Skip to main content

Πότε βλέπουν εκλογές στην Ελλάδα οι ξένοι fund managers

Βασικός στόχος του πρωθυπουργού παραμένει οι επόμενες εθνικές εκλογές να γίνουν κάποια στιγμή το 2019 αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται πλέον να είναι δύσκολο

Εκλογές τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο «βλέπουν» πλέον ξένοι fund managers, που ασχολούνται (και) με την Ελλάδα, προσωπικά, έχουν άμεσες επαφές, μεταξύ άλλων, με κυβερνητικά στελέχη και εξ αυτού του λόγου γνωρίζουν «από πρώτο χέρι» τι ακριβώς σχεδιάζεται στην Αθήνα. Όπως λένε, το βασικότερο πλεονέκτημα αυτής της ημερομηνίας, είναι ότι «σε 1,5 χρόνο θα έχουμε προεδρικές εκλογές, οπότε το σενάριο της γαλάζιας παρένθεσης, θα βρει άμεσα εφαρμογή», όπως πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Κινούμενοι λοιπόν με αυτό το κριτήριο στο πρωθυπουργικό περιβάλλον σχεδιάζουν την επόμενη μέρα τους.

Βεβαίως, βασικός στόχος του πρωθυπουργού ήταν και παραμένει οι επόμενες εθνικές εκλογές να γίνουν κάποια στιγμή το 2019, αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται πλέον να είναι αντικειμενικά δύσκολο για έναν βασικό λόγο: τις περικοπές ύψους 15% με 20% που θα γίνουν σε περίπου 1.000.000 συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Όλα δείχνουν ότι οι δανειστές δεν σκοπεύουν τελικώς να κάνουν «δώρο» στον κ. Τσίπρα την παράταση εφαρμογής αυτών των περικοπών κατά ένα εξάμηνο, όπως ιδανικά θα ήθελε.

Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι η παρούσα κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφύγει τη μείωση του αφορολογήτου από 1/1/2019. Αλλά μόνο με αυτό το «όπλο» αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να «πολεμήσει» τη μείωση των συντάξεων.

Οπότε, το πιθανότερο είναι πως υπό αυτές τις συνθήκες οδεύουμε προς κάλπες τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας.