Skip to main content

Ποιες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας απειλεί κυρίως η διάβρωση των ακτών

Αναγκαία στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής η εγκατάσταση σύγχρονων μετεωρολογικών ραντάρ, υψηλής ανάλυσης, για την έγκαιρη προειδοποίηση σχετικά με ακραία καιρικά φαινόμενα

 

του Νίκου Αβουκάτου

Στην ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κλιματικής κρίσης και τον μετριασμό των επιπτώσεών της αναφέρθηκε ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας, μιλώντας στην εκδήλωση του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ/ΤΚΜ) για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που εορτάστηκε στις 5 Ιουνίου, με θέμα «Κλιματική Αλλαγή – Επιπτώσεις στην Παράκτια Ζώνη – Αντιπλημμυρική θωράκιση Θεσσαλονίκης», η οποία έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Τμήματος.

Ο κ. Σιούτας έδωσε έμφαση στην απόκτηση συσκευών ραντάρ υψηλής ανάλυσης πρόγνωσης των καιρικών φαινομένων, τονίζοντας ότι «η έγκαιρη προειδοποίηση σώζει ανθρώπινες ζωές. Στο επίπεδο της έγκαιρης προειδοποίησης δεν είμαστε σε αρκετά καλό επίπεδο και η χώρα μας δεν διαθέτει σύγχρονα μετεωρολογικά ραντάρ, υψηλής ανάλυσης, για την προστασία μας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα».

Image

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γιώργος Τσακούμης ανέφερε ότι «με τη σημερινή εκδήλωση προσδοκούμε να ενημερωθούν τα μέλη μας αλλά και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η διάβρωση των ακτών έχει σοβαρές επιπτώσεις σε περιουσίες των πολιτών αλλά και στον τουρισμό».

Ειδικότερα, ο κ. Τσακούμης επισήμανε ότι υπάρχουν επίμαχες περιοχές όπου παρατηρούνται έντονα φαινόμενα διάβρωσης των ακτών, όπως στην Πιερία, στον δήμο Βόλβης και στον δήμο Προποντίδας. «Σίγουρα στον δήμο Προποντίδος είναι εμφανή τα προβλήματα και πρέπει να γίνουν άμεσα μελέτες και έργα στο παράκτιο μέτωπο όπου εμφανίζονται τα προβλήματα. Στην Ασπροβάλτα και στα Βρασνά επίσης καταγράφονται προβλήματα».

Να σημειωθεί ότι το πρόσφατο masterplan του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών δίνει μια νέα οπτική στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στα δίκτυα και στα πολεοδομικά σχέδια της Θεσσαλονίκης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλλιας υπογράμμισε ότι «χρειάζονται παρεμβάσεις που προϋποθέτουν αρκετά χρήματα αλλά και χρόνο για την επίλυση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, επομένως χρειάζεται η Πολιτεία να αντιμετωπίσει τα παραπάνω ζητήματα με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων της διάβρωσης των ακτών και της αντιπλημμυρικής προστασίας».