Skip to main content

Προς παράταση βαίνει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παράταση στην προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, έως τις 20 Ιουλίου, αναμένεται να ανακοινώσει το ΥΠΟΙΚ.

Παράταση στην προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων έως τις 20 Ιουλίου, αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η έως τώρα υποβολή τους προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Η καταληκτική ημερομηνία που είχε δώσει το ΥΠΟΙΚ ήταν η 30ή Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 1,77 εκατ. φορολογικές δηλώσεις και απομένουν περίπου 4,3 εκατ. γα να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ενδεικτικό του μεγέθους, είναι ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση επέμενε στην αρχική προθεσμία της 30ής Ιουνίου, θα έπρεπε από σήμερα και μέχρι το τέλος της προθεσμίας να υποβάλλονται 605.000 δηλώσεις ημερησίως. Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα ήταν αδύνατο, δεδομένου ότι το σύστημα δεν μπορεί να υποστηρίξει τέτοια δεδομένα.

Εξάλλου, με την παράταση μέχρι τις 20 Ιουλίου θα πρέπει σε καθημερινή βάση να υποβάλλονται περισσότερες από 155.000 δηλώσεις.

Αμετακίνητη η προθεσμία για την καταβολή του φόρου εισοδήματος


Πάντως, σημειώνεται ότι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ διαμηνύουν πως η παράταση δεν αλλάζει τις καταληκτικές ημερομηνίες για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος που είναι μέχρι τις 31 Ιουλίου για την καταβολή της πρώτης δόσης, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για τη δεύτερη και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου για την τρίτη δόση. Σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου μέχρι τις 31 Ιουλίου, παρέχεται έκπτωση 2% στο συνολικό ποσό.