Skip to main content

Πρόεδρος ΣΒΕ: Τρομακτικές οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό

Σε εξέλιξη ποιοτική έρευνα του ΣΒΕ που καταγράφει τα προβλήματα και τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό - Λείπει από τη Θεσσαλονίκη εξειδικευμένο προσωπικό, λέει η Λουκία Σαράντη

Το εργαλείο για τη διασύνδεση του ανθρώπινου δυναμικού με την αγορά εργασίας φιλοδοξεί να αποτελέσει η ποιοτική έρευνα που αναμένεται να παρουσιάσει το επόμενο δεκαπενθήμερο ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας.

Η έρευνα με θέμα «Βασικά θέματα και αδυναμίες στην επαγγελματική ένταξη και την κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού», που ο ΣΒΕ πραγματοποιεί σε συνεργασία με τη Deloitte εστιάζει στους λόγους και στους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που εντοπίζονται στην αγορά εργασίας και αναμένεται να παρουσιαστεί σε ανοιχτή εκδήλωση. Όπως τόνισε η πρόεδρος του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη, κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους, «υπάρχουν τρομακτικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Είναι  παράδοξο να καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις εργαζομένων, την ώρα που η ανεργία εμφανίζεται μόλις στο 9%».

Σύμφωνα με την κ. Σαράντη, οι ελλείψεις που καταγράφονται είναι διαφορετικές ανά κλάδο και γεωγραφική περιοχή. Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, πάντως, οι ελλείψεις εστιάζονται κατά κύριο λόγο σε εξειδικευμένο προσωπικό.

Μάλιστα σύμφωνα με την πρόεδρο του ΣΒΕ, υπάρχουν περιοχές στην ελληνική περιφέρεια στις οποίες οι επιχειρήσεις δίνουν υψηλούς μισθούς ωστόσο δεν βρίσκουν εργαζόμενους. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην περίπτωση της δικής της βιομηχανίας, την Ακρίτας, που εδρεύει στην Θράκη κάνοντας μάλιστα μνεία σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με Επιμελητήριο της περιοχής και κατέδειξε ακριβώς το εν λόγω πρόβλημα.

Η κ. Σαράντη τόνισε πως υπάρχουν επενδύσεις σε συγκεκριμένες περιοχές που δεν τρέχουν καθώς δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.

Για το θέμα της έρευνας θα υπάρξει συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, καθώς όπως τόνισε η πρόεδρος του ΣΒΕ η εν λόγω έρευνα μπορεί να αποτελέσει ένα ουσιαστικό εργαλείο για το υπουργείο.

Αναφερόμενη στο υψηλό κόστος ενέργειας σημείωσε πως αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα, ενώ κάνοντας σύγκριση με τη βιομηχανία της Γερμανίας τόνισε πως στη χώρα μας είναι αυξημένο κατά τουλάχιστον 30%. Μάλιστα, υπογράμμισε πως οι αγρότες έχουν δίκιο όταν αναφέρονται στο αυξημένο κόστος της ενέργειας.  

Ερωτηθείσα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και δη με τις πρόσφατες καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία, τόνισε πως η μεταποίηση έχει επηρεαστεί και οι πρώτες ύλες όπως γάλα και σιτάρι εισάγονται. Παράλληλα, έκανε αναφορά στις καθυστερήσεις που αφορούν σε εντάξεις προγραμμάτων με τις επιχειρήσεις να περιμένουν στον …προθάλαμο από έξι μήνες έως ένα χρόνο μέχρι να πάρουν το πράσινο φως.