτσορασβίλι Κβαρατσκέλια (Κβιλιτάια 109'), Τσακβετάτζε (Nταβιτασβίλι 104'), Ζιβζιβάντζε (Μικαουτάτζε 75').

Eλλάδα (Πογιέτ): Βλαχοδήμος, Μπάλντοκ (Ρότα 60'), Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος (Ρέτσος 105'), Τσιμίκας, Κουρμπέλης (Σιώπης 67'), Μάνταλος (Μπουχαλάκης 90+8'), Μπακασέτας, Μασούρας, Πέλκας (Κωνσταντέλιας 61'), Ιωαννίδης (Γιακουμάκης 90').