Skip to main content

Πράσινο φως για τον σταθμό μετεπιβίβασης του μετρό Θεσσαλονίκης στη Νέα Ελβετία

«Ελληνικό Μετρό ΑΕ», Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και δήμος Θεσσαλονίκης ανέλαβαν να ολοκληρώσουν τον σταθμό μετεπιβίβασης και τις παρεμβάσεις ώστε να είναι προσβάσιμος και λειτουργικός

Την προγραμματική σύμβαση για τον σταθμό μετεπιβίβασης του μετρό Θεσσαλονίκης στη Νέα Ελβετία μεταξύ της «Ελληνικό Μετρό ΑΕ», της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκης, ενέκρινε η Περιφερειακή Επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας στην τελευταία συνεδρίασή της, υπό την προεδρία της αναπληρωτή περιφερειάρχη, Αθηνάς Αηδονά.

Τα έργα, που θα διαμορφώσουν τον σύγχρονο σταθμό μετεπιβίβασης, προκειμένου να είναι και προσβάσιμος και λειτουργικός, αναλαμβάνει η «Ελληνικό Μετρό ΑΕ», με χρηματοδότηση 10,5 εκ. ευρώ.

Στα έργα, που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο, όταν θα αρχίσει και η εμπορική λειτουργία του μετρό, περιλαμβάνονται τόσο η διαμόρφωση του χώρου, όσο και διανοίξεις οδικών αρτηριών, κόμβοι, κτιριακές εγκαταστάσεις και άλλες σημαντικές παρεμβάσεις.

Η προγραμματική σύμβαση αφορά στα «συνοδά υποστηρικτικά έργα του Σταθμού Νέας Ελβετίας του Μετρό Θεσσαλονίκης για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας στον σταθμό και τη μετεπιβίβαση των μετακινούμενων επιβατών», που είναι απολύτως αναγκαία, διότι αν δεν γίνουν δεν υπάρχει καν πρόσβαση στον τερματικό του μετρό στη Νέα Ελβετία, αφού ακόμη το τμήμα της οδού Μιχαήλ Ψελλού, όπου βρίσκεται ο σταθμός είναι αδιάνοικτο και δεν υπάρχει πρόσβαση.

Προβλέπεται η αναδιαμόρφωση της περιοχής γύρω από τον σταθμό του μετρό, η δημιουργία εγκαταστάσεων για τη μετεπιβίβαση των επιβατών του μετρό και η σύνδεση του μετρό με τα αστικά λεωφορεία, με τα ταξί, με τα ΙΧ αυτοκίνητα, ακόμη και με ποδήλατα, όπως και παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της περιοχής, που θα αλλάξουν πλήρως το τοπίο των μετακινήσεων.

Μεταξύ άλλων θα διανοιχτεί το τμήμα των 500 μέτρων της Μιχαήλ Ψελλού από τον κόμβο σύνδεσής της με τη Μουδανίων μέχρι τον κόμβο σύνδεσής της με την Παπαναστασίου (Αλλατίνη). Επίσης, προβλέπεται η αναδιαμόρφωση των βασικών κόμβων σύνδεσης της Μιχαήλ Ψελλού με τις δυο αυτές οδούς και η αναδιαμόρφωση των κλάδων σύνδεσης του ανισόπεδου της Μουδανίων με τον ισόπεδο της Ψελλού (με αυτόν συνδέονται οι δυο δρόμοι μεταξύ τους).

Τις μελέτες ολοκλήρωσε πρόσφατα ο ΟΣΕΘ και όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Πάρις Μπίλλιας, "οι φορείς ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την υλοποίηση έργων μείζονος σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του μετρό της Θεσσαλονίκης. Δίνουμε μια μάχη με το χρόνο, ώστε οι απαραίτητες υποδομές, που θα καταστήσουν τον τερματικό σταθμό του μετρό στη Νέα Ελβετία και τον σταθμό μετεπιβίβασης λειτουργικό να είναι έτοιμες με την παράδοση του μεγάλου έργου σε χρήση από το επιβατικό κοινό".