Skip to main content

Προσφορά από τους δανειστές οι 120 δόσεις και το αφορολόγητο!

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι όλα θα γίνουν με τη σιωπηρή συναίνεση των δανειστών και παρά τα όσα υποστηρίζουν δημοσίως οι εκπρόσωποι τους

Η Αθήνα θα υλοποιήσει το μέτρο των 120 δόσεων και παράλληλα δεν θα εφαρμόσει το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου. Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι όλα θα γίνουν με τη σιωπηρή συναίνεση των δανειστών και παρά τα όσα υποστηρίζουν δημοσίως οι εκπρόσωποί τους. Κι αυτό, ενώ διάχυτη είναι στην πολιτική ατμόσφαιρα η εντύπωση ότι στους κόλπους των δανειστών επικρατεί δυσαρέσκεια για τις έως τώρα επιδόσεις της χώρας μας στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων και γενικότερα των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής περιόδου, όπως άλλωστε διεφάνη και από το τελευταίο Eurogroup.

Από την άλλη όμως αποτελεί κοινή παραδοχή και η στήριξη τους στην παρούσα κυβέρνηση, που είναι αμέριστη και θα παρέχεται με κάθε τρόπο έως τις επόμενες εκλογές. Εξ αυτού του λόγου υπάρχει και η μεγάλη αισιοδοξία στο Μέγαρο Μαξίμου ότι «στο τέλος η κυβέρνηση θα αλλάξει τα δεδομένα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει κι αυτές τις εκλογές.

Βεβαίως, υπέρ αυτής της προσδοκίας συνηγορούν και μια σειρά από άλλες παραμέτρους, όπως, για παράδειγμα, η διπλή αναβάθμιση (έστω και με αστερίσκους) της ελληνικής οικονομίας από την Moody's πρόσφατα που ουσιαστικά άνοιξε διάπλατα το δρόμο για την τελευταία ομολογιακή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Με έναν δεκαετή τίτλο, αυτή τη φορά. Έστω για ένα περιορισμένων δυνατοτήτων ποσό.

Στο υπουργείο Οικονομικών όμως θεωρούν ότι αυτή η έκδοση δεν ήταν παρά ένα απλό τεστ κι ότι η επόμενη έκδοση, όποτε κι αν γίνει, θα είναι για ένα «κανονικό ποσό». Οπερ σημαίνει ότι η χώρα θα επιστρέψει για τα καλά στην κανονικότητα.