Skip to main content

Προώθηση των τοπικών προϊόντων μέσω της Ευρωπαϊκής Χάρτας

Στο δίκτυο των ευρωπαϊκών πόλεων, που προωθούν την ανάπτυξη μέσω των τοπικών γεωργικών πόρων διατροφής βάζει η δημοτική αρχή τη Θεσσαλονίκη.

Στο δίκτυο των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, που προωθούν την τοπική ανάπτυξη μέσω των τοπικών γεωργικών πόρων διατροφής βάζει η δημοτική αρχή τη Θεσσαλονίκη με την υπογραφή της Ευρωπαϊκή Χάρτα Χωρικής και Διατροφικής Διακυβέρνησης.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας της δημοτικής Αρχής για την αξιοποίηση και προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων και την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της με στόχο την προαγωγή της τοπικής οικονομίας, η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το ΑΠΘ υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Χωρικής και Διατροφικής Διακυβέρνησης.

Η Χάρτα, που αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού έργου RURURBAL του προγράμματος ΜΕD, το οποίο από ελληνικής πλευράς υλοποιεί η Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ υπό την επιστημονική ευθύνη της καθηγήτριας Αγροτικής Οικονομίας Όλγας Ιακωβίδου, υπεγράφη στη Βαρκελώνη της Ισπανίας την περασμένη Παρασκευή από αρχές και φορείς που εκπροσωπούν τις ευρωπαϊκές πόλεις Αιξ-αν-Προβάνς και Γκρενόμπλ της Γαλλίας, Τορίνο και Σιένα της Ιταλίας, καθώς και τη Βαρκελώνη.

Υπογράφοντας τη Χάρτα Χωρικής και Διατροφικής Διακυβέρνησης του Rururbal, ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεσμεύεται να προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις όπως:

  • Οργάνωση σεμιναρίων ευαισθητοποίησης των μαθητών Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων που ανήκουν στο Δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή ΑΠΘ, ως προς τα τοπικά προϊόντα που παράγονται στις περιαστικές και αγροτικές περιοχές της ευρύτερης περιοχής. Ειδικότερα οι μαθητές θα ενημερωθούν για τη διατροφική αξία των αγροτικών και τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, την εποχικότητά τους, τη συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη, το οικολογικό τους αποτύπωμα κ.α.
  • Τη συμμετοχή τοπικών προϊόντων, ιδιαίτερα προϊόντων που παράγονται από τους Γυναικείους Συνεταιρισμούς της περιαστικής Θεσσαλονίκης, στα κυλικεία των σχολείων του Δήμου.
  • Οργάνωση αγορών στις οποίες παραγωγοί (αποδεδειγμένα) της περιαστικής Θεσσαλονίκης θα πωλούν τα προϊόντα τους. Στην αγορά αυτή μπορούν να συμμετέχουν γεωργοί, αλλά και μικροί παραγωγοί μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων που δραστηριοποιούνται στην περιαστική Θεσσαλονίκη.
  • Θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ Γαστρονομίας, στο οποίο οι τοπικοί παραγωγοί μπορούν να εκθέτουν και να πωλούν τα προϊόντα τους, αλλά να οργανώνουν και εργαστήρια γεύσης, όπου οι επισκέπτες θα ενημερώνονται για τον τρόπο παρασκευής τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Παράλληλα το ΑΠΘ διοργανώνει σειρά δράσεων που συντονίζονται από την Γεωπονική Σχολή ΑΠΘ και μετέχουν σ’ αυτές τέσσερις γυναικείοι συνεταιρισμοί της περιαστικής Θεσσαλονίκης, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Καλαμωτού «Κυψέλη», ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Ανατολικού «Βαλμάδα», ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Μελισσοχωρίου «Εύγε» και ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντωνίου.

«Κάνουμε άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αειφόρου και ισορροπημένης τοπικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με φορείς από τις συμμετέχουσες πόλεις και να συζητήσει μελλοντικές δράσεις και πιθανές συνεργασίες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα RURURBAL επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος: www.rururbal.eu