Skip to main content

Πώς έφτασε ο κύκλος αίματος της μαφίας των Σκοπίων στη Χαλκιδική - Το όχημα διαφυγής, οι ύποπτοι και οι δέκα νεκροί

Στη Βόρεια Μακεδονία κλιμάκιο της δίωξης ανθρωποκτονιών της ασφάλειας Θεσσαλονίκης για την εξιχνίαση της εκτέλεσης του 39χρονου στη Χανιώτη

Από σήμερα το πρωί εκπαιδευμένοι αστυνομικοί της δίωξης ανθρωποκτονιών της ασφάλειας Θεσσαλονίκης εξετάζουν σε συνεργασία με συναδέλφους τους στα Σκόπια, τον ρόλο συγκεκριμένων προσώπων και τη δράση της αλβανικής μαφίας στη Βόρεια Μακεδονία. Η αποστολή του κλιμακίου της ασφάλειας στη γειτονική χώρα έχει ένα στόχο: την εξιχνίαση της εκτέλεσης του 39χρονου στη Χανιώτη τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου. Βεβαιωμένοι πως ο θάνατος με 19 σφαίρες του φερόμενου ως αρχηγού μίας από τις μαφιόζικες ομάδες των Σκοπίων ήταν εκτέλεση «συμβολαίου θανάτου», οι Έλληνες αστυνομικοί προσδοκούν να συμπληρώσουν τα κομμάτια του παζλ του στυγερού εγκλήματος.

Διαβάστε:

Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. με εμπειρία στην έρευνα άγριων δολοφονιών και εκτελέσεων «συμβολαίων θανάτου» έλεγε στη Voria.gr πως σε τέτοιες περιπτώσεις οι φυσικοί αυτουργοί εξαφανίζονται απ’ όλα τα πιθανά σημεία στα οποία μπορεί να εντοπιστούν μέσα στις πρώτες έξι ώρες. Οι μαφιόζοι προσλαμβάνουν συνήθως πληρωμένους εκτελεστές που μικρή σχέση έχουν μαζί τους. Έγινε όμως το ίδιο στην εκτέλεση της Χανιώτης; Η δημοσίευση φωτογραφίας με υποψήφιους… στόχους, αλλά και ο κύκλος αίματος που έχει ανοίξει εδώ και δύο δεκαετίες, μάλλον δείχνει έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης από τους δολοφόνους. Τα ερωτήματα που υπάρχουν είναι πολλά και τα στοιχεία που απαιτούν και άλλες απαντήσεις περισσότερα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Έλληνες αστυνομικοί έχουν στα χέρια τους υλικό από περισσότερες από είκοσι κάμερες που έχουν καταγράψει διάφορα σημεία τα οποία σχετίζονται με τον τόπο της δολοφονίας του Σαββάτου. Υπάρχουν εικόνες από διαδρομές αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, πορείες διαφόρων που συνδέονται με τα θύματα, ακόμη και οι κινήσεις του ίδιου του 39χρονου την παραμονή της αναχώρησής του από τη Χαλκιδική και της επιστροφής του στα Σκόπια. Όπως επίσης και ονοματεπώνυμα από τις διελεύσεις στα σύνορα. Ελπίζουν πως τα στοιχεία ορισμένων προσώπων ενδεχομένως να είναι γνωστά στην ειδική ομάδα της αστυνομίας της Βόρειας Μακεδονίας που ασχολείται με τις μαφιόζικες εκτελέσεις και έτσι να βρεθεί μία άκρη στο νήμα του εγκλήματος της Χαλκιδικής.  

Πάντως από τις έρευνες της επίθεσης που έγινε στη μεζονέτα της Χανιώτης τα μέχρι στιγμής στοιχεία δύσκολα οδηγούν στους ενόχους. Πηγές έλεγαν στη Voria.gr ότι δεν μπορεί να διασαφηνιστεί με ποιον τρόπο διέφυγαν οι δύο δράστες που έφτασαν στο σημείο πεζοί. Όσα ειπώθηκαν αρχικά για μοτοσικλέτα και στη συνέχεια για αυτοκίνητο δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν με στοιχεία. Κινήσεις οχημάτων βέβαια εξακολουθούν να εξετάζονται και γι’ αυτό στην έρευνα συμμετέχουν πλέον και οι εξειδικευμένοι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης.

Ο νεκρός θείος του το 2009

Οι διωκτικές αρχές της γειτονικής χώρας δείχνουν αδύναμες να αντιμετωπίσουν τα όσα συμβαίνουν κυρίως στα Σκόπια αλλά και στις αλβανικές περιοχές της Βόρειας Μακεδονίας, ειδικά γύρω από το Κουμάνοβο. Ο 39χρονος «Όκι» σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας ήταν αρχηγός της αποκαλούμενης ομάδας «Ντουκάντζικ» («Καταστηματάρχες»). Ο συναρχηγός του, «Ζίλα», δολοφονήθηκε μόλις τον περασμένο Μάρτιο σε μία μαφιόζικη επίθεση – καρμπόν στο Sisha bar, στο παλιό παζάρι της πόλης των Σκοπίων. Οι δράστες άδειασαν από τους γεμιστήρες των Καλάσνικοφ 40-50 σφαίρες μέσα στο κατάστημα αφήνοντας νεκρό και ακόμη ένα μέλος των «Καταστηματαρχών». Η φωτογραφία των δύο νεκρών πλέον αρχηγών που ποζάρουν με άσπρα πουκάμισα και τσιγάρα στο χέρι κάνει τον γύρο των μέσων ενημέρωσης της Βόρειας Μακεδονίας, μετά το λουτρό αίματος στη Χανιώτη. Μόλις πριν λίγες ημέρες στην πρωτεύουσα του Κοσόβου Πρίστινα δολοφονήθηκε άλλο ένα πρόσωπο, που φέρεται να συνδέεται με τον κύκλο αίματος.

Στη νύχτα της Βόρειας Μακεδονίας οι διωκτικές αρχές της γειτονικής χώρας έχουν επικεντρωθεί σε δύο ομάδες. Τους «Καταστηματάρχες» και τους «Belanoca», οι οποίοι προέρχονται από συγκεκριμένο χωριό της επαρχίας του Κουμάνοβο. Συνεργασίες καταγράφονται πολλές και με άλλες εγκληματικές ομάδες του υποκόσμου, πάντα με χαρακτηριστικά την αλβανική καταγωγή των μελών τους. Οι δύο βασικοί ανταγωνιστές, οι πρώτοι αρχηγοί των οποίων αποτελούσαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ένα πανίσχυρο δίδυμο και χώρισαν, παραμένουν οι συγκεκριμένες ομάδες. Και όπως λέγεται η βασική διαφορά είναι η μοιρασιά της πίτας με τα ναρκωτικά. Ο 39χρονος «Όκι» ανέλαβε αρχηγός των «Καταστηματαρχών» μετά το 2009, όταν ο θείος του, ιδρυτής και αρχηγός της ομάδας, βρέθηκε νεκρός με μία σφαίρα στο κεφάλι στον δρόμο Αρατσίνοβο – Κουμάνοβο. Όλα αυτά τα χρόνια μετρούν περισσότερα από δέκα θύματα. Ωστόσο την τελευταία τριετία πέντε δολοφονίες έγιναν με πανομοιότυπο τρόπο. Ομάδες μαυροφορεμένων άδειασαν γεμιστήρες στα θύματά τους, όπως ακριβώς έγινε και στη Χανιώτη.