Skip to main content

Το πολιτικό μέλλον των αντιπεριφερειαρχών του Τζιτζικώστα και η γαλαρία του Αγγελούδη

Στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Χρυσόγονος και Αρναούτογλου; Γκολιδάκης: ένας «Μητσοτακικός» με δεξιά φρασεολογία.

 -Στην αξιοποίηση των αυτοδιοικητικών στελεχών, που εκλέχθηκαν στις εκλογές του προηγούμενου Οκτωβρίου, στον προεκλογικό αγώνα για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, στοχεύει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Και στη Θεσσαλονίκη έχει πολύ κόσμο από την Αυτοδιοίκηση, που είναι μέλη του κόμματος, κάτι που σημαίνει ότι η κινητοποίηση θα είναι εξαιρετικά μεγάλη. Σκεφτείτε μόνο ότι πέντε δήμαρχοι από τους 14 προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και η πλειοψηφία των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων επίσης είναι μέλη του κόμματος. Πώς θα βοηθήσουν προεκλογικά; Συμμετέχοντας στις τοπικές επιτροπές εκλογικού αγώνα. Κεντρικό ρόλο στον συντονισμό θα παίξουν οι πρόεδροι των νομαρχιακών επιτροπών, που θα πρέπει να κινητοποιήσουν και να συζητήσουν με τα αυτοδιοικητικά στελέχη, καθώς μεγάλο στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στις ευρωεκλογές είναι να καταλάβει τη δεύτερη θέση. Όσον αφορά στο ευρωψηφοδέλτιο από τους Θεσσαλονικείς ακούγονται τα ονόματα του Κώστα Χρυσόγονου και του νεοεκλεγμένου δημοτικού συμβούλου, γνωστού μετεωρολόγου, Σάκη Αρναούτογλου. Ίσως μας κάνει σοφότερους στη διάρκεια της παραμονής του στην πόλη ο πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης, που θα μείνει Θεσσαλονίκη όλο το διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

-Με θέρμη υπερασπίστηκε στη Βουλή την τροπολογία της κυβέρνησης για τους μετανάστες ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Διαμαντής Γκολιδάκης, τονίζοντας μάλιστα ότι «είναι στο DNA της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας να κρατάει ψηλά τη σημαία της προάσπισης του εθνικού συμφέροντος όπου και όποτε χρειαστεί». Φρασεολογία δεξιόστροφη, από έναν «Μητσοτακικό» βουλευτή, προφανώς και ως απάντηση σε άλλες φωνές εντός και εκτός ΝΔ, οι οποίες αμφισβητούν τον "πατριωτισμό" της τροπολογίας. Και μάλιστα από τους νέους βουλευτές, που δεν έχουν στενή σχέση με το "στρατόπεδο" που χρησιμοποιεί πολύ τέτοιες εκφράσεις. Το «σαμαρικό» ντε...

-Είναι λογικό ότι σε τελετές και δη ορκωμοσίας τα φλας, τα φώτα και τα βλέμματα πέφτουν στην πρώτη σειρά των καθισμάτων. Στην ορκωμοσία του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη, το βαρύ... πυροβολικό βρισκόταν πίσω πίσω. Προφανώς επειδή δεν έχει την κάλυψη της θεσμικότητας ο ρόλος τους, οι κ.κ. Παναγιώτης Αβραμόπουλος, Θανάσης Παππάς και Γρηγόρης Τσιμογιάννης, επέλεξαν τη... γαλαρία, αλλά δεν πέρασαν απαρατήρητοι... Και οι τρεις μαθαίνω ότι έχουν κρίσιμους ρόλους στη νέα διοίκηση και θα συνεργάζονται στενά με τον κ. Αγγελούδη. Πολύ στενά, καθώς το άτυπο "χαρτοφυλάκιό" τους περιλαμβάνει όλα τα κρίσιμα ζητήματα του δήμου.

-Τους μεγάλους ποιητές μας, Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη, μνημόνευσαν πολλοί από τους αυτοδιοικητικούς στις τελετές ορκωμοσίας τους. Πρώτος άνοιξε τον δρόμο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, με αναφορά στον Σεφέρη και ακολούθησαν νέοι δήμαρχοι, όπως ο Δημήτρης Ασλανίδης, που αναλαμβάνει τον δήμο Παύλου Μελά (πρώην αντιπεριφερειάρχης στη διοίκηση Τζιτζικώστα), που επέλεξε τον Ελύτη. Από την «Αλληλεγγύη» του κ. Τζιτζικώστα άλλωστε προέκυψαν δυο νέοι δήμαρχοι, η Γερακίνα Μπισμπινά στον δήμο Δέλτα (επίσης πρώην αντιπεριφερειάρχης) και ο Δημήτρης Ασλανίδης στον δήμο Παύλου Μελά. Και οι δύο το τόλμησαν για πρώτη φορά και βγήκαν κερδισμένοι. Όπως κερδισμένος και προερχόμενος από την ίδια παράταξη βγήκε άλλος ένας πρώην αντιπεριφερειάρχης, αλλά αυτός τον Ιούνιο: ο Γιάννης Γιώργος, που είναι βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ. Οι αντιπεριφερειάρχες του Απόστολου Τζιτζικώστα έχουν λαμπρό πολιτικό μέλλον... Να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν κι άλλοι που έγιναν αντιπεριφερειάρχες από την «Αλληλεγγύη» είχαν ανάλογη επιτυχία όταν δοκίμασαν την τύχη τους στις εκλογές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πρώην δημάρχου Λαγκαδά, Γιάννη Ταχματζίδη ή και του Φάνη Παπά, που εξελέγη βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ. Και οι δυο διατέλεσαν αντιπεριφερειάρχες του κ. Τζιτζικώστα. Άκουσα έναν πετυχημένο σχολιασμό: «Κάποια συνταγή θα έχει, δεν μπορεί...».