Skip to main content

Πρέσινγκ Παπανδρέου σε ΓΣΕΕ

Συνάντηση πολύωρης διάρκειας είχαν οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με στόχο να βρεθεί ένα modus vivendi.
Συνάντηση πολύωρης διάρκειας είχαν το απόγευμα της Πέμπτης οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, και της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με στόχο να βρεθεί ένα modus vivendi για τη Συλλογή Σύμβαση Εργασίας.

Προκειμένου να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση από το μνημόνιο και τους δανειστές να νομοθετήσει το τριετές πάγωμα μισθών, ο κ. Παπανδρέου άσκησε πιέσεις στις συνδικαλιστικές οργανώσεις να έρθουν σε συμφωνία με τους εργοδότες στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να αποδεχτούν τις επικείμενες αλλαγές.

Οι επόμενες ημέρες κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμες, με την κυβέρνηση να αισιοδοξεί ότι θα βρεθεί η χρυσή γραμμή στις διαπραγματεύσεις και μάλιστα πριν την ψήφιση του ασφαλιστικού στη Βουλή, την Πέμπτη.

Επί του παρόντος το αγκάθι στις διαπραγματεύσεις είναι η αλλαγή του καθεστώτος της διαιτησίας, με τη ΓΣΕΕ να είναι κάθετα αντίθετη και τον ΣΕΒ να τηρεί αδιάλλακτη στάση υπέρ της τροποποίησης.

Εξάλλου, διαφορά μεταξύ των εργοδοτικών φορέων υπάρχει στον τρόπο καταβολής το 13ου και 14ου μισθού (η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει ενσωμάτωση στους 12 μισθούς, ενώ ο ΣΕΒ δεν θέλει να αλλάξει ο τρόπος καταβολής), αλλά εκτιμάται ότι εύκολα ή δύσκολα θα βρεθεί λύση.

Επίσης, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ αποδέχονται αυξήσεις στους μισθούς στα όρια του ευρωπληθωρισμού, έστω για ψυχολογικούς λόγους, σε αντίθεση με τον ΣΕΒ που ζητεί πάγωμα.

Η ΓΣΕΕ προκήρυξε απεργία για την Πέμπτη 8 Ιουλίου, ημέρα ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, η Συνομοσπονδία απορρίπτει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά και επαναλαμβάνει ότι δεν θα δεχθεί καμία ρύθμιση που οδηγεί εκ νέου σε άδικα και δυσβάσταχτα μέτρα κατά των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Απαιτεί δε να αποσυρθεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και να σταματήσει η κυβέρνηση να νομοθετεί υπέρ των εργοδοτών.

Αποφασίστηκε επίσης η πραγματοποίηση αγωνιστικών δράσεων και συλλαλητηρίου στα πλαίσια της Διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης 2010.