Skip to main content

ΠΚΜ: Δημοσιοποιήθηκε ο οδηγός προτύπων καλής γεωργικής και περιβαλλοντικής κατάστασης

Περιγράφονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις των γεωργών και οι αντίστοιχες γεωργικές πρακτικές

Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δημοσιοποιεί τον Οδηγό προτύπων Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης (ΚΠΓΚ) 5 & 6, που αποτελούν μέρος των υποχρεώσεων της Αιρεσιμότητας και προϋπόθεση για τη λήψη των ενισχύσεων της ΚΑΠ 2023-2027, προς ενημέρωση των ενδιαφερόμενων.

Τα πρότυπα αφορούν σε εφαρμογή γεωργικών πρακτικών με σκοπό τη μείωση του κινδύνου υποβάθμισης του εδάφους, την αντιμετώπιση της διάβρωσης και την διατήρηση ή και αύξηση της οργανικής ουσίας με συνέπεια την βελτίωση της ποιότητας των εδαφών. Ειδικότερα, το πρότυπο Καλής Περιβαλλοντικής και Γεωργικής Κατάστασης (ΚΠΓΚ) 5 αφορά στη «Διαχείριση της κατεργασίας του εδάφους για τη μείωση του κινδύνου υποβάθμισης και διάβρωσης του εδάφους, λαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, την κλίση του εδάφους» ενώ το πρότυπο Καλής Περιβαλλοντικής και Γεωργικής Κατάστασης (ΚΠΓΚ) 6 αφορά στην «Ελάχιστη κάλυψη του εδάφους για την αποφυγή ακάλυπτων εδαφών σε περιόδους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες», προς αποφυγή της διάβρωσης και για τη διατήρηση της γονιμότητας των εδαφών

Στη σχετική ανακοίνωση που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισυνάπτονται ο Οδηγός εφαρμογής προτύπων Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης 5 & 6 καθώς και η υπ. αριθμ. 1313/178948/09.06.2023 Υπουργική Απόφαση (Β' 3777) (Στις παραγράφους 1 έως 3 του άρθρου 5 περιγράφονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις των γεωργών και οι αντίστοιχες γεωργικές πρακτικές).