Skip to main content

Πλημμυρίζει με ποδήλατα τον Μάιο η Θεσσαλονίκη - Τι προέκυψε από τη συνάντηση Κωνσταντινίδη-Βρούτση

Στις 14 και 15 Μαΐου η Θεσσαλονίκη θα υποδεχτεί κορυφαίους ποδηλάτες από 30 χώρες, στο πλαίσιο της δράσης «ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος».

Συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας - Θράκης), Στάθη Κωνσταντινίδη είχε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.

Από τη συζήτηση των δυο ανδρών η οποία επικεντρώθηκε στην αναβάθμιση των υφιστάμενων αθλητικών υποδομών, προέκυψε επιπλέον ότι στις 14 & 15 Μαΐου η Θεσσαλονίκη θα υποδεχτεί κορυφαίους ποδηλάτες από 30 χώρες, στο πλαίσιο της δράσης «ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος».

«Κάτω από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα είναι η αφετηρία. Οι ποδηλάτες θα διασχίσουν όλη την Ελλάδα και θα καταλήξουν στην Αθήνα», είπε σχετικά ο υφυπουργός Αθλητισμού, ο οποίος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο γεγονός «κορυφαίο», γιατί όπως είπε αυτά τα αθλητικά γεγονότα αξίζουν στη Θεσσαλονίκη.

Image

Τι θα γίνει με τις αθλητικές υποδομές της Θεσσαλονίκης

Αύξηση προϋπολογισμού κατά 150% και 50% εγκρίθηκε για το Καυτανζόγλειο Στάδιο και το ΕΑΚ Ευόσμου αντίστοιχα, σύμφωνα με όσα δήλωσε αμέσως μετά από τη συνάντηση με τον κ. Κωνσταντινίδη ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.

Ο υπουργός είπε πως οι πόροι αυτοί είναι πρωτοφανείς σε αύξηση και «θα κατευθυνθούν σε 4 συγκεκριμένες διαδικασίες».

Αναλύοντας το παραπάνω ο υπουργός εξήγησε πως θα αυξηθεί η ασφάλεια σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις και στο πλαίσιο αυτό δεσμεύτηκε ότι «δεν θα υπάρξει ξανά ανασφαλής αθλητική εγκατάσταση στην Ελλάδα».

Όπως μάλιστα είπε, πολλές από τις εθνικές και τις δημοτικές εγκαταστάσεις οι οποίες έπαψαν να λειτουργούν για λόγους ασφαλείας από τον Αύγουστο του 2023, πλέον επαναλειτουργούν, «μετά και από την ευαισθητοποίηση των νέων δημάρχων που εκλέχθηκαν, ανοίγουν ξανά τις αθλητικές εγκαταστάσεις».

Έπειτα ο υφυπουργός τόνισε πως δεύτερη προτεραιότητα αποτελεί η ενεργειακή αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων και αμέσως μετά, στάθηκε στην προσβασιμότητά τους. Ο κ. Βρούτσης είπε ότι μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα είναι 100% προσβάσιμες σε ΑμεΑ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό, για πρώτη φορά, επιτροπή αποτελούμενη από 17 αθλητές με αμαξίδιο θα δώσουν την πιστοποίηση σε κάθε αθλητικό κέντρο για το αν είναι 100% προσβάσιμο.

Τέλος, όπως είπε, η χρηματοδότηση για τα γήπεδα θα αφορά αποκλειστικά στην αναβάθμιση των υφιστάμενων αθλητικών υποδομών.

Ο χουλιγκανισμός

Σχετικά με το ζήτημα της οπαδικής βίας, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης έρχονται «να αντιμετωπίσουν αυτό που εκκολάπτεται μέσα στα γήπεδα».

Μάλιστα, όπως είπε, ελπίζει ο νόμος Βρούτση να μη χρειαστεί να εφαρμοστεί, ωστόσο σε περίπτωση που αυτό συμβεί, τότε αυτός θα προβλέπει «δρακόντεια μέτρα κυρώσεων για τους παραβάτες σε όλη την Ελλάδα».

Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε επιπλέον ότι «από τις 6/3 η Ελλάδα θα έχει γήπεδα με κάμερες», ενώ πρόσθεσε πως «από τις 9/4, θα ξέρουμε όλα τα στοιχεία όσων μπαίνουν στα γήπεδα».

Σημαντικές αυξήσεις στους προϋπολογισμούς των αθλητικών εγκαταστάσεων

Από τη δίκη του πλευρά, ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας - Θράκης , Στάθης Κωνσταντινίδης, είπε πως υπάρχουν «σημαντικές αυξήσεις στις χρηματοδοτήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων» της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε έτσι ώστε να συντονιστούν οι ενέργειες των δύο και να «προχωρήσουν άμεσα τα έργα αποκατάστασης και βελτίωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων», οι οποίες όπως είπε «απευθύνονται σε όλους τους πολίτες και είναι πολύ σημαντικές».

Το «παρών» στη συνάντηση έδωσε ο και ο συντονιστής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου.