Skip to main content

Έτσι θα μεταμορφωθεί το πάρκο Παπάζογλου στην Τούμπα (φωτο)

Το πάρκο, εκτός από χώρο συνάντησης των κατοίκων, αποτελεί και τόπο μουσικών εκδηλώσεων στη μνήμη του μουσικοσυνθέτη Νίκου Παπάζογλου.

Σε χώρο μουσικών δραστηριοτήτων πρόκειται να μετατραπεί το πάρκο Παπάζογλου (πρώην Αγ. Θεράποντα), που βρίσκεται στην περιοχή της Κάτω Τούμπας.

Το πάρκο αποτελεί εκτός από χώρο συνάντηση των κατοίκων και τόπο μουσικών και χορευτικών εκδηλώσεων στη μνήμη του μουσικοσυνθέτη Νίκου Παπάζογλου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το 2015 και πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι, με πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην ανάπλαση του χώρου, έκτασης περίπου 3,5 στρεμμάτων, καθώς οι υφιστάμενες υποδομές του πάρκου είναι ανεπαρκείς για μουσικές δραστηριότητες, η κατάσταση συντήρησης του δεν είναι καλή και ο φωτισμός του είναι ανεπαρκής.

Η ανάπλαση αποσκοπεί στον πλήρη ανασχεδιασμό του χώρου, με νέες χαράξεις και καινούργιες αρχές σχεδιασμού, διατηρώντας τις υφιστάμενες δενδροφυτεύσεις και εμπλουτίζοντας με νέες τόσο στον πεζόδρομο όσο και στο πάρκο.

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου από το Τμήμα Μελετών Δημοτικών Κτιρίων και Κοινόχρηστων Χώρων, αποξηλώνονται όλα τα δάπεδα, οι διαμορφώσεις και τα στοιχεία εξοπλισμού που υπάρχουν σήμερα στο πάρκο και στον πεζόδρομο, και προτείνονται νέες διαμορφώσεις παρτεριών, με καλύτερη διαχείριση πρασίνου και συστήματος άρδευσης, νέα υλικά δαπέδων, νέα χάραξη διαδρόμων, αναδιαμόρφωση του υφιστάμενου σιντριβανιού, τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων χαμηλής κατανάλωσης και τοποθέτηση νέου αστικού εξοπλισμού.



Τι προβλέπει η μέλετη ανάπλασης του πάρκου Παπάζογλου

Η κεντρική ιδέα του σχεδιασμού εστιάζει στη δημιουργία, εντός του πάρκου, ενός νέου χώρου με διακριτική αναφορά στη μουσική προς τιμήν της νέας επωνυμίας του, που θα ευνοεί τη συνάθροιση κοινού.

Έτσι, ο σχεδιασμός επικεντρώνεται στην αναδιαμόρφωση του σχήματος των υφιστάμενων παρτεριών. Με αυτόν το σκεπτικό, επιλέχθηκε στην καρδιά του πάρκου, στα παρτέρια γύρω από το συντριβάνι, να δημιουργηθούν χαμηλές κερκίδες δύο σειρών σε σχήμα που να θυμίζει μουσικά όργανο.

Το υφιστάμενο συντριβάνι διατηρείται στην ίδια θέση αλλά, μικραίνει σε μέγεθος και η λεκάνη του αποκτά κυκλικό σχήμα. Η έκταση του συντριβανιού μειώνεται ώστε να δοθεί περισσότερος χώρος για εγκατάσταση μουσικών εκδηλώσεων.

Παράλληλα, αναμένεται να καθαριστεί ο χώρος από ό,τι παλιό και φθαρμένο υπάρχει. Σ' αυτά συμπεριλαμβάνονται οι αποξηλώσεις όλου του παλαιού αστικού εξοπλισμού και όλων των κατασκευών του πάρκο.

Επίσης, θα κατασκευαστεί νέα ενιαία δαπεδόστρωσης όπως επίσης και οδηγός τυφλών στα περιμετρικά πεζοδρόμια, ζώνη τοποθέτησης σημάνσεων και αστικού εξοπλισμού

Θα κατασκευαστούν νέα κυκλική δενδροδόχος- χτιστό κάθισμα, κτιστά καθίσματα στην πλατεία και στον πεζόδρομο, νεά παρτέρια στο πάρκο και στον πεζόδρομο της οδού Παλιγγενεσίας καθώς και δύο νέες ράμπες. Θα τοποθετηθούν νέα φωτιστικά σώματα και θα γίνει ανακατασκευή του υπάρχοντος συντριβανιού.

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 830.000 ευρώ θα εγκριθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, που συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου.