Skip to main content

Το πρόστιμο που κρύβει το χριστουγεννιάτικο δέντρο - Το λάθος που κάνουν όλοι

Προσοχή στη μεταφορά του χριστουγεννιάτικου δέντρου με αυτοκίνητο, καθώς καιροφυλαχτεί πρόστιμο - Ποιο, πότε και γιατί

Σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς κινείται πλέον η χώρα, με τις πόλεις να έχουν φορέσει τα γιορτινά τους, τις πλατείες να έχουν φωτιστεί και τις εορταστικές εκδηλώσεις να σκορπούν χαμόγελα σε μικρούς μεγάλους.
Θέση στα σαλόνια των σπιτιών μας έχουν αρχίσει να παίρνουν και χριστουγεννιάτικα δέντρα με τα πολύχρωμα λαμπιόνια, τα οποία μας βάζουν για τα… καλά σε εορταστικό κλίμα.
Όσοι, ωστόσο, ετοιμάζονται να αγοράσουν ένα νέο δέντρο, πρέπει να είναι προσεκτικοί. Όχι, για το αν αυτό… ικανοποιεί τα γούστα τους, αλλά για το πώς θα το μεταφέρουν με ασφάλεια με το αυτοκίνητό τους.

Κι αυτό γιατί η λάθος φόρτωση του δέντρου στο ΙΧ μας μπορεί να αποτελέσει αιτία πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος ή να «τραβήξει» την προσοχή της Τροχαίας, η οποία θα μας κόψει κλήση.

Φυσικό έλατο

Όσοι στραφούν σε ένα φυσικό έλατο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την επιλογή του μεγέθους του, μιας και το τελευταίο θα πρέπει να είναι συμβατό με τις μεταφορικές ικανότητες του ΙΧ τους.
Με δεδομένο ότι δεν αναδιπλώνεται και δεν γίνεται… κομμάτια, είτε θα μπει μέσα στο πόρτμπαγκάζ, είτε θα τοποθετηθεί στην οροφή (σε ράγες κ.ο.κ.).
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το δέντρο πρέπει να τοποθετηθεί με ασφάλεια και να προσδεθεί καταλλήλως ώστε να μην εκτεθούν σε κίνδυνο πρόσωπα.

Επίσης, το δέντρο, όπως κάθε άλλο φορτίο, απαγορεύεται να προεξέχει από το πίσω τμήμα του οχήματος περισσότερο από 30% του μήκους του αμαξώματος. Για παράδειγμα, αν το μήκος του αυτοκινήτου μας είναι 4,5 μέτρα, το δέντρο δεν μπορεί να προεξέχει πάνω από 1,35 εκατ.

Αν το φορτίο προεξέχει πάνω από 1 μέτρο πέραν του μπρος ή πίσω τμήματος του οχήματος, πρέπει οπωδήποτε να επισημαίνεται με ειδική πινακίδα.

Επιπροσθέτως, το φορτίο δεν θα πρέπει να εμποδίζει την ορατότητα του οδηγού, ενώ απαγορεύεται να καλύπτει -μεταξύ άλλων- τα φώτα, τις πινακίδες κυκλοφορίας και το διακριτικό σήμα της χώρας απογραφής του οχήματος.
Ψεύτικο δέντρο
Όσον αφορά, τώρα, τα ψεύτικα δέντρα, η μεταφορά τους με το αυτοκίνητο είναι σημαντικά ευκολότερη, καθώς αναδιπλώνονται και «σπάνε» σε κομμάτια, με αποτέλεσμα να τοποθετούνται μέσα σε κούτες.

Ούτε, ωστόσο, η προμήθεια με ένα ψεύτικο δέντρο δεν πρέπει να αποτελεί αιτία εφησυχασμού για τον οδηγό, καθώς οι κούτες πρέπει να τοποθετούνται με τέτοιον τρόπο εντός του ΙΧ ούτως ώστε να μην τίθενται σε κίνδυνο οι επιβάτες σε περίπτωση π.χ. ενός φρεναρίσματος.

Παράλληλα, κρίνεται αναγκαίο να μην τοποθετούνται πάνω στην εταζέρα, καθώς με αυτό τον τρόπο παρεμποδίζεται η ορατότητα του οδηγού.

Όπως ορίζεται στο άρθρο 32 «Φόρτωση Οχημάτων» του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αυτός που κυκλοφορεί όχημα επικίνδυνα φορτωμένο, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ.

Πηγή: carandmotor