Skip to main content

Τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα για τις νέες ταυτότητες - Αναλυτικά η διαδικασία

Όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση των νέων ψηφιακών ταυτοτήτων οι οποίες, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα κάνουν πρεμιέρα τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα θα ανοίξει ή τη νύχτα της Κυριακής ή την Δευτέρα το πρωί και τα πρώτα ραντεβού που θα μπορούν να κλειστούν στα ΑΤ θα είναι την Δευτέρα το απόγευμα.

Η έκδοση των νέων ταυτοτήτων - οι οποίες θα έχουν το μέγεθος πιστωτικής κάρτας - θα γίνεται στα αστυνομικά τμήματα κατόπιν ραντεβού που θα κλείνει ο πολίτης στην ειδική πλατφόρμα που θα ανεβεί στο gov.gr.

Μετά την αίτηση για έκδοση νέας ταυτότητας, ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει sms στο κινητό του  τηλέφωνο οπου θα επιβεβαιώνεται το ραντεβού ενώ θα ενημερώνεται ξανά 7-10 μέρες μετά την έκδοση για την παραλαβή της.

Το κόστος για την έκδοση θα ανέρχεται στα 10 ευρώ όπου θα καταβάλεται ηλεκτρονικά  και η διάρκεια ισχύος των ταυτοτήτων θα είναι τα 10 έτη.

Δεν θα έχουν... τσιπάκι

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου, η διαδικασία θα είναι απλή και γνώριμη στους πολίτες καθώς θα είναι σχεδόν ίδια με την διαδικασία που ακολουθήσαμε και κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού κατά της Covid.

Επίσης, μετά τις έντονες αντιδράσεις αρνητών να εκδοσουν τις νέες ταυτότητες αλλά και την συνωμοσιολογία που αναπτύχθηκε, κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζουν πως δεν θα υπάρχει στις νέες ταυτότητες... τσιπάκι γεωχωρικού εντοπισμού ούτε θα έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Στις νέες ψηφιακές ταυτότητες θα αναγράφονται τα στοιχεία ταυτοποίησης, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, εθνικότητα και αριθμός ταυτότητας.

Συγκεκριμένα στην εμπρόσθια όψη θα αναγράφονται ο αριθμός ταυτότητας, η φωτογραφία του πολίτη, το επώνυμο, το όνομα, το φύλο, η ιθαγένεια, η ημερομηνία γέννησης, η ημερομηνία έκδοσης, η ημερομηνία λήξης, η αρχή έκδοσης, ο αριθμός πρόσβασης Κάρτας- CAN και η υπογραφή κατόχου.

Στην οπίσθια όψη θα περιλαμβάνονται το όνομα πατέρα, το όνομα μητέρας, ο τόπος γέννησης, η ομάδα αίματος και το ύψος, ενώ στο τέλος θα υπάρχει ζώνη μηχανικής αναγνώρισης.

Σε όλη τη χώρα θα λειτουργούν 367 σημεία έκδοσης νέων δελτίων ταυτότητας, ενώ προβλέπεται και η λειτουργία 60 φορητών κλιμακίων. Τα 60 φορητά κλιμάκια απευθύνονται σε κρατούμενους, νοσηλευόμενους, υπερήλικες και ΑμΕΑ με σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας.

Όσον αφορά τις παλιές ταυτότητες που έχουμε, αυτές θα πάψουν να ισχύουν από τον Αύγουστο του 2026.

Πηγή: skai.gr