Skip to main content

Η πραγματική στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας και η σύγκριση με Ελλάδα

Η Τουρκία, παίζοντας άριστα το παιχνίδι της προπαγάνδας, ανακοινώνει κατασκευές όπλων σε αριθμό που είναι αδύνατον και να καταγραφούν.

Δεν είμαι ειδικός στα στρατιωτικά, και προκαταλαμβάνω τον αναγνώστη πληροφορώντας τον ότι αρύομαι τις πληροφορίες από έγκυρους καταξιωμένους αναλυτές.

Προκαταλαμβάνω επίσης και το συμπέρασμα του σημερινού σημειώματος. Ότι η Τουρκία δεν είναι τόσο ισχυρή σήμερα, ώστε να μας τρομάζει και να τις παραδίδουμε τα πάντα, αλλά ούτε και ανίσχυρη ώστε να εφησυχάζουμε.

Κατ’ αρχάς, και εκ της εμπειρίας μου, η Τουρκία παίζοντας άριστα το παιχνίδι της προπαγάνδας, προβληματίζει με τις ανακοινώσεις της για κατασκευές όπλων σε αριθμό που είναι αδύνατον και να τις καταγράψεις. Από πλοία μέχρι όπλα λέιζερ, και από αεροπλάνα stealth τύπου F22 μέχρι σαλάχια ρομπότ. Τα περισσότερα από αυτά είναι σε μακέτες, ή στην καλύτερη περίπτωση σε 3D τα οποία εντυπωσιάζουν τον Τούρκο πολίτη και φοβίζουν το Έλληνα.

Βέβαια όλες αυτές οι παρουσιάσεις των όπλων δεν συνοδεύονται και από οικονομικά μεγέθη, πως δηλαδή ένα ΑΕΠ σαν της Τουρκίας το οποίο τον τελευταίο χρόνο έχει πέσει 170 δισ. δολάρια, θα μπορέσει να στηρίξει όλο αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα, πραγματικό και φανταστικό. Έχει παρατηρηθεί, ότι η Τουρκία δηλώνει ότι θα παραγγείλει μεγάλο αριθμό οπλικών συστημάτων, δημιουργεί εντυπώσεις, μετά από κάποιο χρόνο παραγγέλλει λιγότερα, αλλά στο τέλος αγοράζει -αν αγοράσει- έναν μικρό αριθμό από όσα εξ αρχής είχε δηλώσει. Οι εντυπώσεις όμως μένουν στον αρχικό αριθμό.

Αυτά για εμάς, που δεν είμαστε ειδικοί. Οι γνώστες μετρούν σωστά, και όχι μόνον τις πραγματικές ποσότητες, αλλά και την ποιοτική κατάσταση του έμψυχου υλικού, για το οποίο η Τουρκία δεν μπορεί να υπερηφανεύεται. Καταδείχθηκε αυτό άλλωστε, αφού ο αναγγελθείς 3ήμερος περίπατος στο Άφριν, διήρκεσε άνω του διμήνου και με πολλές απώλειες. Και μπήκε στην πόλη, όταν οι Κούρδοι μαχητές αποφάσισαν να αποχωρήσουν, επειδή οι Τούρκοι έριχναν σε περιοχές αμάχων, με πολλά θύματα, ακολουθώντας την προσφιλή τους μέθοδο της εθνοκάθαρσης.

Να υπενθυμίσω τις παρατηρήσεις δύο επιφανών αναλυτών, που σημειώνουν την επιθετικότητα του Ερντογάν, η οποία δεν στηρίζεται σε κανόνες λογικής, από την στιγμή που αδιαφορεί πλήρως για τις απώλειες. Σημειώνω παρενθετικά, ότι Τούρκοι και τουρκογενείς αιχμάλωτοι των Κούρδων, ζήτησαν από την Άγκυρα την ταχεία απελευθέρωσή τους, επειδή τα τουρκικά αεροπλάνα βομβάρδιζαν τις περιοχές που κρατούνταν, εν γνώσει του τουρκικού στρατού ότι σκότωνε ή τραυμάτιζε και τους δικούς του στρατιώτες.

Απάντησε λοιπόν, ο Ιωάννης Μάζης καθηγητής γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννης Μάζης στο ερώτημα που του ετέθη προ καιρού, εάν αμβλύνεται το ενδεχόμενο "θερμού" επεισοδίου με την Ελλάδα: «Τουναντίον, οξύνεται. Για να μπορέσει ο Ερντογάν, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να συσπειρώσει το εσωτερικό του, το οποίο θα εξεγείρεται, γίνεται πιο επικίνδυνος για την Ελλάδα, και όχι μόνο για την Ελλάδα».

Ο δε καθηγητής γεωστρατηγικής στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, Γιώργος Φίλης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «Υπάρχει μεγάλο θέμα με τον Ελληνισμό. Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, το πρόβλημα ίσως να εστιάζεται περισσότερο στην Κύπρο, παρά στην Ελλάδα, αν θα μπορούσαμε να πούμε πού θα επικεντρωθεί η επιθετικότητα του Ερντογάν και η εξαγωγή της αστάθειας».

Πρέπει επ’ αυτού να αναφερθώ στα συμπεράσματα μελέτης του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών (ΚΥΚΕΣΜΕ) την οποία ανέλυσε και παρουσίασε ο Διευθυντής του Κέντρου, δρ Αρίστος Αριστοτέλους: «Οι συσχετισμοί δυνάμεων καταδεικνύουν ότι η Τουρκία είναι αρκετά ισχυρή χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή (ΑΜΜΑ) και διεθνώς. Δεν είναι όμως ούτε "υπερδύναμη" ούτε η ηγέτιδα χώρα στην περιοχή. Υπάρχουν και άλλες σημαντικές και υπολογίσιμες χώρες στην περιοχή, οι οποίες είναι σχεδόν το ίδιο ή και μεγαλύτερες σε στρατιωτικά και άλλα μεγέθη όπως η Αίγυπτος και το Ιράν».

Προστίθεται ότι αξιόλογες δυνάμεις είναι επίσης η Σαουδική Αραβία και κυρίως το Ισραήλ και ασφαλώς η Ελλάδα στο δυτικότερο άκρο της Ανατολικής Μεσογείου. Σημειώνεται επίσης ότι η Τουρκία έχει συντριπτική υπεροχή έναντι της σχεδόν άοπλης Κύπρου στον αέρα και τη θάλασσα, «ωστόσο οι συσχετισμοί αλλοιώνονται για την τουρκική πλευρά όταν συγκριθεί με τις αντίστοιχες αιγυπτιακές και ισραηλινές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, ενώ τα δεδομένα αλλάζουν άρδην στο Αιγαίο όπου έχει να αντιμετωπίσει εξίσου και ίσως πιο αποτελεσματικές Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».

Η εικόνα δεν είναι ευνοϊκή για την Τουρκία εάν συγκριθεί με την Ελλάδα, τόσο στον εναέριο όσο και στο θαλάσσιο χώρο στο Αιγαίο, λαμβανομένων υπόψη και άλλων μη μετρήσιμων στοιχείων: Η Τουρκία υπερτερεί κάπως έναντι της Ελλάδας, η οποία διαθέτει 218 μαχητικά αεροσκάφη, 11 υποβρύχια και 13 φρεγάτες, ωστόσο οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι καλύτερα οργανωμένες, πιο συμπαγείς και αποκλειστικά προσηλωμένες στην αντιμετώπιση της εξ Ανατολών απειλής.

«Το σχετικό αριθμητικό πλεονέκτημα του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας δεν εγγυάται ότι θα επικρατούσαν στο απομακρυσμένο ενδεχόμενο ευρείας κλίμακας ελληνοτουρκικής στρατιωτικής σύγκρουσης. Το γεγονός αυτό αποτελεί σοβαρό αποτρεπτικό στοιχείο σε τυχόν επιθετικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας δεδομένου του πιθανού καταστροφικού τιμήματος που εμπεριέχει και για την ίδια τη Τουρκία», τονίζεται.

Θα απαιτηθεί να επανέλθω.