Skip to main content

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου...

Μεγάλο θόρυβο προκάλεσε η κίνηση του πρωθυπουργού να καλέσει τους τραπεζίτες στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητήσουν τη ρευστότητα της αγοράς. Ορατός ο κίνδυνος αύξησης των επιτοκίων.
Η κίνηση του πρωθυπουργού να καλέσει τους τραπεζίτες στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητήσουν τη ρευστότητα της αγοράς, προκάλεσε μεγάλο θόρυβο. Το γεγονός αποτελεί το βασικό αντικείμενο συζήτησης από σήμερα το πρωί, ιδιαίτερα εξαιτίας του γεγονότος ότι από τον πρωθυπουργό εκλήθησαν μόνο οι λεγόμενοι "κρατικοί" τραπεζίτες. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οιτραπεζίτες: Β. Ράπανος και Απ. Ταμβακάκης της Εθνικής, Κλ. Παπαδόπουλος τουΤαχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Θ. Πανταλάκης της Αγροτικής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου ζήτησε να μάθει λεπτομέρειες σχετικά με τη ρευστότητα στην αγορά και τους τρόπους που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν για να ξεπερασθεί το πρόβλημα. Πηγές καλά ενημερωμένες έκαναν γνωστό στη Voria.gr ότι ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαιτέρως προβληματισμένος, ενδεχομένως για πρώτη φορά σε αυτό το βαθμό. Προφανώς, λένε όσοι είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση στη χθεσινή σύσκεψη λόγο να έπαιξε και η τελευταία του παρουσία στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, όπου δέχθηκε μεγάλη πίεση για την κατάσταση της οικονομίας.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε η κατακόρυφη αύξηση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, η οποία «σπρώχνει» σε υψηλότερα επίπεδα το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, με αποτέλεσμα να είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος ανόδου των επιτοκίων και ενώ ήδη υπάρχει κρίση ρευστότητας.

Αν επαληθευθεί η αύξηση των επιτοκίων, αυτή αναμένεται να ανέλθει στο 1%, ενώ την ίδια στιγμή η αγορά και τα νοικοκυριά δανείζονται ήδη ακριβότερα, αφού το κόστος χρηματοδότησης κεφαλαίου κίνησης είναι μεταξύ 9% και 10% για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, έναντι 6% πριν 15 μήνες (πριν ξεσπάσει η διεθνής οικονομική κρίση).

Οι τράπεζες εμφανίζονται ιδιαίτερα θορυβημένες από τις αρνητικές εξελίξεις, καθώς υπάρχει ανησυχία για την επιδείνωση των χαρτοφυλακίων τους. Ωστόσο, όπως τονίζουν τραπεζικοί παράγοντες, η ρευστότητα των τραπεζών δεν αναμένεται να πληγεί άμεσα, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, αν οι ρυθμοί της πιστωτικής επέκτασης παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, τότε η ρευστότητα επαρκεί για τουλάχιστον ένα εξάμηνο.