Skip to main content

Πούτιν: Υπάρχει κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία

Πρέπει να καταλάβουν ότι διαθέτουμε και εμείς όπλα που θα μπορούσαν να τους νικήσουν στο δικό τους έδαφος, είπε ο Ρώσος πρόεδρος

Την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση στη Ρωσία πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον ίδιο να εστιάζει στον ισχυρισμό του ότι η Δύση θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία αλλά και την πεποίθησή του ότι ο ρωσικός λαός και οι ρωσικές επιχειρήσεις στηρίζουν με θέρμη την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

«Δεν το καταλαβαίνουν ότι αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία θα υπάρξει κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης;», διερωτήθηκε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η ομιλία του προέδρου πραγματοποιείται δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές στη χώρα, αλλά τη σκιά του θανάτου του Αλεξέι Ναβάνλι για τον οποίο χώρες της Δύσης κατηγορούν το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ «ετοιμάζονται να πλήξουν ρωσικό έδαφος», επιστρατεύοντας για αυτόν τον σκοπό τα πιο αποτελεσματικά μέσα που διαθέτουν. Η μοίρα οποιασδήποτε χώρας επιτεθεί στη Ρωσία θα είναι «πολύ πιο τραγική» από οτιδήποτε μπορεί να αντιμετωπίσει η δική μας χώρα, σημείωσε ο Πούτιν. «Πρέπει να καταλάβουν ότι διαθέτουμε και εμείς όπλα που θα μπορούσαν να τους νικήσουν στο δικό τους έδαφος», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι μια τέτοια επιθετική κίνηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη χρήση πυρηνικών όπλων. «Δεν το καταλαβαίνουν αυτό;» διερωτήθηκε, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι η «η ρωσοφοβία τυφλώνει τους ανθρώπους και τους στερεί τη λογική τους ικανότητα».

Ο Πούτιν προειδοποίησε τις χώρες του ΝΑΤΟ πως κινδυνεύουν με πυρηνική σύγκρουση αν στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, προσθέτοντας πως η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει τον δυτικό στρατιωτικό τομέα της μετά την εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Είπε πως όποιος επιχειρήσει να εισβάλει στη Ρωσία θα αντιμετωπίσει πιο σκληρές συνέπειες απ' ό,τι στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο επειδή η χώρα έχει τώρα όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους σε εχθρικό έδαφος.