Skip to main content

Προς αναστολή το θερινό πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών Θεσσαλονίκης

Ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Σταύρου Καλαφάτη προς την υπουργό Πολιτισμού για λειτουργία του Θερινού Πανεπιστημίου Βυζαντινών Σπουδών

Να αναλάβει εγκαίρως πρωτοβουλία για να μην ανασταλεί η λειτουργία του Θερινού Πανεπιστημίου Βυζαντινών Σπουδών της Θεσσαλονίκης, καλεί την κυβέρνηση ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Πολιτισμού.

Ο κ. Καλαφάτης, επικαλείται σχετική ενημέρωση περί αναστολής λειτουργίας λόγω διακοπής της χρηματοδότησης, από τον υπεύθυνο του Θερινού Πανεπιστημίου Βυζαντινών Σπουδών κ. Πάολο Οντορίκο, καταξιωμένο βυζαντινολόγο-ερευνητή του Πανεπιστημίου της Τεργέστης και διευθυντή σπουδών της Σχολής Ανωτάτων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών στο Παρίσι.

«Η Θεσσαλονίκη της Γνώσης και του Πολιτισμού, δεν νοείται να χάνει τέτοιους θεσμούς διεθνούς ακτινοβολίας», επισημαίνει ο κ. Καλαφάτης. «Η κυβέρνηση, οφείλει να προστατέψει έναν θεσμό, που ενισχύει σε όλη τη Β.Ελλάδα, τις σπουδές και την επιστημονική έρευνα της βυζαντινής ιστορίας, προσελκύοντας κάθε χρόνο το ενδιαφέρον διακεκριμένων ακαδημαϊκών και ερευνητών, μεταπτυχιακών σπουδαστών και υποψήφιων διδακτόρων, από χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.»

Αναλυτικά η ερώτηση του Σταύρου Καλαφάτη:

Το Θερινό Πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών που λειτουργεί τα τελευταία οκτώ συναπτά έτη αποτελεί ήδη σπουδαίο θεσμό για τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και την  προώθηση σπουδών που σχετίζονται με την επιστημονική έρευνα της βυζαντινής ιστορίας.

Η σημαντικότητα του έγκειται στο γεγονός της παγκόσμιας εμβέλειάς του καθώς κάθε χρόνο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον διακεκριμένων ακαδημαϊκών και ερευνητών στο θεματικό πεδίο, μεταπτυχιακών σπουδαστών και υποψήφιων διδακτόρων από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.

 Διοργανώνεται και πραγματοποιείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού, το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με τη Δημόσια Σχολή Ανώτατων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες του Παρισιού(Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales) και το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Νοτιανατολικών Ευρωπαϊκών Σπουδών της Γαλλίας.

Η λειτουργία του Θερινού Πανεπιστημίου δε συμβάλλει μόνον στην προώθηση διεθνώς των Βυζαντινών Σπουδών αλλά συντελεί στην πληρέστερη πολιτιστική και κατ’επέκταση τουριστική ανάδειξη της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, καθιστώντας άτυπους πρέσβεις του ελληνικού πολιτισμού τους εκατοντάδες φοιτητές, ερευνητές και διδάσκοντες που συμμετέχουν στον κύκλο των θερινών μαθημάτων.

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, ο υπεύθυνος του Θερινού Πανεπιστημίου Βυζαντινών Σπουδών, κ. Πάολο Οντορίκο, καταξιωμένος βυζαντινολόγος, ερευνητής της βυζαντινής ιστορίας και λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Τεργέστης, διευθυντής σπουδών στη Σχολή Ανωτάτων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Παρίσι, ιδρυτής και διευθυντής Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Νοτιοανατολικών Ευρωπαϊκών Σπουδών, μας πληροφόρησε πως δε θα συνεχίσει τη λειτουργία του το Θερινό Πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών λόγω διακοπής της χρηματοδότησής του.

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός

Προτίθεστε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να συνεχίσει το Θερινό Πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών τη λειτουργία του και την πολυσχιδή προσφορά του;