Skip to main content

Πνεύμονες χοίρων, σωτήριο μόσχευμα στο ανθρώπινο σώμα

Ομάδα επιστημόνων από το Alfred Hospital, έχουν κατορθώσει να κρατήσουν τους πνεύμονες χοίρων ζωντανούς και με κανονική λειτουργία, χρησιμοποιώντας αίμα ανθρώπων.
Μια καταπληκτική ανακάλυψη επιστημόνων της Μελβούρνης, ανοίγει το δρόμο στους πνεύμονες των χοίρων να χρησιμοποιηθούν ως μόσχευμα στο ανθρώπινο σώμα.

Πιο συγκεκριμένα, ομάδα επιστημόνων από το Alfred Hospital, έχουν κατορθώσει να κρατήσουν τους πνεύμονες χοίρων ζωντανούς και με κανονική λειτουργία, χρησιμοποιώντας αίμα ανθρώπων.

Η πιθανότητα της μεταμόσχευσης πνευμόνων χοίρου στο ανθρώπινο σώμα έχει διχάσει την ιατρική κοινότητα, ορθώνοντας μπροστά της το ηθικό θέμα.

Ο θάνατος, όμως, 200 Αυστραλών μέσα σ΄ ένα χρόνο λόγω έλλειψης μοσχεύματος πνευμόνων, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εν λόγω ανακάλυψη, υποστηρίζει ο δρ. Γκλεν Γουέστολ.

«Έξι ώρες μετά το ξεκίνημα του πειράματος, οι πνεύμονες του χοίρου εξακολουθούσαν να λειτουργούν κανονικά, όπως στην αρχή του πειράματος. Το αίμα εισήλθε στους πνεύμονες χωρίς οξυγόνο και βγήκε με οξυγόνο, ακριβώς όπως είναι η ομαλή λειτουργία των πνευμόνων. Πρόκειται για μια αξιόλογη εξέλιξη, αν συγκρίνει κανείς το αποτέλεσμα του σημερινού πειράματος με εκείνα των τελευταίων είκοσι χρόνων».

Η επιτυχία αυτή οφείλεται στο ότι επιστήμονες από το St Vincent΄s Hospital κατόρθωσαν να αφαιρέσουν ένα τμήμα από το DNA των χοίρων, το ονομαζόμενο «Gal gene» το οποίο εμπόδιζε τη συμβατικότητα των οργάνων των χοίρων με το ανθρώπινο αίμα.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο καθηγητής Τόνι ντ΄ Απις, ο οποίος εκτρέφει χοίρους από το 1989 για πιθανές μεταμοσχεύσεις, αποκαλύπτει ότι στα ζώα αυτά προστέθηκε ανθρώπινο DNA ώστε να ελεγχθεί η θρόμβωση αίματος και η απόρριψη του μοσχεύματος από το ανθρώπινο σώμα.

Προηγούμενα πειράματα απέτυχαν και μέσα σε 10 λεπτά οι πνεύμονες των χοίρων ήταν νεκροί.Υπολογίζεται ότι, αν η αρχική επιτυχία συνεχιστεί και υπερπηδηθούν ορισμένα άλλα εμπόδια, τα μοσχεύματα των χοίρων θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντός των επόμενων πέντε ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ