Skip to main content

Ποια έργα από κοινοτικά προγράμματα «χτυπάει» ο δήμος Θεσσαλονίκης

Έργα και παρεμβάσεις στην πόλη και υπηρεσίες προς τους πολίτες σχεδιάζει και προωθεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μέσα από την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων.

της Κάτιας Γερακαρίτου

Έργα και παρεμβάσεις στην πόλη και υπηρεσίες προς τους πολίτες σχεδιάζει και προωθεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μέσα από την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων των διαρθρωτικών ταμείων στην Προγραμματική Περίοδο 2007-2014.

Για την ενίσχυση των σχεδιασμών αυτών από πόρους των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε μέσα από τον Εθνικό μηχανισμό του ΕΣΠΑ και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του, είτε από άλλες Κοινοτικές χρηματοδοτικές πηγές, ο δήμος συγκρότησε Ομάδα Έργου για την δικτύωση των Υπηρεσιών του. Αντικείμενα της Ομάδας Έργου είναι ο συντονισμός και η προετοιμασία ώριμων σχεδίων όλων των τομέων της δημοτικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, μέσα από το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο Jessica, η δημοτική αρχή εργάζεται στην κατεύθυνση της προετοιμασίας ενός μεγάλου προλειτουργικού σχεδίου παρεμβάσεων αστικής ανάπτυξης στην Ανατολική ζώνη της πόλης.

Το Σχέδιο συγκροτείται σε 7 άξονες, στην ευρύτερη αστική και περαστική Ανατολική ζώνη και δυνητικά περιλαμβάνει :
• Την κατασκευή έργων αστικής ανάπλασης για την δημιουργία πρότυπης αστικής γειτονιάς
• Την ανάπτυξη πράσινων λειτουργιών στην ευρύτερη Ανατολική περιαστική ζώνη
• Την αξιοποίηση της αθλητικής υποδομής
• Την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας
• Την ανάπτυξη των υποδομών των Ιαματικών Λουτρών Θέρμης
• Την ανάπτυξη υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας και αναψυχής
• Την κατασκευή Αποτεφρωτηρίου στα κοιμητήρια.

Αναφορικά με τον τομέα της καθαριότητας, στο πλαίσιο Πρόσκλησης του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας έγινε προετοιμασία για την υποβολή πρότασης έργων αναβάθμισης του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, που αφορά σε εργασίες αναβάθμισης του χώρου λειτουργίας και σε προμήθεια νέας πρέσας και μηχανολογικού εξοπλισμού, προϋπολογισμού 6.000.000 Ευρώ.

Παράλληλα, οι Υπηρεσίες του Δήμου έχουν ολοκληρώσει μελέτη για την προμήθεια σύγχρονων αντιρρυπαντικών οχημάτων, με χρήση φυσικού αερίου, με εκτίμηση δαπάνης 20 εκατ. ευρώ. Ο Δήμος έχει αιτηθεί από το Επιχερησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος & Αειφόρου Ανάπτυξης - Ταμείο Συνοχής, την χρηματοδότηση του έργου.

Επιπλέον, εκπονήθηκε μελέτη με δράσεις στον τομέα της ψηφιακής σύγκλισης και ψηφιακές υπηρεσίες στην υπηρεσία της πόλης και του πολίτη, με αξιοποίηση πόρων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Οι προτάσεις συγκροτούνται σε 2 επίπεδα :

• Εφαρμογές για την αναδιοργάνωση των λειτουργιών των Υπηρεσιών με προτυποποίηση του σχεδιασμού με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας των υπηρεσιών και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας
• Ψηφιακές υπηρεσίες στην υπηρεσία της πόλης και του πολίτη σε κρίσιμους τομείς της λειτουργίας της πόλης (κυκλοφορία, διαχείριση αστικού περιβάλλοντος, επιχειρηματικότητα, τουρισμός, πολιτισμός, εθελοντισμός, νεολαία).

Στο σχεδιασμό του δήμου περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η προμήθεια συστήματος τηλεδιαχείρισης των δικτύων ηλεκτροφωτισμού με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, με προϋπολογιζόμενη δαπάνη 7.5 εκατ. ευρώ. Ο Δήμος επίσης έχει αιτηθεί στο ΥΠΕΚΑ την χρηματοδότηση του έργου.

Έμφαση δίνεται στο ανθρώπινο δυναμικό με την ανάπτυξη υπηρεσιών κοινωνικής πολιτικής, (Βοήθεια στο Σπίτι- Παιδικοί Σταθμοί – ΚΔΑΠ). Σχεδιάζεται και η λειτουργία δομής για τη διαχείριση φαινομένων βίας κατά των γυναικών, με τη δημιουργία ξενώνα, με προϋπολογισμό 1.000.000 Ευρώ.

Μεταξύ των προτάσεων του δήμου είναι και η ένταξη της ισότητας των φύλων σε όλες τις δημόσιες πολιτικές, η ανάπτυξη του τουρισμού για άτομα με κινητικά προβλήματα και η κοινωνική ένταξη μεταναστών.

Αναφορικά με τον τομέα της εκπαίδευσης, ο δήμος σχεδιάζει τον εξοπλισμό ειδικών σχολείων μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 840.000 Ευρώ, ενώ γίνεται προετοιμασία ωρίμανσης έργων προς υποβολή και χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, για την προώθηση έργων σχολικής στέγης.

Παράλληλα, έχει υποβληθεί πρόταση για την ενεργειακή αποδοτικότητα σε δημοτικά κτίρια, με προϋπολογισμό 3.050.000 Ευρώ, ενώ προετοιμάζεται η υποβολή έργων βιοκλιματικής αναβάθμισης σχολείων καθώς και η συμμετοχή του Δήμου στο Πρόγραμμα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το όποιο αφορά σε αστικές αναπλάσεις για το έργο «Βιοκλιματική Ανάπλαση Πλατείας Χρηματιστηρίου» με προϋπολογισμό 5.000.000 Ευρώ.

Προτεραιότητες ακόμη αποτελούν η προώθηση πολιτικών που αφορούν στην οικονομική ανάπτυξη και την διεκδίκηση του οικονομικού ζωτικού χώρου της Θεσσαλονίκης, τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική αγορά με έμφαση τις χώρες της Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σχεδιάζονται, παρεμβάσεις σε συνεργασία με τον Δήμο Haskovo της Βουλγαρίας οικολογική διαχείριση των ομβρίων υδάτων με στόχο την εξοικονόμηση νερού για την άρδευση του αστικού πρασίνου, προϋπολογισμού 1.400.000 Ευρώ. Επίσης, σε συνεργασία με τη Βουλγαρία σχεδιάζεται η ανάπτυξη της ιστορικής γνώσης και υποδομών πολιτιστικού ενδιαφέροντος, προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, καθώς η ανάπτυξη ευρωπαϊκών λουτροπόλεων, προϋπολογισμού 1.300.000 Ευρώ