Skip to main content

Πρόταση σε Μπουτάρη για αναζωογόνηση σε Καπάνι, Άθωνος, Μπεζεστένι

Τι προτείνει ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης Τόλης Αγγελόπουλος για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις συγκεκριμένες.

Να αναλάβει πρωτοβουλία για την αύξηση της εμπορικής κίνησης στις αγορές Μπεζεστένι, Βατικιώτη(Άθωνος) και Βλάλη(Καπάνι) καλεί τον δήμο Θεσσαλονίκης ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης Τόλης Αγγελόπουλος.

Η πρόταση του κ. Αγγελόπουλου συμπεριλαμβάνεται στην Ετήσια Έκθεσή του 2015 και ήδη από το καλοκαίρι είναι στα χέρια του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. Συγκεκριμένα, ο Συμπαραστάτης προτείνει να τροποποιηθεί το υφιστάμενο προεδρικό διάταγμα και να αυξηθούν οι ποσοστώσεις που προβλέπονται για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις συγκεκριμένες αγορές.

Ο κανονισμός προκειμένου να προστατέψει τις παραδοσιακές χρήσεις των καταστημάτων της αγοράς, προβλέπει εντός των αγορών η λειτουργία παραδοσιακών καφενείων, ουζερί κλπ σε ποσοστό από 5% στην αγορά Βλάλη, 10% στην αγορά Μπεζεστένι και 15% στην αγορά Βατικιώτη.

Όπως υπογραμμίζει στην Έκθεσή του ο κ. Αγγελόπουλος, «οι αγορές αυτές πλην της αγοράς Βλάλη, σήμερα βρίσκονται σε παρακμή και η εικόνα ερήμωσης είναι διάχυτη». Εξηγεί ότι «τα περισσότερα παραδοσιακά καταστήματα έχουν κλείσει και η οικονομική δραστηριότητα είναι ελάχιστη και φθίνουσα».

Ο Συμπαραστάτης προτείνει στον κεντρικό δήμο να αναλάβει πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση των εμπλεκομένων υπηρεσιών, ώστε να τροποποιηθεί το προεδρικό διάταγμα και να αυξηθούν οι ποσοστώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι αυστηροί όροι λειτουργίας τους. «Με τον τρόπο αυτό, θα δημιουργηθεί εκ νέου οικονομικό ενδιαφέρον και εμπορική κίνηση στις συγκεκριμένες περιοχές, θα μισθωθούν και επομένως θα συντηρηθούν πολλές ιδιοκτησίες και θα περιοριστεί η εικόνα της ερήμωσης που δεν κολακεύει την πόλη ως τουριστικό προιόν», υπογραμμίζει ο κ. Αγγελόπουλος.

Είχε προηγηθεί η καταγγελία ενός επιχειρηματία και ενός πολιτιστικού συλλόγου (Άθωνος), οι οποίοι δραστηριοποιούνται ήδη στις συγκεκριμένες αγορές και είχαν ζητήσει νέους χώρους. Αν και είχαν την έγκριση από την εφορεία αρχαιοτήτων, ο δήμος το αρνήθηκε βάσει του προεδρικού διατάγματος. «Με βάση τον κανονισμό στις αγορές δεν δίνονται νέες άδειες για την λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος διότι ο αριθμός των προβλεπομένων από τον κανονισμό αδειών, έχει προ πολλού υπερκαλυφθεί».

Ο κ. Αγγελόπουλος, μιλώντας στη Voria.gr, εξήγησε ότι «ο δήμος νομίμως επικαλούμενος αρνήθηκε να δώσει την άδεια και στις δύο περιπτώσεις». «Δεν είναι εύκολη διαδικασία η αλλαγή του Προεδρικού Διατάγματος. Ωστόσο, πρέπει ο δήμος να ξεκινήσει τις ενέργειες», τόνισε ο Συμπαραστάτης.

Όπως σημειώνεται στην Έκθεση του Συμπαταστάση, «οι αγορές του ιστορικού εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης διέπονται ως προς τις επιτρεπόμενες χρήσεις από ειδικό καθεστώς που προβλέπεται στον κανονισμό λειτουργίας τους που θεσμοθετήθηκε με το Π.Δ.. Οι λόγοι καταρτίσεως του κανονισμού ήταν κυρίως δύο. Αφενός η προστασία τους ως μνημείων και αφετέρου η προστασία τους ως παραδοσιακών αγορών, καθώς σε αυτές λειτουργούσαν οι μεγάλες αγορές τροφίμων και παραδοσιακών εργαστηρίων».

Το Προεδρικό Διάταγμα καθόρισε αυστηρούς όρους λειτουργίας σχετικά με την εμφάνιση των καταστημάτων την μέγιστη εκπομπή θορύβου, την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε περιορισμένο ποσοστό 10% της οδού, αλλά και την ανάκληση των αδειών τους από τον δήμο.