Skip to main content

Ποιοι ηγέτες συνεχάρησαν τον Πούτιν για την εκλογική νίκη

Τα συγχαρητήρια ηγετών από χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής προς τον Πούτιν αποτυπώνουν μια νέα αναδυόμενη γεωπολιτική πραγματικότητα

Μετά τη σαρωτική νίκη του Βλαντιμίρ Πούτιν στις ρωσικές προεδρικές εκλογές της Κυριακής, οι δυτικές κυβερνήσεις έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τη διαδικασία ως άδικη και αντιδημοκρατική. Ωστόσο, τα αιχμηρά σχόλια δυτικών αξιωματούχων ήρθαν σε πλήρη αντίθεση με τα συγχαρητήρια μηνύματα που έλαβε ο Ρώσος πρόεδρος από ηγέτες χωρών της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτές οι αντιφατικές αντιδράσεις αναδεικνύουν τα παγκόσμια γεωπολιτικά «ρήγματα» τα οποία διευρύνθηκαν περαιτέρω μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο πρόεδρος της Κίνας, για παράδειγμα, Σι Τζινπίνγκ έσπευσε να συγχαρεί τον Πούτιν για τη νίκη του, λέγοντας ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να προωθεί την εταιρική σχέση «χωρίς όρια». Ερωτήματα γύρω από την ποιότητα της δημοκρατικής διαδικασίας απουσιάζουν εντελώς από την κάλυψη των εκλογών στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, στα οποία η νίκη του Πούτιν χαρακτηρίζεται ως «ασφάλεια σε έναν κόσμο σε αναταραχή».

Από την πλευρά του, ο Πούτιν μετά την ανακήρυξη της νίκης του τη Δευτέρα, δήλωσε ότι «η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», στέλνοντας μήνυμα προς την κινεζική κυβέρνηση η οποία έχει εδώ και δεκαετίες αναγάγει το θέμα της «επανένωσης» με την Ταϊβαν σε βασικό πυλώνα εξωτερικής πολιτικής.

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, ακολούθησε τον Σι, λέγοντας ότι προσβλέπει στην ενίσχυση της «διαχρονικής ειδικής και προνομιακής στρατηγικής εταιρικής σχέσης» του Νέου Δελχί με τη Μόσχα. Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Μόντι έχει αρνηθεί να ταχθεί ευθέως κατά της εισβολής.

Η νίκη του Πούτιν ήταν επίσης ευπρόσδεκτη από ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, οι οποίοι ιστορικά βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, σχολίασε τα αποτελέσματα των ρωσικών εκλογών ως εξής: «Ο μεγαλύτερος αδελφός μας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, θριάμβευσε, γεγονός που αποτελεί καλό οιωνό για τον κόσμο». Ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίαζ-Κάνελ, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «μια αξιόπιστη ένδειξη ότι ο ρωσικός πληθυσμός υποστηρίζει τη διαχείριση της χώρας από [τον Πούτιν]».

Η νίκη του Πούτιν έγινε επίσης θερμά δεκτή και σε αρκετές χώρες της δυτικής και κεντρικής Αφρικής, πολλές από τις οποίες κυβερνώνται από χούντες κατόπιν σειράς πραξικοπημάτων από το 2020. Η Ρωσία έχει προσπαθήσει να προσεγγίσει τις χώρες του Σαχέλ καθώς μετά τα πραξικοπήματα διέκοψαν τις σχέσεις τους με παραδοσιακούς μέχρι πρότινος συμμάχους όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ.
Τ

ον Ιούλιο του 2023 ο Πούτιν υποσχέθηκε δωρεάν παραδόσεις σιτηρών στην Μπουρκίνα Φάσο, τη Ζιμπάμπουε, το Μάλι, τη Σομαλία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και την Ερυθραία. Οι πρώτες παραδόσεις στάλθηκαν τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση.

Στην Μπουρκίνα Φάσο, μια ημερήσια εφημερίδα συνόψισε την αλλαγή της παγκόσμιας δυναμικής σε κύριο άρθρο της τη Δευτέρα, γράφοντας ότι στην Αφρική, οι εκλογές «θα μπορούσαν να ακούγονται σαν ένα μη-γεγονός», αλλά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία επειδή «ο Πούτιν ενσαρκώνει τη νέα γεωπολιτική ισορροπία δυνάμεων στην ήπειρο με μια αυξανόμενη [ρωσική] παρουσία και επιρροή».

Kathimeirini, με πληροφορίες από Guardian