Skip to main content

Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΜ: Να γίνουν έλεγχοι στα κτήρια που χτίστηκαν πριν από το 2000

Πολλοί αναρωτιούνται εάν οι πολυκατοικίες και ειδικά εκείνες που έχουν χτιστεί εδώ και πολλές δεκαετίες αντέχουν σε μια μεγάλη σεισμική δόνηση

Οι εικόνες με τις πολυώροφες πολυκατοικίες που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι σε δεκάδες περιοχές της Τουρκίας κατά τη διάρκεια των σεισμικών δονήσεων προκαλούν συζήτηση και στην Ελλάδα.

Eξαιτίας της σεισμικότητας στην περιοχή μας πολλοί αναρωτιούνται εάν οι πολυκατοικίες και ειδικά εκείνες που έχουν χτιστεί εδώ και πολλές δεκαετίες, αντέχουν σε μια μεγάλη σεισμική δόνηση.

Κι ενώ στην Ελλάδα είναι υποχρεωτικό - και ορθώς- για τους κατόχους οχημάτων ο εξονυχιστικός έλεγχος σε ΚΤΕΟ, ουδέποτε υπήρξε ζητούμενο ο υποχρεωτικός έλεγχος των πολυκατοικιών και των οικιών και ειδικά των παλιών που χτίστηκαν πριν από το 2000 οπότε και θεσπίστηκε νέος αντισεισμικός κανονισμός.

Για τον πρόεδρο του ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργο Τσακούμη, «θα πρέπει να εξεταστούν τα κτήρια», ειδικά τα παλιά, ωστόσο το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει τα συνεργεία των μηχανικών που θα πραγματοποιήσουν τους ελέγχους «γιατί κάποιοι - εσφαλμένα- λένε ότι πρέπει να πληρώσει το κράτος».

«Υπάρχουν τα κτήρια του 2000 και μετά που έγιναν με τον καινούργιο αντισεισμικό κανονισμό και θεωρούνται ασφαλή για σεισμό μεγέθους 7 και 8 Ρίχτερ. Υπάρχουν τα κτήρια που έγιναν πριν από το 2000, αλλά κι αυτά έγιναν με έναν κανονισμό, με μελέτες, με μπετά κ.ο.κ, τα οποία όμως έχουν μια επισφάλεια. Ναι λοιπόν, να ελέγχονται οι πολυκατοικίες, οι κατοικίες. Να βγει κάποιος κανονισμός από τα αρμόδια υπουργεία και το κόστος να καλύπτουν οι ιδιοκτήτες και οι συνιδιοκτήτες, αλλά όχι οι ενοικιαστές» είπε ο κ. Τσακούμης.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ πρόσθεσε ότι «ο έλεγχος στατικής επάρκειας μπορεί να γίνεται ανά δεκαετία ή και πενταετία», ειδικά σε πολυκατοικίες και μονοκατοικίες που χτίστηκαν πριν από 30, 40 και 50 χρόνια και θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι έχουν υποστεί φθορές, προσθέτοντας ότι «το θέμα αυτό ως Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας το έχουμε αναδείξει ακόμα και μέσα στη δεκαετία της κρίσης».

Μάλιστα, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει κονδύλια ύψους περίπου 70 δις ευρώ για να δαπανηθούν σε παλιά και διατηρητέα κτήρια προκειμένου να γίνουν έλεγχοι και κυρίως έργα που αφορούν την ασφάλεια και τη δυναμικότητα των κτηρίων.

Ο κ. Τσακούμης επισήμανε ότι ο σεισμός στην Τουρκία «θορύβησε πάρα πολύ κι εμάς στην Ελλάδα, ωστόσο θα πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι η ποιότητα των κτηρίων στη χώρα μας είναι πολύ καλύτερη».

«Στην Ελλάδα έχουμε το θέμα των αυθαιρεσιών, δηλαδή κάναμε ό,τι θέλαμε ως προς τα μεγέθη των κτηρίων, "κλέβοντας" το περιβάλλον και τον εαυτό μας, αλλά στην ποιότητα κατασκευής ποτέ δεν έγιναν -ή αν έγιναν είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που ασυνείδητοι έκαναν- εκπτώσεις στα σίδερα, στα μπετά κλπ. Επιπλέον οι Έλληνες μηχανικοί ξέρουν από σεισμούς και οι κανονισμοί στην Ελλάδα είναι ισχυροί. Σίγουρα θεωρούμε ως ΤΕΕ ότι πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι, να οργανωθούν από την Πολιτεία, να βρεθούν οι τρόποι και η συχνότητά τους» είπε.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ στέκεται αλληλέγγυο στο λαό της Τουρκίας και ήδη συγκεντρώνει είδη ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Τσακούμης εάν η γείτονα χώρα ζητήσει βοήθεια, «έχουμε εθελοντές μηχανικούς που θα σπεύσουν να πάνε στην Τουρκία και να βοηθήσουν με τις γνώσεις τους».