Skip to main content

Πρόστιμο-μαμούθ κατέβαλε η Toyota για το πρόβλημα στο γκάζι

Ακριβά κόστισαν στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota τα προβλήματα που είχαν προκύψει στο πεντάλ του γκαζιού, καθώς αποζημίωσε το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών με 16 εκατ. δολάρια.
Το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει λάβει 16,375 εκατ. δολάρια από την Toyota ως αποζημίωση την οποία η εταιρεία είχε συμφωνήσει να καταβάλει τον προηγούμενο μήνα. Ένας εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι τα χρήματα αυτά προορίζονται για το ταμείο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Η Toyota είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο ότι θα καταβάλει πρόστιμο-ρεκόρ το οποίο ζητήθηκε από τις αμερικανικές αρχές, επειδή η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία άργησε να αποκαλύψει τα προβλήματα στο πεντάλ του γκαζιού.

Το πρόστιμο δεν σχετίζεται με την κατηγορία ότι η Toyota θα έβγαζε στην κυκλοφορία επικίνδυνα αυτοκίνητα, αλλά με το ότι δεν ενημέρωσε για την κατάσταση όπως θα έπρεπε, κρύβοντας τα προβλήματα για το πεντάλ του γκαζιού για «τουλάχιστον τέσσερις μήνες, ενώ οι κατασκευαστές έχουν τη νομική υποχρέωση να κοινοποιήσουν κάτι τέτοιο εντός πέντε ημερών σε τέτοιου είδους καταστάσεις».

Ο Αμερικανός υπουργός Μεταφορών, Ρέι Λα Χούντ υπογράμμισε ακόμη ότι «με το να μην αποκαλύπτει τα προβλήματα ασφαλείας που γνώριζε, όπως απαιτείται από το νόμο, η Toyota έβαλε σε κίνδυνο τους καταναλωτές».