Skip to main content

Ποια τα χαρακτηριστικά του θρησκευτικού τουρισμού

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ Γιώργος Τελώνης ο θρησκευτικός τουρισμός της Ελλάδας θα πρέπει να ανοιχτεί στη διεθνή αγορά, αφού σήμερα είναι κατά 85% εσωτερικός.

Η Ελλάδα με την πλούσια θρησκευτική παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά, πρέπει να περάσει στην ανάπτυξη του θρησκευτικού – προσκυνηματικού τουρισμού, αξιοποιώντας μία παγκόσμια αγορά 3 δισ. ανθρώπων, εν δυνάμει τουριστών, λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

Όπως είπε Γιώργος Τελώνης, πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ (τουριστικά γραφεία), ο θρησκευτικός τουρισμός στη χώρα μας θα πρέπει να ανοιχτεί στη διεθνή αγορά, αφού σήμερα είναι κατά 85% εσωτερικός. Η Ελλάδα, με εντοπισμένους 250-280 τόπους θρησκευτικού ενδιαφέροντος, έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει επισκέπτες από σημαντικές αγορές όπως αυτή της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των λοιπών ορθόδοξων αλλά και γενικότερα χριστιανικών λαών. Οι επισκέπτες αυτοί ανήκουν στη μέση και ανώτερη εισοδηματική τάξη, είναι ως επί το πλείστον οικογένειες με παιδιά, ενώ υπάρχουν και πολλοί επιχειρηματίες που θέλουν να αναπτύξουν δραστηριότητα και συνεργασίες στο χώρο αυτό.

Ο θρησκευτικός τουρισμός, ανθεκτικός πολύ σε περιόδους κρίσης, έχει ορισμένα πολύ ιδιαίτερα και θετικά χαρακτηριστικά: Oι τουρίστες αυτοί τείνουν να επαναλαμβάνουν το ταξίδι τους ( προσκύνημα) σε ένα μέρος.  Ταξιδεύουν εκτός τουριστικής περιόδου αιχμής, κυρίως μεταξύ Σεπτεμβρίου – Ιουνίου. Το 65% ταξιδεύουν με τις οικογένειές τους, ενώ σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις και τη συμπεριφορά τους, προτιμούν να ταξιδεύουν οργανωμένα και ομαδικά, είναι ευσεβείς και δεν προκαλούν αναστατώσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του HATTA, περίπου 500.000 τουρίστες, στα πλαίσια του οργανωμένου μαζικού τουρισμού, επισκέπτονται και θρησκευτικά μνημεία (αυτό δεν συνεπάγεται ότι όλοι κάνουν θρησκευτικό τουρισμό), ενώ πάνω από 1 εκατ.τουρίστες κάνουν τον παράπλου του Αγίου Όρους. Σημειώνεται ότι πρώτη σε επισκεψιμότητα θρησκευτική περιοχή στην Ελλάδα, είναι τα Μετέωρα.

Ο κ. Τελώνης μίλησης για πλήρη καταγραφή των θρησκευτικών και προσκυνηματικών περιοχών- μνημείων της χώρας μας, τη δημιουργία προϊόντος θρησκευτικού τουρισμού, που θα υποστηρίζεται από τις κατάλληλες υποδομές, όπως και τον εμπλουτισμό αυτού του προϊόντος και με άλλα πολιτιστικά συστατικά.

Για το σκοπό αυτό ο HATTA, ο οποίος έχει εξειδικευμένα στο συγκεκριμένο αντικείμενο μέλη- τουριστικά γραφεία, συνεργάζεται με το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και βεβαίως με την Εκκλησία της Ελλάδος.